Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izziņo 2023. gada Dziesmu un Deju svētku programmu

LNSO gatavojas 97. sezonas atklāšanas koncertam

Nemainīgā vietā, bet ar virkni jaunumu – Nacionālais simfoniskais orķestris gatavojas atklāt koncertsezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Austrieši Brukners un Mocarts un latvietis Auznieks. Komponisti, ar kuru skaņdarbiem Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris sāks jauno – 97. – koncertsezonu. Orķestrim šosezon virkne jaunumu – jauns mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, kā arī rezidējošais komponists. Bet, par spīti iepriekšējiem solījumiem par pārmaiņām un remontiem, nemainīga ir sastapšanās vieta – Lielā ģilde.

Volfganga Amadeja Mocarta "Sinfonia concertante" vijolei, altam un orķestrim šogad izraudzīts par vienu no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 97. sezonas atklāšanas darbiem. Pie diriģenta pults rīt Lielajā Ģildē stāsies galvenā viesdiriģente Kristīna Poska, bet solistu lomā koncertā orķestrim pievienosies Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine un Tallinas kamerorķestra pirmo vijoļu grupas mūziķis Roberts Traksmans.

"Mocarts ir dzirkstošs, viņš piestāv, man liekas, visiem dzīves gadījumiem, sevišķi priecīgajiem. Tā ka sezonas atklāšanā Mocarts ir kā siļķe ar kartupeļiem. Dabīgs savienojums. Garšu savienojums," pauž Vižine.

Savukārt Roberts Traksmans bilst: "Esmu ļoti gandarīts spēlēt kopā ar Santu, kuru es pirmo reizi dzīvē satiku tikai vakar. Un, man liekas, ka tā ir viena no labākajām lietām mūziķa profesijā, ka ar mūzikas palīdzību otru vari iepazīt daudz straujāk."

Par rītdienas koncerta kulmināciju solās kļūt austriešu komponista Antona Bruknera Septītās simfonijas atskaņojums. Bez tam klausītājiem tiek gatavots arī LNSO jaunā rezidējošā komponista Krista Auznieka darbs "Crossing".

Kristīna Poska, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā viesdiriģente, atklāj: "Daļēji programmas izvēle bija arī manā ziņā, un es vēlējos, lai atklāšanas koncertā skan Bruknera un Auznieka mūzika. Pirmoreiz es strādāju ar Auznieka skaņdarbu. Tas man ir liels atklājums, un Latvija patiesi var lepoties ar šo jauno, ļoti īpašo un šajā sezonā rezidējošo komponistu. Savukārt Mocarts ļoti labi iederas šajā kompilācijā."

No vienas puses, orķestrim šī ir lielu un nozīmīgu pārmaiņu sezona, jo par orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu kļuvis talantīgais soms Tarmo Peltokoski, kura vadībā pirmie koncerti būs novembrī. Bet līdztekus tam un pretēji vēl nesen paustajam – orķestris aizvien darbu aizvadīs Lielajā ģildē, tupinot gaidīt tik ļoti nepieciešamo ēkas remontu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti