No bigbenda koncerta līdz dokumentālā kino pirmizrādei. Latvijā jau devīto reizi atzīmē Džeza dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2011. gadā UNESCO atzina 30. aprīli par džeza mūzikas svētkiem, un kopš tā laika ik pavasarī Starptautisko Džeza dienu atzīmē visā pasaulē. Latvijā šos svētkus svinēs jau devīto reizi, tāpēc klausītāji un skatītāji šonedēļ tiek gaidīti septiņos pašmāju džeza mūziķu pasākumos Rīgā, Rēzeknē un Mazmežotnes muižā 27., 29. un 30. aprīlī, kā arī Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā 30. aprīlī visas dienas garumā, informēja rīkotāju pārstāve Aleksandra Line.

27. aprīlī Starptautisko Džeza dienu Latvijā iesāks Latvijas Radio bigbends ar komponista un pianista Krista Saržanta bigbendam aranžēto programmu "Then and Now: Reimagined" kopā ar džeza dziedātāju Evilenu Protektori, un 29. aprīlī programmu turpinās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Doma kora skolas bigbends ar īpašajiem viesiem Jeri Laukanenu un Indriķi Veitneru. 30. aprīlī "Digital Art House" risināsies digitālais džeza festivāls ar pašmāju māksliniekiem "TEN KA", "FunCoolio", Miķeli Dzenušku un "Uzvaras bulvāri", "The Coco'nuts" un "Jersika Records" dibinātāju Mareku Ameriku DJ lomā. Latgales vēstniecībā "Gors" pasākumu cikla "Atmosfēras" ietvaros notiks pianista un komponista Pablo Helda koncerts, bet Mazmežotnes muižā notiks Aijas Vītoliņas un Aivara Hermaņa koncerts.

"Par vienu no centrālajiem svētku notikumiem ir kļuvusi Igaunijas vēsturnieces Heli Reimannas veidotās dokumentālās filmas "Tallinn 1967" pirmizrāde Latvijā, kas notiks 30. aprīlī pulksten 16.00 "M/Darbnīcas" galerijā, bet "M/Darbnīcas" augšstāvā pulksten 20.00 klausītāji un džeza mūziķi pulcēsies uz svētku džemsesijas vakaru Evilenas Protektores vadībā.

"Esam priecīgi, ka šogad mums beidzot ir iespēja datoru ekrānu vietā tikties īstajā koncertzālē, klubā, galerijā, apkampt draugus, iedzert kafijas tasi, kopā izdzīvot dzirksteļojošo džeza enerģiju… Šis žanrs ir pierādījis, ka var pielāgoties un eksistēt jebkurā formātā, taču dzīvo džezu nekad nekas neaizstās," uzsvēra dziedātāja un komponiste Evilena Protektore.

Šogad Starptautiskā Džeza diena risinās vienlaicīgi ar lielāko Eiropas džezam veltīto gadatirgu "jazzahead!", kurā jau sesto gadu pēc kārtas tiek pārstāvēts arī pašmāju džezs, tāpēc Latvijas delegācija pieslēgsies svinībām no Brēmenes izstāžu zāles.

Arī Latvijas Radio 3 "Klasika" 30. aprīlī atzīmēs Starptautisko Džeza dienu, piedāvājot gan pavisam jaunus pašmāju koncertierakstus, gan pasaules ieskaņojumus – pulksten 11.05 skanēs izlase no jaunā dubultalbuma "Jazz in Latvia 2022", tam sekos koncerta "VEF Jazz Club | Then and Now: Reimagined" ieraksts no VEF Kultūras pils. Dienas gaitā radio viļņos skanēs senāki Latvijas džeza mūziķu ieskaņojumi, programmu pulksten 15.00 turpinās orķestra "Rīga" bigbenda koncerts "Šodien uzspīdēs saule". Džeza dienas programmā iekļausies arī raidījums "Meksikas leksika", bet džeza svinēšana noslēgsies ar Džordža Gēršvina operu "Porgijs un Besa" 2021. gada ieskaņojumā no Ņujorkas Metropoles operas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti