Nelsons debitējis Bostonas simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latviešu diriģents Andris Nelsons nedēļas nogalē debitējis slavenā Bostonas simfoniskā orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā.

Sestdien Bostonas simfoniskajā zālē bija vēsturisks notikums, par Bostonas simfoniskā orķestra galveno diriģentu, pie tam jaunāko vairāk nekā 100 gadu vēsturē, kļuva  35 gadīgais latvietis Andris Nelsons," stāsta Latvijas Radio 3 „Klasika" direktore Gunda Vaivode. "Gan orķestris, gan publika, kuru iepriekš jau nedaudz bija nogurdinājušas iepriekšējā vadītāja Džeimsa Levina veselības problēmas, jauno līderi sagaidīja ar ovācijām."

"Kā atrakstīja komponiste Dace Aperāne, kas bija klāt koncertā, jau ceļā uz koncertzāli publiku sveicināja karodziņi un plakāti ar Nelsonu attēlos. Medijos tika jūsmots ne tikai par viņa jaunību un sešu pēdu vareno augumu, bet arī par īpaši dedzīgo atdošanos mūzikai un iedvesmojošo darba stilu," turpina Vaivode. "To apliecināja arī "Bravo!" saucieni inaugurācijas koncerta beigās. Protams, sava daļa aplausu pienākas arī viessolistiem - mūsu soprānam Kristīnei Opolais un šī brīža tenoram numur viens Jonasam Kaufmanim, kuru balsis īpaši saliedējušās Pučini operā "Manona Lesko". Bet kritiķi steidz diskutēt gan par programmas izvēli, gan tempiem, tomēr, izskanot instrumentācijā tik krāšņajām Respīgi Romas pīnijām, gandrīz vienprātīgs ir secinājums, ka Andra Nelsona neparastās spējas un azarts patiešām iesāk jaunu ēru Bostonas simfoniskā orķestra dzīvē."

Jau ziņots, ka Nelsons ir kļuvis par 15.orķestra māksliniecisko vadītāju kopš tā dibināšanas 1881.gadā.

Nelsons (1978) ir viens no starptautiski pieprasītākajiem mūsdienu jaunajiem diriģentiem, kas vienlīdz spoži sevi pierādījis gan operas, gan koncertžanrā. No 2003. līdz 2007.gadam Nelsons bija Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, bet kopš 2008.gada viņš ir Birmingemas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs, līdztekus vadījis arī Ziemeļrietumu Vācijas filharmonijas orķestri Herfordā (Nordwestdeutsche Philharmonie, 2007–2009). Nelsons diriģējis arī daudzus citus slavenus orķestrus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti