NABA Top

Top 25/10 LV

NABA Top

Top 25/10 LV

Top 25/10 LV jaunumi: Jāņa Ruņģa klātbutne, Tehnikums, Dry Cleaning, Lower Dens u.c.

Nika Keiva reliģiskās petīcijas un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” mūzikas topa jaunumos šonedēļ – fikciju pilnā pasaulē savu “Fikciju” piedāvā “Jāņa Ruņģa klātbūtne”; duets “Tehnikums” reflektē par neparasto laiku, kurā dzīvojam; Londonas kvartets “Dry Cleaning” izdod singlu “Scratchcard Lanyard”; melanholisks synth-pop no Filadelfijas; mūzika, lai glābtu leģendāru Baltimoras klubu; dziesma kā mēģinājums saprast slimību; mūziķa Matīsa Kļaviņa jaunais projekts “MT$”; aicinājums atcerēties, ka aiz redzamās pilsētas var būt cita – būtiskāka; “Tavas māsas nāsis” dzied par nākamo rītu; Nika Keiva reliģiskās petīcijas beļģu komponista Nikolasa Lensa operā; un Thom Yorke, “Burial” un Four Tet skaņdarbs “His Rope”.

“Jāņa Ruņģa klātbūtne” – “Fikcija” [pašizdots]

Sekojot 2018. gada debijas ierakstam “Ārpus prātus”, “Jāņa Ruņģa klātbūtne”, kuru pašam Jānim Ruņģim labāk patīk dēvēt par grupu, nevis savu solo projektu, nupat nākusi klajā ar turpinājumu – otro studijas albumu “Dzīvojumi”. Šo ierakstu nudien nenodēvēsi par “solo projektu”, jo tajā ir vesela plejāde spēcīgu pašmāju mūziķu, sākot ar līdzproducentu Mārtiņu Krastiņu (ja par tehniskām niansēm, tad jāmin, ka vienu albuma dziesmu ierakstījis arī mūs šogad atstājušais Matīss Runtulis), turpinot ar lieliskajiem džezmeņiem Staņislavu Judinu un Denisu Paškeviču un nobeidzot ar vēl veselu virkni sadarbības partneru. Konkrētajā skaņdarbā “Fikcija”, kas izraudzīts kā plates pirmais singls, vokālu iedziedājis grupas “Ezeri” vokālists Miķelis Putniņš, un to es uzzināju... izlasot šo informāciju bandcamp.com. Miķeli šeit grūti atpazīt bez ierastā basa, kas dzirdams “Ezeri” ierakstos, pielāgojoties “Jāņa Ruņģa klātbūtnes” tautiskās mūzikas manevriem. “Šajā nenoteiktības laikā, kad informatīvajā laukā pastāv tik daudz fiktīvu lietu, kāpēc gan nepiedāvāt savu fikciju?” retoriski jautā pats dziesmas autors.

“Tehnikums” – “Prieka asaras” [pašizdots]

Duets “Tehnikums”, kurš debitēja jau tālajā 2014. gadā un visai ātri iemantoja nedalītu mīlestību no pašmāju indie-pop cienītājiem koncertos mazajos klubos, pie jau nopietnākas slavas nokļuva trīs gadus vēlāk, kad tapa kopīgs albums ar Latvijas hip-hop leģendu Ozolu. Jaunākais singls “Prieka asaras” ir pirmais kopš grupas pērn izdotā albuma “Divreiz laimīgāks”. Savā ziņā turpinot jau augstāk minēto tēmu par šo jocīgo “nenoteiktības laiku”, arī “Prieka asaras” ir par, kā stāsta paši grupas dalībnieki un dziesmas autori, “neparasto laiku, kurā šobrīd dzīvojam, kad ikdienas mājas rutīnā, kurā esam spiesti atrasties, ir tik viegli aizmirst, kāpēc esam kopā”.

“Dry Cleaning” – “Scratchcard Lanyard” [“4AD”]

Londonas kvartets “Dry Cleaning” pērn debitēja ar diviem EP jeb mazalbumiem, uzreiz izpelnoties milzīgu uzmanību gan no mūzikas kritiķiem, gan tā rezultātā arī no ierakstu kompānijām. Nupat esam saņēmuši ziņu, ka “Dry Cleaning” ir tikuši pie līguma ar ietekmīgo leiblu “4AD Records”, un vienlaikus arī izdevuši jaunu singlu “Scratchcard Lanyard”.

“Korine” – “Cruel” [“Born Losers/Other Voices”]

“Korine” ir jauns synth-pop duets no Filadelfijas, kurš startēja pirms dažiem gadiem ar debijas albumu “New Arrangements”. Rudens sākumā izdots šī ieraksta turpinājums – grupas otrā plate “The Night We Raise”. Interesanti šajā sakarā ir tas, ka albums ir izdots uz diviem dažādiem leibliem. Tā nav neparasta parādība, kad vienu albumu ASV un Lielbritānijā vai Japānā izdod dažādi pārstāvji, bet šoreiz tas otrs leibls atrodas mūsu Austrumkaimiņu zemē. No otras puses – nav pārāk liels izbrīns, ka “Korine” radītā melanholiskā synth-pop mūzika ar izteikti astoņdesmito gadu skanējumu noteikti atradīs sev daudz agrīno “Depeche Mode” un “Camouflage” fanu uzmanību, un šīm grupām Krievijā un vispār “post-USSR” valstīs tādu netrūkst.

“Lower Dens” – “Untitled” [self-released]

Jau apnicis teju katru nedēļu to pieminēt, bet Covid-19 visspēcīgāk un no visas dūšas sper pa mūzikas industriju un visvairāk – tieši koncertu organizētājiem un naktsklubiem. Protams, ka es nekad tur neesmu bijis, bet zinoši cilvēki no ASV stāsta, ka Baltimoras klubs ar nosaukumu “Ottobar” esot leģendāra vieta, kur piedzīvots ne mazums skaistu mirkļu un savus pirmos koncertus mazai auditorijai tur sniegušas vēlāk milzu popularitāti visā pasaulē guvušas grupas. Šobrīd klubs ir uz bankrota robežas, un tam steidz palīdzēt vairākas Baltimoras grupas, ieskaitot tādas slavenības kā “Future Islands”, “Wye Oak” un arī “Lower Dens”, izdodot kopīgu izlasi “No Stagediving: Volume 1”. 51 skaņdarba izlasi, kuras ienākumi tiks nodoti minētajam klubam, var nopirkt bandcamp.com, bet plašākai publikai piedāvāts “Lower Dens” gandrīz instrumentālais singls “Untitled”.

“Steady Holiday” – “Tangerine” [self-released]

“Steady Holiday” ir Kalifornijas mūziķes Drē Babinski solo projekts, kura debijas albums tika izdots pirms diviem gadiem. Šobrīd esam tikuši pie informācijas, ka 2021. gadā tam taps turpinājums, ko šobrīd ievada ritmiski maršējošais singls “Tangerine”. Dziesma gan nav par Ziemassvētkiem raksturīgajiem mandarīniem, bet gan mūziķu (un mūzikas žurnālistu) vidū labi zināmajām slimībām – mentālajām. “”Tangerine” ir dziesma par [to], ka tu redzi kāda uzvedību maināmies ļoti pēkšņi. Tas var būt biedējoši un sirdi plosoši, un es joprojām vēl mācos to saprast,” preses relīzē raksta Babinski. Prieks gan par dziesmu, gan to, ka kāds cenšas to saprast.

“MT$” – “Pasažieris” [pašizdots]

Pašā gada izskaņā par burvīgu jaunumu pašmāju mūzikā parūpējies savulaik grupā “Pyro Trees” spēlējušais mūziķis Matīss Kļaviņš ar jaunu projektu “MT$” (kā mēs vienojāmies intervijā raidījumā “Mūzikas sirds”, izrunāsim to kā “Em Tē Es”). “MT$” debijas albumā “Homemade” Matīss sev vairāk ierasto ģitāru nomainījis pret datoru, sintezatoru un elektroniskās mūzikas programmām. Tiesa, pavisam to gan nav atmetis, un visvairāk tas dzirdams albuma skaņdarbā “Pasažieris”, kas, kā stāstīja tās autors, ir ļoti ““Burial” daiļrades ietekmēts”, taču tieši ģitāras spilgtās krāsas komplektā ar naksnīgajiem basiem gabala otrajā pusē ir absolūta kulminācija “Pasažierim”, un es pat teiktu – visam albumam.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Symbolic” – “Rīga. Zem Rīgas” [pašizdots]

Vasaras izskaņā jaunu singlu izdeva pašmāju folk-rock apvienība “Symbolic”, izmantojot Ojāra Vācieša dzejoli “Zem Rīgas”. Kā skaidro grupas dalībnieki, savu īpatnu aktualitāti Vācieša darbs no jauna ieguvis “Rīgas domes vēlēšanu kontekstā, tāpēc to var uzskatīt arī par aicinājumu atcerēties, ka aiz redzamās pilsētas var būt vēl cita, būtiskāka Rīga.”

“Tavas māsas nāsis” – “Pepsis” [pašizdots]

Valmieras synth-punk trio “Tavas māsas nāsis”, kas savu pēdējo ierakstu ar kolorīto nosaukumu “Ko Tu *irsi?” tika izdots pērnvasar, nākuši klajā ar jaunu singlu “Pepsi”. Šī gan nav reklāma slavenajam dzērienam, kā to varētu nojaust pēc dziesmas pirmajiem diviem pantiņiem. Šī ir dziesma par nākamo rītu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Nicholas Lens & Nick Cave – “Litany of Gathering Up” [“Deutsche Grammophon”]

Covid-19 pandēmijas laikā rokas klēpī salicis nav sēdējis leģendārais Austrālijas mūziķis Niks Keivs. Nu jau kādu laiku audio un video formātā pieejams viņa intīmais solo koncerts “Idiot Prayer” Londonas “Alexandra Palace” tukšajai zālei, bet, kā nesen uzzinājām, viņš šogad arī sarakstījis libretu beļģu komponista Nikolasa Lensa operai “L.I.T.A.N.I.E.S”, kas studijas ierakstā nupat nokļuvusi pie klausītājiem. “Kad man ar piedāvājumu piezvanīja Nikolass, es uzreiz ar prieku piekritu. Nolicis klausuli, es uzreiz sāku internetā meklēt, kas ir “litanies”. Atklājās, ka tās ir reliģiskas petīcijas, un tad sanāk, ka es litānijas esmu rakstījis visu mūžu,” mazliet smieklīgo stāstu par šī projekta sākumu paskaidro Niks Keivs. Šī singla vokālu iedziedājusi Lensa meita Klāra.

Thom Yorke, “Burial” & Four Tet – “His Rope” [“XL”]

Kas gan tie būtu par Ziemassvētkiem bez jauna “Burial” ieraksta? Nu jau pat grūti saskaitīt, cik gadus pēc kārtas mītiskais Londonas producents, kurš citos gada mēnešos reti izdod ierakstus, mūs aplaimo ar jaunu ierakstu tieši decembrī. Viņa jaunākais singls tapis kopā ar divām citām zvaigznēm – Tomu Jorku un kolēģi Four Tet. Interesanti, ka par šo jaunumu mūzikas portāli sāka rakstīt tikai tad, kad savos “Instagram” kontos to reklamēja divi Londonas mūzikas ierakstu veikali. Lieta tāda, ka par šo ierakstu netika izdotas preses relīzes, turklāt ieraksts izdots tikai vinila platē un tikai 100(!) eksemplāros. Lieki laikam teikt, ka jau pēc divām dienām dažas no šīm 100 platēm “Ebay” un “Discogs” portālos cilvēki sāka tirgot jau par 200 dolāriem. Atgādinu – singlu plate ar diviem skaņdarbiem. Tāds, lūk, kulta mākslinieks. Taču nesteidziet to iegādāties no pārpircējiem. Savā “Twitter” kontā Four Tet izteicās, ka vēlāk tiks izdota vēl viena vinila plašu partija ar šīm divām dziesmām, no kurām “Radio Naba” topā startē B-pusē atrodamais gabals “His Rope”. ATJAUNINĀTS: arī otra partija man zināmajos veikalos jau ir izķerta. Bet noteikti jau vēl sekos trešā un ceturtā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti