Nezināmais Raimonds Pauls radio arhīvos: Bērnība, jaunība, agrīnie mūziķa gadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Divas nedēļas līdz mūsu Maestro Raimonda Paula 80. jubilejai aizvadīsim, iepazīstot viņa daiļrades, kā saka, aisberga neredzamo daļu – klausoties piemirstas un nedzirdētas melodijas, kuras glabā Latvijas Radio skaņu arhīvs.

Kā vēsta leģenda, tad dienā, kad 1936. gada 12. janvārī pasaulē nāca Voldemāra un Almas Matildes Paulu dēls, Daugavā negaidot sāka iet ledus. Zēns tika pie diviem vārdiem - Raimonds Ojārs -, un viņa raksturs izrādījās tikpat bangains kā Latvijas likteņupe viņa pasaulē nākšanas dienā.

Starp citu, mūsu izcilā komponista tēvs Voldemārs jaunībā strādnieku ansambļos muzicējis kā bundzinieks, bet savam dēlam viņš bija nolēmis slavenā Paganīni karjeru, tālab jau četru gadu vecumā mazais Raimondiņš ar tēva pirkto vijolīti padusē devās uz Rīgas Muzikālā institūta muzikālo bērnudārzu.

Tur nosprieda, ka pirkstiņi par īsiem, lai spēlētu vijoli – mūzikas stundas sākās ar klavierēm, un skolotāja nodomāja, ka ar tik strupiem pirkstiem nekāds pianists arī no šā zēna neiznāks. Taču kļūdās pat vislielākie gudrinieki – no Raimonda Paula iznāca ne tikai izcils pianists, bet ārkārtīgi ražīgs komponists, kura darbu klāstā ir vairāk nekā 2000 skaņdarbu, un to skaits turpina pieaugt.

1946. gadā jauneklis iestājās Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā. Sācis ar pavadījumu spēlēšanu savas skolas vingrotājiem un pašdarbniekiem, jau 14 gadu vecumā Raimonds sāka spēlēt klavieres deju orķestros – galvenokārt tāpēc, lai pelnītu naudu, kuras Paulu ģimenē trūka – bērnībā zēns ravēja piemājas dārziņā, lasīja ogas, ganīja kazu un arī turpmāk nekad nav vairījies savas pianista rokas likt lietā vīru darbos.

1953. gadā Raimondu Paulu uzņēma Latvijas Konservatorijā izcilā pianista un pedagoga Hermaņa Brauna klasē. Paralēli studijām sākās piepelnīšanās pianista amatā dažādos orķestros un ansambļos, un laikabiedri samērā drīz apjauta, ka viņu priekšā ir ģēnijs vārda pilnā nozīmē – ne tikai apbrīnojami virtuozs pianists, bet apdāvināts improvizētājs, kura galvā drīz vien radās pašam savas melodijas.

Piedāvājam ierakstā vienu no Raimonda Paula daiļrades agrīnā posma dziesmām - Puteņu jeb Jaungada valsi, kam pavadījumu atskaņo pats jubilārs ar savu instrumentālo trio, dzied Valentīna Butāne, viena no Paula kursabiedrenēm konservatorijā, mūsu pirmā estrādes zvaigzne.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti