Labrīt

Imantam Kalniņam 75: Zēnu koris izpilda "Reiz bija" no animācijas filmas "Kabata"

Labrīt

Māšu mirstība nesarūk; iemesli – nelabvēlīga vide, asiņošana un nevakcinēšanās pret gripu

Imantam Kalniņam 75: "Jautrā dziesmiņa sev pašam" grupas "2xBBM" izpildījumā

«Nezināmais Imants Kalniņš»: Tautā mīlēta komponista dzimšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par Imanta Kalniņa kā tautas mīlēta komponista dzimšanu var uzskatīt 1967. gadu. Ar to būtībā sākas laika skaitīšana latviešu rokmūzikā, jo Imants Kalniņš sacerēja savas par leģendārām kļuvušās dziesmas Rolanda Kalniņa filmai "Elpojiet dziļi", kuru padomju iestādes atzina par nevēlamu un uz daudziem gadiem nolika tālu arhīva plauktā. Daiga Mazvērsīte par godu komponista Imanta Kalniņa 75. dzimšanas dienai piedāvā darbadienu rītos rubriku "Nezināmais Imants Kalniņš".

Filmā "Elpojiet dziļi" Kalniņa sacerējumus atskaņoja karavīru ansamblis "Zvaigznīte" kopā ar dziedošo aktieri Paulu Butkēviču, kurš tiem laikiem skaitījās ļoti moderns dziedonis, un 1967. gadā, pateicoties arī Kalniņa dziesmu programmai, "Zvaigznīte" izcīnīja galveno balvu festivālā "Liepājas dzintars".

Kas ar dziesmām, kam vārdus bija devis Māris Čaklais, notika pēc tam, zināms itin labi. Tās nonāca grupas "Menuets" repertuārā, kur tās dzīvo šobaltdien, taču, tā rēķinot, esam izlaiduši vienu saskaitāmo kopējā summā, un tā ir Imanta Kalniņa paša veidotā un vadītā rokgrupa "2xBBM", kas 1969. gadā tapa Liepājā.

Idejas autors bijis toreizējais Liepājas pilsētas kultūras nodaļas vadītājs, sak, pilsētai nav neviena ansambļa, ar kuru prezentēties. Ar Imanta Kalniņa dziesmām tika sagatavota programma, sākās koncerti pa Latviju.

1970. gada "Liepājas dzintarā" "2xBBM" jeb Bizbizmārītes un Bigbīta mācekļi ieguva pirmo vietu. Ansamblī muzicēja Liepājas mūzikas vidusskolas audzēkņi Juris Radionovs, Egīls Putniņš, Eduards Butkēvičs un Andris Krūziņš, un puiši paši, protams, dziedāja. Imants Kalniņš spēlēja taustiņus, taču jau pēc apmēram 20 koncertiem "2xBBM" darbībai tika pielikts punkts. Formālais iemesls darbības aizliegšanai bija finansu disciplīnas pārkāpumi, mūziķiem nogrieza garos matus, bet Kalniņš brīvprātīgi tos nogrieza pats.

Tā beidzās šis praktiskās rokmūzikas posms Imanta Kalniņa mūžā, no kura rubrikā skan "Jautrā dziesmiņa sev pašam" "2xBBM" priekšnesumā vecam koncertierakstam atbilstošā skanējuma kvalitātē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti