Neredzīgo koris kopā ar Mārtiņu Braunu izpildīs divus viņa skaņdarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas svētku laikā šodien Juglas ezera krastā būs iespēja noklausīties neredzīgo cilvēku kora „Jolanta” kopdarbu ar komponistu Mārtiņu Braunu. Koris, Braunam esot pie klavierēm, izpildīs divus komponista skaņdarbus „Saule, pērkons, Daugava” un „Mīla ir kā uguns”.

Neredzīgo biedrības pārstāve Sandra Smona
00:00 / 00:50
Lejuplādēt
''Mārtiņš Brauns mūs pagodinās ar klavierspēli, viņš būs pie klavierēm. Jāpiebilst, ka Mārtiņš Brauns atsaucās uz šo uzaicinājumu ļoti labprāt. Vēsturiski Brauns šo dziesmu „Mīla ir kā uguns” izpildīja tieši neredzīgo ciematā pirms vairāk nekā 30 gadiem kopā ar grupu „Sīpoli”. Un toreiz viņš arī uz skatuves teica - „nu kā būs, tā būs, ievērtējiet”. Un ir pagājuši jau cik gadi, un šī dziesma ir iesakņojusies Latvijā, un to izpilda daudzi kori un mākslinieki. Ir pat tādi dziedātāji korī „Jolanta”, kuri ir bijuši uz šo koncertu pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad Mārtiņš Brauns ar „Sīpoliem” viesojās un izpildīja šo dziesmu pirmo reizi. Tāda unikāla iespēja ir dzirdēt Mārtiņu Braunu atkārtoti šiem cilvēkiem un būt jau kopā ar viņiem šajā uzvedumā,'' stāsta  Neredzīgo biedrības pārstāve Sandra Smona.

Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdumuižas kluba jauktais koris "Jolanta" ir vecākais koris Rīgā - 1884. gadā pēc Neredzīgo institūta direktora Oskara Notnāgela ierosmes izveido neredzīgo cilvēku kamerkori, kurā sākotnēji ir 12 dalībnieki. Tolaik koris dzied galvenokārt vācu valodā. Koris darbojas nepārtraukti gan Krievijas impērijas, gan pirmās Latvijas Republikas, gan vācu un padomju okupācijas laikā, kā arī turpina savu darbību atjaunotajā Latvijas valstī.

1969. gadā pēc kora dalībnieka P.Jaunzema ierosinājuma korim piešķirts nosaukums „Jolanta” (nosaukums izvēlēts, gūstot ietekmi no P.Čaikovska tāda paša nosaukuma operas, kura galvenā varone ir neredzīga meitene). 20. gs. 60. – 90. gados, koris sniedz vieskoncertus visā bijušajā PSRS teritorijā. Koris piedalījies vairākos Dziesmu svētkos. Kora repertuārā ir gan latviešu un ārzemju klasika, gan mūsdienu komponistu dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti