Kultūras rondo

Andris Kalnozols lasa fragmentu no debijas romāna "Kalendārs mani sauc"

Kultūras rondo

Svens Kuzmins lasa stāstu "Mums ar Borisu iet labi"

Vokālā grupa “Latvian Voices” un Jānis Strazdiņš gatavo programmu "Sniegums"

No bērna kājas pieradis dziedāt kopā. Saruna ar dziedātāju Jāni Strazdiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vokālā grupa “Latvian Voices” un Jānis Strazdiņš 19. decembrī tiešsaistes koncertā iepazīstinās klausītājus ar koncertprogrammu “Sniegums”. Tajā varēs dzirdēt Ziemassvētku dziesmas latviešu un angļu valodās.

Jānis Strazdiņš pārstāv latviešu dziedātāju saimi plašajā pasaulē, dziedot zviedru a cappella grupā “The Real Group”. Mūziķis atzina, ka Zviedrijā šobrīd ir atvaļinājums un jau kopš marta viņa reālā dzīves un darba vieta ir Rīgā. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” Jānis Strazdiņš stāstīja, ka par esošo situāciju neskumst.

“Es kopš marta esmu ļoti labi atpūties un izbaudījis to, ka var nekur nelidot un nekur nebraukt, un būt mājās kopā ar sievu un kopā ar savām grāmatām, un beidzot atrasties stabilā vietā. Jāsaka godīgi, tas ir gan fiziski gan mentāli izaicinošs process, visu laiku būt uz somām un visu laiku pārvietoties no Rīgas uz Stokholmu, no Stokholmas uz koncertvietu, tad atpakaļ uz Stokholmu, tad atkal uz Rīgu. Šie pieci gadi ir bijis ļoti intensīvs režīms.”

Topošais Ziemassvētku koncerts ir daļa no Jāņa Strazdiņa un vokālās grupas “Latvian Voices” sadarbības. Daži koncerti izskanēja jau šovasar.

“Ir ļoti patīkami ar meitenēm dziedāt kopā, jo es viņas jau pazīstu no studiju gadiem.

Bet ir arī tomēr svarīgi sevi uzturēt formā. Viena lieta ir dziedāt mājās vai dziedāt ierakstu studijā, bet koncertējošiem mūziķiem ir svarīgi ik pa laikam sajust skatuves dēļus,

pat ja nav publikas, un sajust to koncerta saviļņojumu, lai tos gan fiziskos, gan mentālos muskuļus uzturētu formā. Es esmu ļoti priecīgs, ka meitenes mani šovasar pieņēma savā pulkā,” atzīmēja Jānis Strazdiņš.

Gaidāmais koncerts paredzēts bez publikas, un tiešsaistē to varēs vērot bez maksas.

2015. gadā Jānis Strazdiņš tika uzņemts pasaulslavenajā zviedru vokālajā grupā “The Real Group”. Mūziķim tas ir bijis sapņa piepildījums. "The Real Group" šobrīd savu koncertdarbību ir apturējusi vismaz līdz 2021. gada martam.

“Es es esmu diezgan drošs, ka tas būs vēl ilgāk, jo, tīri objektīvi skatoties, tā starpvalstu ceļošana tādā veidā, lai varētu koncertēt, īsti nav iespējama. Katrā valstī ir citādi noteikumi, un veselības riski gan mums pašiem, gan potenciālajai publikai attiecīgajās valstīs ir pietiekami lieli.

Lai cik ļoti mēs nemīlētu savu darbu, – veselība un drošība ir pirmajā vietā,” stāstīja mūziķis.

Izvēle neveidot koncertus tiešsaistē, pēc Jāņa Strazdiņa domām, atbilst grupas specifikai: “Tas ir grupas mūzikas filozofijas jautājums. Ja mēs gribētu kļūt par ierakstu grupu, to varētu darīt, bet tā kā pamatā “The Real Group” ir koncertējoša grupa un tāda grupa, kas braukā pa pasauli ar meistarklasēm un tiekas ar cilvēkiem, kas gan paši dzied, gan ir klausītāji, tad tas tiešsaistes muzicēšanas veids caur internetu būtu pārāk liela visa kopējā koncepta maiņa. Tad droši vien būtu jātaisa cita grupa ar citiem uzstādījumiem un citu filozofiju.”

Raksturojot mūziķu situāciju šajā krīzes laikā, Jānis Strazdiņš izcēla pielāgošanos:

“Kā jau visi citi mūziķi, mākslinieki un jebkuras sfēras pārstāvji, mēs mēģinām pēc iespējas ātrāk adaptēties un saprast, kā mēs varam darīt to, ko mēs mīlam.”

Jānis Strazdiņš uzsvēra klātbūtnes nozīmi a cappella žanrā: “Protams, ir ļoti svarīgs tas kopā būšanas moments un mēģinājumi. Īpaši a cappella mūzikā ir ļoti svarīgi sadziedāties. Es varu iemācīties savu balss partiju mājās, bet tas neko daudz nedos, ja mēs sanāksim kopā un sapratīsim, ka katrs ir interpretējis to vai citu dziesmu citā veidā. Bieži vien, arī muzicējot ar “The Real Group”,  mēs paši novērojam to, ka jauna dziesma reāli ieskanas tikai pēc pusgada, kad jau pusgadu tu viņu esi nesis uz koncertiem.”

Jāņa Strazdiņa ceļš sākās Rīgas Doma zēnu korī, viņš savas muzikālās gaitas turpināja Latvijas Radio korī un grupā “Cosmos”. Mūziķis uzsvēra, ka, neskatoties uz darbu dažādos kolektīvos un dažādos mūzikas žanros, galvenais ir mīlestība pret mūziku.

“Man vienkārši patīk dziedāt gan korī, gan a cappella grupā, gan duetā, gan vienam pašam, gan popmūziku, gan baroka mūziku.

Es izbaudu jebkuru no šiem žanriem. Ja man ir ilgstoši jādzied tikai vienā no tiem žanriem, man ļoti sāk pietrūkt kāds cits no tiem.

Grūti pateikt, kurš ir mans optimālais vai ideālais dziedāšanas veids vai kolektīvs.”

“No bērna kājas esmu pieradis vienmēr dziedāt ar kādu vai kādiem kopā. Es uzstājos kā solists, bet lai es izdotu pats savu solo albumu, tas mērķis, ne ambīcija man vēl nav radies. Man ļoti patīk sadarboties,” atzīmēja Jānis Strazdiņš.

Mūziķis arī atklāja, ka, neskatoties uz darbu Zviedrijā, tieši Latvijā ir viņa māju sajūta. Viņš sacīja, ka ir diezgan drošs, ka nākotnē vairāk būs Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti