No naivuma līdz ironijai - latviešu komponistu versijas par Ziemassvētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 6.decembrī, Rīgā tiks atklāts festivāls "Eiropas Ziemassvētki". To ievadīs koncerts "Eiropas vainags" koncertzālē "Rīga", kurā skanēs latviešu komponistu pasaules pirmatskaņojumus. Visi tie ir par Ziemassvētku tematiku, tomēr saturā un izteiksmē ļoti atšķirīgi. Jaundarbus atskaņos "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Andra Sējāna skaņdarbā "Sērkociņu pārdevēja" orķestra spēli koncertā papildinās arī Hansa Kristiana Andersena pasakas lasījums aktiera Mārtiņa Poča izpildījumā. Andris Sējāns stāsta, ka "Sērkociņu pārdevēja" viņam vienmēr bijusi ļoti mīļa pasaka, jo tā ir reizē eksistenciāli ļoti bēdīga un tomēr apsološi gaiša.

"Tā vēsts ir virs zemes lidojoša, no citas dimensijas. Nav svarīgi, cik tev švaki klājas uz šīs aukstās, nabadzīgās zemes un cik tu ārkārtīgi nelaimīgs esi, jo tam nav nekāda sakara ar to, cik labi ir citur. Tur, kur ar zemi mēs vairs neesam saistīti. Tādas ir arī šīs pasakas beigas, tātad ļoti labas," teic Andris Sējāns.

Pavisam citu noskaņu piepildīts - dinamisks, spraigs - ir Jēkaba Jančevska jaundarbs "Trakās dienas". Viņam Ziemassvētki ir ļoti mīļi svētki, bet šoreiz savā kompozīcijā viņš izvēlējies mazliet paironizēt par šo svētku pārspīlēto komercializāciju.

"Uzrakstīju skaņdarbu par iepirkšanās bumu, par Ziemassvētkiem kā peļņas laiku. Protams, ka dāvanas - tas ir forši un vajadzīgi, bet man vienkārši brīžiem ir bēdīgi noskatīties cilvēku skriešanu pa lielveikaliem un to, ka viņi dažkārt, man liekas, īsti nesaprot, pēc kā viņi skrien," norāda Jēkabs Jančevskis.

Trako skrējienu pakaļ dāvanām Jēkabs Jančevskis mūzikā ietērpis, talkā ņemot grotesku un ironiju: "Es nevaru rādīt ar pirkstu un bārties uz visiem savos 22 gados, tāpēc es cenšos par to visu ironizēt, jo no vienas puses - man tas liekas smieklīgi. Tur ir divi galvenie flangi - ironija, banalitāte un pārspīlēta pompozitāte."

Jaundarbus koncertam kopumā rakstījuši seši komponisti, katrs paliekot uzticīgs tieši savam rokrakstam. Sirsnīgs, varbūt pat mazliet naivs vislabākajā nozīmē ir Selgas Mences skaņdarbs "Bērnības zeme", dziļa garīguma piepildīts ir Riharda Dubras darbs "Viņa dzimšanas mistērija", sakņots Ziemassvētku laika reliģiskajā saturā. Savas svētku vīzijas ļoti pārliecinoši un fascinējoši uzbūruši arī Valts Pūce un Raimonds Tiguls.

Daudzveidība arī bijusi galvenais šīs programmas mērķis, uzsver koncerta diriģents Normunds Šnē: "Katram komponistam ir atšķirīgs skats uz šo laiku. Tas nav tikai strikti reliģisks vai saistīts ar iepirkšanos, vai "Kluso nakti, svēto nakti". Darbi tiešām ir ļoti daudzveidīgi."

Koncerts "Eiropas vainags", kurā būs seši pasaules pirmatskaņojumi orķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā, notiks sestdien, 6.decembrī, koncertzālē "Rīga".

Kā vēstīts, festivāls "Eiropas Ziemassvētki" kopumā piedāvās 15 koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti