Neticami, bet fakts! Gustavo atgriešanās koncerta apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

25. novembrī "Arēnā Rīga" uz koncertu "Beidzot!" klausītājus un arī savus kolēģus kopā pulcēja Gustavo. Koncertā mūziķis izpildīja dziesmas no sava debijas albuma, lielākos hitus un bija sagatavojis patiešām lielu pārsteigumu.

Gustavo atgriešanās pieteikumu sākumā uztvēru ar smaidu – pēdējos desmit gadus plašāka sabiedrība viņu zināja ar vārdu Arstarulsmirus, kurš izpildīja noskaņās atšķirīgu programmu. Mūziķis šī gada intervijās skaidroja, ka šie atšķirīgie projekti joprojām turpināsies. Lai kā arī būtu, bet 2004. gada albums "Beidzot!" ir viens no latviešu hiphopa stūrakmeņiem, kuru dzirdēt koncertā ir īpašs notikums. Albumu veido 23 kompozīcijas, starp kurām populārākās – "Jau-tā-jums", "E.V.I.T.A.", "Parasti pārdomu saraksti", "Kas i', ko?". Albums ir bravūrīgs, humorpilns, dusmīgs, sirsnīgs – tas ļauj iepazīt Gustavo personīgo stāstu un reizē ir trāpīga konkrētā laika fiksācija.

Koncerta ievadā uz skatuves uzstājās "Brīvrunu projekts", kas ir latviešu hiphopa meistari improvizācijā jeb frīstailā un vārdu kaujās. Šī vakara tēma – Gustavo kompozīcijas, kuras projekta dalībnieki veikli citēja savstarpējos dueļos, radot atmosfēru arēnā. Sanākušie klausītāji bija plašā vecuma diapazonā, parādot, ka reps nebūt nav mūzika tikai jauniešiem. Visa darbība notika cilvēku pilnā "mazajā" arēnā.

Gustavo koncerts "Beidzot!"
Gustavo koncerts "Beidzot!"

Koncerts tika atklāts ar tituldziesmu "Beidzot!", tai sekoja "...3…4...un".  Uz skatuves atradās Gustavo un Dj Monsta – tā bija pietuvināta sajūta, kuru pastiprināja skatuves lielie ekrāni. Skatuves scenogrāfija (troņveida platfomas) un video projekcijas šajā koncertā katrai no dziesmām bija atsevišķi pielāgotas. Šādi tribīnēs sēdošie ieguva pavisam citu pieredzi nekā pie skatuves stāvošie. Koncerta vidū mūziķiem pievienojās instrumentālistu grupa un pūtēju kvartets. Muzikālais pavadījums būtiski ietekmē teksta plūdumu, un šādi vecās dziesmas bija ieguvušas jaunu skanējumu. "Esmu tāds" pirmo pantu Gustavo izpildīja a cappella – manuprāt, skaists gājiens, ņemot vērā balss daudznozīmību, jo īpaši hiphopa žanrā. Arī gludi noskūtā galva ir kā Gustavo atgriešanās simbols.

"E.V.I.T.A." piedziedājumā pievienojas arī Čižiks, taču dinamikai būs vēl pieaugt. Uz skatuves kāpa Ozols, lai kopā ar Gustavo repotu "Taisnā tiesa" (!!!). Zinot dziesmas kontekstu (pēc grupas "Fact" izjukšanas Gustavo ar Ozolu nesapratās; šajā laikā tapa dziesma "Taisnā tiesa", kurā Gustavo skarbi kritizē Ozolu),

šāds pavērsiens patiešām kas negaidīts un neticams, vai, gluži pretēji – tik ļoti sen ir gaidīts šis vārdu duelis.

Bet arī tas nav viss – uz skatuves nu jau atradās trīs no "Fact" dalībniekiem, kas kopā nebija uzstājušies 22 gadus, bet šajā vakarā izpildīja dziesmu "Tagad tikai sākās". Kāda daļa no klausītājiem, iespējams, bija apmeklējuši "Fact" koncertu grupas aktīvās darbības laikā, bet lielākā daļa, pieņemu, tomēr bija pārāk jauni, tāpēc par grupu bija dzirdējuši vien leģendas. Šī atgriešanās bija izdevies pārsteigums.

Gustavo koncerts "Beidzot!"
Gustavo koncerts "Beidzot!"

"Pa pāris pantiem" Gustavo repoja kopā ar ansi, savukārt "Jau-tā-jums" atdeva kolēģu kolektīva – Ozola, rolanda če, anša, xantikvariāta – izpildījumam. Šī dziesma ir sociālkritiska, taču reperu lielā enerģija deva pacilātu atmosfēru, apliecinot – hiphopā sadarbībai ir vienlīdzīga loma kā sāncensībai. Visi reperi bija kopā uz skatuves arī "Mūsu soļos", kas ir viens no Gustavo lielākajiem hitiem.

Latvijas hiphopa latiņa ir augstu pacelta, un par to ir liels prieks.

Žanra pārstāvjiem ir jādomā par māksliniecisko un aizraujošo kā mūzikā, tā priekšnesumā. Lai arī koncerts bija par un ap Gustavo, šī atgriešanās bija lielākā kontekstā, radot virsvērtību, kas veiksmīgi tika noturēta noslēpumā līdz pēdējam brīdim. Koncerts deva kopskatu gan pār Gustavo daiļradi, gan pār latviešu hiphopa skatuvi kopumā. Kā nākamo Gustavo sola jaunu albumu un arī tekstu grāmatu (drīz). Mēs jau ar nepacietību to gaidām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti