No cīņas līdz uzplaukšanai – 20 latviešu dziesmas pavasarim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pavasaris ir iestājies! Kamēr vēl gaidām ziedošus kokus un siltu temperatūru, piedāvājam iepazīties, kā pavasaris ir apdziedāts latviešu populārajā un alternatīvajā mūzikā. Lai gan ierasti pavasaris saistās ar putnu dziesmām, mīlestības virmošanu gaisā un ziediem, tomēr populārajā mūzikā tas tiek apdziedāts no psiholoģiskās puses. Pavasaris ir kā kustība uz labāku rītdienu, uz atrisinājumu un attīstību. Un var sanākt tā, ka pavasarī to pārdomu ir vairāk nekā mīlestības.

Visas dziesmas atrodamas “Spotify” izlasē “Pavasaris”, ieskicējot saturu, dziesmas varētu sadalīt divās kategorijās – iekšējā cīņa un uzplaukšana. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pavasaris ir jāizcīna sevī

Gadalaiku apdziedāšana kopumā ir iemīļota tēma grupai “Prāta Vētra”, kas savā dziesmā par “Plaukstas lieluma pavasari” precīzi apraksta to starpstāvokli, kurā siltus vakarus negaidīti nomaina salts cīruļputenis – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Turpretim “Pavasaris” albumā “Viss ir tieši tā, kā tu vēlies” skan nepārprotami konkrēti un draiskulīgi.

Taču vispirms pavasaris ir jāizcīna sevī, lai vēlāk varētu priecāties par dabas atmošanos. Tā, lūk, grupa “Baložu Pilni Pagalmi”  dziesmā “Pavasaris” nojauc ziemas salto, bet ērto aizsegu, atklājot rūgto patiesību. Ozola “Pavasaris” ir kā cerība tur – tālumā, kas, ļoti iespējams, tā arī nepienāks. “Citur pavasaris pienāks ātrāk”  dzied grupa “Plenērs” – arī šis ir ilgi gaidītais atrisinājums personīgajai ziemai. Ar eksistenciālu skatu uz sabiedriskajiem procesiem “Rīt atkal būs pavasaris” tā mainīgo dabu apdzied Kaspars Dimiters. Arī grupas “S.I.L.S.” pavasara noskaņas ir saldenrūgtas. 

Viss jau būs labi – uzziedēs

No populārās mūzikas zelta klasikas var izcelt Margaritas Vilcānes izpildīto “Pavasara dziesmiņu” – prieku par sniegpulkstenītēm un gaisā esošo mīlestību. Veras Singajevskas iedziedātais “Pavasaris”  uzbur pasaku ainu mežā.

Ar gaišākiem rītiem un ziediem lapotnēs atgriežas optimisms – par to visu klusi smaidot dzied grupa “Laika suns”, kuriem ir tuva ciklu tēma. Arī grupas “Pievedēja Piedzīvojumi”  viena no zināmākajām un optimistiskākajām grupas dziesmām ir “Pavasaris” – varbūt ziedēšana ir nepārejošs iekšējs stāvoklis. Savukārt Ilzei Rijniecei “Pavasaris” izskan ar prieku, jaunām domām folkroka stilistikā. 

Salds un romantisks pavasaris ir deju mūzikas grupai “Origo Boys”, bet pavasara realitāti, kas ne vienmēr ir skaista un smaržīga, varēs sajust kopā ar pankiem “Jūdas graši” (dzīve ir dzīve). Interesanti, ka pavasaris to pašu nozīmē arī kaimiņiem lietuviešiem, un arī viņi ļoti labprāt apdziedājuši šo gadalaiku. Ieskatam grupas “Abudu” veikums. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti