Labrīt

Nezināmais Pauls: Aija Kukule dzied "Dziesmu par svēteli"

Labrīt

Nezināmais Pauls: Inga Kalna dzied sonetu "Vairs nesēro"

Nezināmais Pauls: Valdai Dzenei rakstītais dziesmu cikls "Ziemassvētku noskaņas"

Nezināmais Raimonds Pauls radio arhīvos: Ziemassvētku noskaņu cikls Valdas Dzenes izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Maestro Raimonda Paula 80. jubilejas nedēļā turpinām iepazīt viņa daiļrades aisberga neredzamo daļu, klausoties piemirstas un nedzirdētas melodijas, kuras glabā Latvijas Radio skaņu arhīvs.

Viens no Raimonda Paula labajiem darbiem bijis arī Ziemassvētku koncertu atjaunošana jau padomju ēras noslēgumā – 1988. gada Ziemassvētkos Paula aranžētās Ziemassvētku dziesmas „Klusa nakts”, „Ak, eglīte”, „Jūs, bērniņi, nāciet” un citas, arī jaunas, Maestro sacerētas, televīzijas koncertā atskaņoja Emīla Dārziņa speciālās mūzikas vidusskolas zēnu koris un Eināra Verro vadītais Rīgas džeza sekstets, kā arī solisti ar pašu Paulu pie klavierēm.

Kopš tiem laikiem Ziemassvētku muzikāla svinēšana kļuvusi par būtisku tradīciju, un Raimonds Pauls regulāri mūs aplaimojis gan ar jaunām Ziemassvētku dziesmām, gan šim notikumam veltītiem albumiem. Taču ir kāds triju dziesmu cikls ar nosaukumu "Ziemassvētku noskaņas", kas ļoti reti skanējis radio viļņos, un savu 1992. gada sacerējumu esot piemirsis arī pats autors  Raimonds Pauls.

Cikla tapšanas vēsture ir šāda: jaunā, talantīgā dziedātāja Valda Dzene nesen kā bija absolvējusi Latvijas Valsts konservatoriju, dziedāja korī "Ave Sol" un tikko bija uzsākusi vokālās pedagoģes Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, kad 1992. gadā viņu uzaicināja piedalīties 18. novembra valsts svētkiem veltītā koncertā. Tā muzikālais vadītājs bija toreizējais Latvijas kultūras ministrs Raimonds Pauls. Viņam Valdas latviešu tautasdziesmu izpildījums iepatikās tik ļoti, ka drīz vien gatavs bija dziesmu cikls balsij ar klavieru pavadījumu, un Dzeni ļoti pārsteidza Maestro telefona zvans un uzaicinājums šīs trīs dziesmas ar Leona Brieža dzeju iestudēt un ieskaņot radio studijā.

Tagadējā Rīgas Doma kora skolas vokālās nodaļas pedagoģe Valda Dzene ar lielu prieku atceras šo sadarbību, viss noticis viegli un skaisti, dziesmas "Nav mūsu balsu šajā korī", "Bez vēja" un "Dārzs" ir burvīgs vokālās kamermūzikas paraugs, kas atšķiras no Raimondam Paulam pierastā popmūzikas stila. Valdas balss skan liegi un caurspīdīgi. Par to var pārliecināties, klausoties šo 1992. gadā tapušo ieskaņojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti