Negulēt uz lauriem, bet uzņemties risku! Saruna ar indīroka grupu ”Ewert and The Two Dragons”

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Igauņu  indīroka grupa ”Ewert and The Two Dragons”, kas labi zināma un cienīta arī starp Latvijas klausītājiem, izdevuši jaunu albumu “Hands Around the Moon” un 9. februārī ieplānojuši koncertu “Palladium Rīga”. Par to, kādas domas ietērptas jaunajā albumā, stāsta grupas līderis un vokālists Everts Sundja (Ewert Sundja) un ģitārists Erki Pernoja (Erki Pärnoja).

Albumā “Hands Around the Moon” ir 11 dziesmas, kas veido vienotu kopumu, šādi albums nemanot izskan pilnā garumā. Šis ir noskaņu albums – melodijas ir niansētas un izsmalcinātas, ļaujoties arī melanholiskām sajūtām. “Albumu vada emocijas. Tā mērķis ir radīt noskaņojumu, kurā klausītājs varētu izjust emocijas,” albuma ideju raksturo Everts Sundja, kurš ir galvenais dziesmu ideju autors.

“Pirms uzsākām darbu studijā, mums nebija daudz koncertu, tāpēc šo laiku  pavadījām kopā ar savām ģimenēm. Kas attiecas uz albumu, tas ir pierādījums, cik ļoti svarīga ir jauka atmosfēra. Dziesmās var just to sajūtu, kādā esi to rakstīšanas brīdī,” saka Erki Pernoja.

Everts turpina: “Studijā vienmēr bija labs ēdiens. Darbojāmies brīvi – ja kādam vajadzēja doties savās darīšanās, viņš to varēja darīt. Burtiski varēja sajust, kādā enerģijā mēs peldējām. Protams, albumā dziesmām ir dažādas, arī tumšākas nokrāsas, bet tomēr viss albums ir ietīts pozitīvā enerģijā.”

Īstā dziesma

Šobrīd albumam ir divi singli – dziesmas “Journey” un “Somewhere”. Jautāts par singlu izvēles principiem, Everts saka: “Izvēloties, kura dziesma būs singls, nevar vien paļauties uz intuīciju, jo galu galā singlam ir jāpilda tā uzdevums – pievērst pēc iespējas plašākas auditorijas uzmanību. Manuprāt, singls "Somewhere" ir zelta vidusceļš. Dziesma atklāj mūsu jauno skanējumu un pieeju dziesmu rakstīšanai, producēšanai, un tajā pašā laikā dziesmai ir relatīvi vienkāršs piedziedājums, kuram dziedāt līdzi.”

“Komponējot par piedziedājumu īpaši nedomājām, tas radās procesā,” papildina Erki, piebilstot, ka dziesmu rakstīšana tomēr ir pietiekami intuitīvs process – dziesma var būt ar hita potenciālu, bet var neiederēties kopējā noskaņā.

Jauns sākums

“Hands Around The Moon” ir grupas ceturtais albums. Savu starptautisko atpazīstamību “Ewert and the Two Dragons” iemantoja ar otro albumu “Good Man Down”,  2015. gadā iznāca albums “Circles”, taču iepriekš gūto atzinību un apkārtējo cerības mūziķi neuzskata par slogu jaunas mūzikas radīšanai.

“Albums “Hands Around The Moon”  ir kā sava veida restarts. No vienas puses, nevēlējāmies radīt kaut ko tādu, ko iepriekš   esam darījuši, no otras puses, mēs nemaz nekoncentrējāmies uz šo mērķi, līdz ar to bijām atvērti dažādām iespējām. Dziesmu kodolos joprojām ir tas, ko mēs darām, bet apvalks ir pavisam jauns. Nesatraucāmies par gala iznākumu, jo bijām ļoti dziļi ieraksta procesā. Ja esi nolēmis, ka uzņemsies risku un dosies jaunā meklējumos, tad nemaz neatliek laika domāt par to, ko citi domā, “ saka Erki.

“Nevienam neinteresē tas, ko darīji pirms desmit gadiem. Protams, kā jau radošam cilvēkam, man patīk, ka citiem cilvēkiem patīk.

Tajā pašā laikā, kad esi radošajā procesā, tev vajag šo uzstādījumu palaist vaļā un būt pārliecinātam, ka gala rezultāts tev pašam patīk vislabāk.

Ja savās darbībās esi bijis pilnīgi patiess un tad, ja arī rezultātā sekos kritiens, tev par to būs vienalga, “ pauž Everts.

“Patiesums pret sevi ir kā uzvara pati par sevi, pirms esi saņēmis jebkādas atsauksmes, jo pats zini, ka esi izdarījis to labāko, “ viņu papildina Erki.

 

Atgriezties bērnībā

Everts savas sajūtas saistībā ar albumu “Hands Around The Moon” raksturo kā atgriešanos pie saknēm – bērnībā, kad, lieki nedomājot, ļāvāmies zinātkārei un spontanitātei.  Ja reiz par bērnību, tad kādas ir Everta un Erki ar mūziku saistītās bērnības atmiņas?

"Bērnībā man apkārt bija tik daudz mūzikas! Pirmā atmiņa, kas tagad man ir prātā – mums bija lauku māja, kur es ar savu brāli un māsu pavadīju vasaras. Tur bija vecs kasešu magnetofons, un mums bija šūpoles. Mēs katrs izvēlējāmies pa dziesmai, un, kamēr tā skanēja, mēs varējām šūpoties," atmiņās dalās Everts.

"Esmu no muzikālas ģimenes. Mans onkulis spēlēja rokgrupā, mana mamma un vecmamma dziedāja korī un ansambļos. Atceros, kad biju mazs, visi man apkārt runāja par mūziku. Toreiz es šīs sarunas nesapratu. Man prātā bija doma, ka mūzika ir kā paralēlā pasaule, kuru es neesmu redzējis, ka tā ir sava veida maģija, līdz brīdim, kad pats sāku muzicēt," atceras Erki.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti