Nelsons ar Bostonas simfonisko orķestri uzstāsies Tenglvudas festivālā; soliste - Opolais

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē Andris Nelsons kopā ar Bostonas simfonisko orķestri (BSO) uzstāsies Tenglvudas festivālā. Kā viena no solistiem Verdi Rekviēma atskaņojumā piedalīsies arī Kristīne Opolais.

Bostonas simfoniskais orķestris un Nelsons 27.jūlijā Tenglvudas festivālā ASV par godu Verdi 200.jubilejai atskaņos „Rekviēmu” (1873). Kā solisti uzstāsies soprāns Kristīne Opolais, mecosoprāns Lioba Brauna, tenors Dmitrijs Popovs (visiem trijiem – debija kopā ar BSO) un bass Feručo Furlaneto. Koncertā piedalīsies arī Tenglvudas festivāla koris.

Kā ziņots, Bostonas simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību birojs maija vidū paziņoja par pasaulslavenā latviešu diriģenta Andra Nelsona iecelšanu Bostonas simfoniskā orķestra muzikālā vadītāja amatā. Nelsons sāks vadīt orķestri 2014.gada rudenī.

Diriģents ieradies Bostonā, lai parakstītu piecu sezonu līgumu ar orķestri, tiktos ar žurnālistiem un tiktu stādīts priekšā publikai. 25.jūnijā Bostonas stadionā „Fanway Park” svinētajā „Andra Nelsona dienā” uz svinīgo notikumu bija sapulcējušies apmēram 850 interesentu.

Savukārt 21.jūlijā plašu materiālu Andrim Nelsonam veltījis „The Boston Globe”. Rakstā, kuram dots apakšvirsraksts „Bostonas simfoniskā orķestra jaunais maestro nogājis garu, garu ceļu ļoti īsā laikā”, atzīmēti svarīgākie mirkļi diriģenta karjerā, sākot no bērnības, kad, dzīvojot padomju laika komunālajā dzīvoklī, mazajā Andrī dzima sapnis, cauri skolas gadiem, kad Andris 16 gadu vecumā pirmo reizi nostājās studentu orķestra priekšā, saprotot, ka mūzikā sevi labāk spēs izteikt kā diriģents, līdz pat brīdim, kad Andris pirmo reizi kā diriģents dodas uz ārzemēm un panākumi viņu sāk celt aizvien augstāk un augstāk.

Rakstā citēti Nelsona vadītā Birmingemas simfoniskā orķestra pārstāvju, arī bijušā mākslinieciskā vadītāja Saimona Retla, izteikumi par slaveno latviešu diriģentu.

Pieredzējušais diriģents Retls, kurš nostrādājis ar orķestri divdesmit gadus, uzskata, ka Nelsons Birmingemas simfoniskajā orķestrī panācis vienotību, kas nebūt nav ikdienišķa parādība šajā kolektīvā. Savukārt mūziķi par Nelsonu runā ar entuziasmu.

Viņš tic jūsu mūzikai,” saka vadošā fagotiste Grēta Tuls, „un viņš no jums dabū ārā daudz vairāk nekā jebkurš cits diriģents, kuru esmu pieredzējusi.”

Kontrabasists Džons Tatersdils norāda, ka „jūs varat spēlēt ar viņu, netaupot sevi, pilnīgi izlikties ārā, zinot, ka esat drošībā”.

„The Boston Globe” raksta beigās tā autors Džeremijs Eihlers bažīgi jautā, kā strādās „ķīmija” starp diriģentu un orķestri pēc trīs gadiem, ko orķestris 2014.gada rudenī būs pavadījis bez mākslinieciskā vadītāja, kāda būs Nelsona koncertprogrammas politika un kādu lomu viņš atvēlēs orķestra vasaras akadēmijai Tenglvudā? Norādot arī uz citiem jautājumiem, raksta autors tomēr secina:

Jau tagad ir skaidrs, ka Nelsona parādīšanās izraisīja optimisma uzdzirkstīšanu gan Birmingemā, gan Bostonā,”

un piesauc Birmingemas simfoniskā orķestra kora vadītāja Saimona Heilsija teikto:

„Viņš vienkārši ir viens no nedaudzajiem labākajiem savas paaudzes diriģentiem. Tagad ir Bostonas darbs viņu audzināt, dot viņam iespēju, ļaut viņam attīstīties un būt pateicīgiem par to, ko viņš jau spējis sniegt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti