Pa ceļam ar Klasiku

Satiksimies Saulkrastos! Saruna ar Konstantīnu Paturski un Emmu Bandenieci

Pa ceļam ar Klasiku

Labākās lietas notiek netīšām. Saruna ar grupas "Dagamba" līderi Valteru Pūci

Nekas mūs neapturēs! Saruna ar operdziedoņiem Marlēnu Keini un Mihailu Čuļpajevu

Nekas mūs neapturēs! Saruna ar operdziedoņiem Marlēnu Keini un Mihailu Čuļpajevu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noslēdzot koncertsērijas "Personīgi" vasaras sezonu, Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" 9. augustā pulksten 18.00 aicina uz romantisku opermūzikas koncertu "Dienvidu saules promenāde". Pie klavierēm esot ekspresīvajai pianistei Agnesei Egliņai, Latvijas Nacionālas operas un baleta solisti – dzidrais soprāns Marlēna Keine un artistiskais tenors Mihails Čuļpajevs – duetā izdziedās Vidusjūras dienvidniecisko komponistu skaistākās mīlas dziesmas, ārijas un duetus.

Šī nebūt nav pavisam jauna programma – dziedātāji to noslīpējuši, izdziedot jau vairāk nekā divus gadus. Toreiz, kad programma tapa, konteksts bija pavisam cits – tad nevienam nebija liegts braukt un baudīt dienvidu burvību klātienē. Nu piesardzības nolūkos jāpietiek ar mūziku.

"Un tā patiesi izstaro īpašu dienvidu saules pieskārienu gan ar savu enerģētiku, gan mainīgo raksturu, tāpēc no sirds aicinu ieklausīties un ierasties uz šo koncertu, jo tiešām būs iespējams gūt iedvesmu no mūzikas, kas silda, paceļ spārnos un dod jaunu enerģiju, jaunas domas, prieku un pašu baudījumu dvēselei,” atzīmē Marlēna Keine.

"Arī man ļoti patīk šī programma, jo tai piemīt ļoti daudz saules, siltuma, mīlestības – patīk uzstāties ar brīnišķīgiem, talantīgiem kolēģiem, tas tiešām padara šo koncertu par īstiem svētkiem," kolēģi papildina Mihails Čuļpajevs.

Programmas iniciatore savulaik bijusi tieši Marlēna Keine – pirmo reizi tā izskanēja 2017. gada oktobrī, Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē. Toreiz dziedātāja neslēpa – ļoti būtiski uzstāties kopā ar saviem draugiem – draugiem, kuri tādi ir ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē.

"Tā patiešām ir – mūs vieno ne tikai mūzika un darbs," arī šodien apstiprina dziedātāja. "Šad un tad satiekamies arī tāpat vien – apsēžamies pie kafijas, parunājam par dzīvi,

viens otram pastāstām, kā mums iet, kas bijis tas labais, kas varbūt jāuzlabo. Mums ir ļoti draudzīgas attiecības, tāpēc brīnišķīgi, ka varam būt arī labi skatuves partneri."

No kreisās: Mihails Čuļpajevs, Marlēna Keine un Agnese Egliņa
No kreisās: Mihails Čuļpajevs, Marlēna Keine un Agnese Egliņa

Uz jautājumu, vai visiem trim draugiem piemīt arī dienvidzemju ļaudīm raksturīgais temperaments, Mihails Čuļpajevs atbild apstiprinoši: "Kad ar šo programmu sniedzām vienu no pēdējiem koncertiem, pamanīju un aizdomājos par to,

cik tas ir brīnišķīgi, ka ar mums kopā spēlē Agnese Egliņa – rodas sajūta, ka klavieru stīgas kļūst karstas... Tas ir tik ļoti temperamentīgi un padara šo programmu īpašu."

"Agneses rokām piemīt orķestra skanīgums – viņa ar klavierēm var panākt tik daudzšķautņainu skanējumu, ka pats jūties pilnasinīgs, Agneses enerģētika ir vienreizēja," pauž Keine un uzsver, ka pats svarīgākais šajā koncertā būs mīlestības tēma. "Tā ieņem pirmo vietu un vienmēr mums dzīvē ir aktuāla. Šajā mūzikā būs gan kaislības un greizsirdība, gan pirmās iemīlēšananās sajūta un briedums. Tik daudz krāsu! Būs skaisti."

Liepājas koncertzāles mājaslapā minēts, ka pēc šī koncerta klausītājiem būs iespēja tikties ar mūziķiem klātienē, taču klātienes sajūta noteikti būs arī koncerta laikā.

"Mēģināsim radīt klātienes sajūtu, personīgo sarunu ar katru klausītāju, kas būtībā ir mūsu galvenais uzdevums," atzīmē dziedātāja Marlēna Keine.

Uz jautājumu, vai piespiedu dīkstāves laikā izdevies sevi arī pašdisciplinēt, Mihails Čuļpajevs labprāt atklāj: "Kad tas viss sākās, pieņēmu apzinātu lēmumu, ka mēnesi neko nedarīšu. Bija grūti... Pēc trešās dienas jau prasījās aiziet uz teātri, sāku šķirstīt notis un kaut ko skatīties, dungot, bet pēc tam es sevi apstādināju un sev stingri pieteicu, ka vairāk koncentrēšos uz atpūtu, jo radošais skrējiens bija tik aktīvs, ka beidzot bija patīkami apzināties, ka pastāv arī vienkārša atpūta, klusums, ka no rīta vari pamosties bez sirdsklauvēm, ka jau atkal kaut kur jāskrien. Tas bija vērtīgi.

Pagāja mēnesis, savas baterijas atjaunoju, un tagad esmu pilns ar radošu enerģiju. Burtiski jūtu, ka tā staro no manis!

Tagad ir arī jaunas lomas, kas jāapgūst operā. Jau septembrī man būs liela debija – dziedāšu Alfrēda lomu Verdi operā "Traviata", kas ir ļoti skaists izaicinājums un jauna pakāpe manā radošajā dzīvē. Esmu gatavs darboties tālāk. (..) Pienācis brieduma laiks. Man tas ir arī interesanti pašizaugsmei – vienmēr bijis bail iestrēgt tipāžu un raksturlomās, tāpēc gribējies turpinājumu gan balsij, gan raksturam. Tagad ļoti priecājos, ka man dota tāda iespēja – izaugt uz skatuves ar nopietnākām lomām. Domāju, mana balss tieši tagad ir arī tam gatava."

Arī Marlēnas Keines radošais kalendārs pildās. "Bet labāk neko iepriekš neteikt, jo mēs tiešām nezinām, kāda būs situācija," dziedātāja ir piesardzīga. "Bet lomas ir! Ir pavisam jauna loma, kas šobrīd jāgatavo – Cerlīnas loma Mocarta operā "Dons Žuans", kas aktīvāk tika gatavota karantīnas laikā.

Kad paskatījos, cik daudz operu ieplānots, mani tiešām pārņem smaids, un es ļoti ceru, ka tas viss īstenosies un nekas mūs neapturēs!"

Savukārt Mihails "Donā Žuanā" sagatavojis Otavio lomu – gan pienāks arī no pavasara pārceltā debija.

Bet pirms izrādēm Latvijas Nacionālajā operā Marlēnai Keinei aplaudēs klausītāji Talsu novada Laidzē rīkotajos Mazajos opermūzikas svētkos 29. augustā. Tā būs opermūzikas programma, kurā skanēs fragmenti no Rosīni operas "Seviļas bārddzinis". "Koncertā uzstāšos kopā ar baritonu Rinaldu Kandalincevu un mūsu brīnišķīgo Agnesi Egliņu," atklāj dziedātāja.

Visbeidzot, 4. augustā jau pavisam oficiāli sākusies jaunā sezona Nacionālās operas un baleta māksliniekiem.

"Tas nozīmē, ka Opera atkal ir pilna ar smaidīgiem cilvēkiem, skaņām, dejotājiem – sākusies lielā gatavošanās," stāsta Mihails Čuļpajevs.

"Bija ļoti patīkami satikt kolēģus, kurus nebiju redzējis ļoti ilgu laiku. Viss tagad ir tādā iedvesmas posmā un cerībā, ka tas tiešām tā arī turpināsies. Kā jau Marlēna saka – ka nekas mūs neapstādinās."

Balets savu sezonu sāks ar Čaikovska "Gulbju ezeru", bet operas trupai pirmā izrāde būs 9. septembrī, kad uz skatuves tiks izrādīta Verdi "Traviata" ar Mihailu Čuļpajevu Alfrēda lomā, bet viņa Violeta būs Jūlija Vasiļjeva. "Sekos dažas jau ierastas izrādes, kas bija iepriekšējā sezonā, un tad tuvosies Verdi "Simona Bokanegras" pirmizrāde. Lomas jau ir apgūtas, un pēc dažām dienām mums jau sāksies lielie ansambļi. Tālāk sekos orķestra mēģinājumi un tad arī gandrīz vai ķersimies klāt arī pie režijas," jaunās sezonas gaitu ieskicē Čuļpajevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti