Nošu atslēga

2021. gadu aizvadot

Nošu atslēga

Pasakains un zvaigžņots mūzikls. Ieskatāmies "Zvaigžņu bērna" tapšanas procesā!

„Galvenais, lai dzīvē ir plāni un mērķi” – dziedātāja Olga Rajecka svin jubileju

Nedrīkst izniekot citu cilvēku laiku. Saruna ar dziedātāju Olgu Rajecku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Tev jāpasaka, ko tu gribi. Nu, pasaki, ka tev nepatīk, kā skan, vai nepatīk, kā tev uztaisa matus. Ir jāpaklausās, ko citi saka, bet ir jānostāda arī sevi. Tu nedrīksti izniekot citu cilvēku laiku un citu cilvēku naudu," Latvijas Radio 2 raidījumā "Nošu atslēga" norāda dziedātāja Olga Rajecka, kurai grūtības nekad nav bijis šķērslis, lai sasniegtu mērķus.

Pagājušā gada novembrī piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni janvāra jubilāre Olga Rajecka pagaidām nav saņēmusi – svinīgais notikums gaidāms pavasarī. Aprīlī sāksies Olgas Rajeckas svētku koncerti – tiek gatavota viņas daiļrades retrospekcija, uzstāšanās dažādās pilsētās un dažādos sastāvos, atceroties gan Valmieras ansambli "Vitamīns", gan apvienību "Bāze 7", draudzību ar Andri Baltaci un "Baltajiem lāčiem", priecājoties par sadarbību ar deju kolektīviem.

"Man patīk svinēt dzīvi. Man patīk lieli svētki.

Tā kā man ir lietuviešu asinis, braucām ar mammu, tēti un brāļiem uz Lietuvu, kur sēdējām pie gara galda ar visiem radiem un dziedājām. Mani uzlika uz ķeblīša, un es dziedāju, ko saklausījos no platēm," savās atmiņās dalās Olga Rajecka.

Olga Rajecka
Olga Rajecka

Dziedātājas karjera sāka diezgan ātri attīstīties, jo Olgai Rajeckai piemita liela s darba un organizatoriskās spējas. Arī viņas sapņi un plāni savai dzīvei bija skaidri.

"Ļoti fanoju par Imantu. Iedomājos – kā es gribētu tai "Menuetā" dziedāt. Vienalga, [bet] kas saistīts ar Imantu Kalniņu," dziedātāja stāsta par savu jaunības dienas sapni.

Sākotnēji Rajecka gan nonāca "Eolikā", un, kā atzīst pati dziedātāja, šajā grupā viņa jutās patiesi laimīga. "Eolikā" tika aizvadīti pieci gadi, aktīvi koncertējot – aptuveni 300 koncertu gadā. Taču, laikam ejot, Olga Rajecka sāka apzināties savas balss spējas, kā arī vajadzību pēc sava komponista.

"Imants Kalniņš zvanīja uz filharmonijas kopmītnēm, kur es dzīvoju, tepat Vecrīgā, un uzaicināja mani iedziedāt mākslas filmā "Sprīdītis" Zeltītes dziesmiņu. Imantam patika ļoti," par savu pirmo tikšanos ar komponistu stāsta Olga Rajecka.

Olga Rajecka
Olga Rajecka

Nākamais piedāvājums, ko izteica Imants Kalniņš, bija iedziedāt dziesmas animācijas filmā ''Laimes lācis". Un tad jau drīz vien komponists aicināja Olgu Rajecku kļūt par solisti ansamblī "Turaidas Roze".

"Pirms tam biju redzējusi filmu "Roze" par Dženisu Džoplinu. Filma man tā iespiedās prātā, tā roze. Un Imants Kalniņš prasa, vai negribu nākt uz "Turaidas Rozi". Un man tagad tas jāpasaka "Eolikai".

Visi bija nikni uz mani, bet es zināju, ko gribu. Sākās cita dzīve, cits skatījums uz visu, un laime pilnībā ar Imantu Kalniņu.

Tādas dziesmas kā viņš neviens cits man nav uzrakstījis, jo tās tika man speciāli rakstītas."

Rajecka atzīst, ka Imants Kalniņš noteikti ir viņas komponists, jo viņa mūzika ir izaicinājumu pilna, un dziedātājai vienmēr ir tiekusies uz izaugsmi:  "Sākums bija ļoti grūts. Imants Kalniņš jau pirmajā reizē man iedeva notis piecām dziesmām. Es paņēmu tās notis, bet es neko nesapratu. Neko, vispār neko! Piemēram, dziesma "Mežā" – tur viss mainās. Es to dziesmu izdomāju, kā to dziedāt. Tad es to visu izvirpināju, samācījos kaut ko. Es aizgāju pie Imkas, viņš spēlēja klavieres, es tur mēģināju dziedāt.

Un tad viņš teica: "Olgiņ, tu esi tikusi galā ar savu uzdevumu!""

Dziedātāja Olga Rajecka nekad nav padevusies grūtībām, bet vienmēr ir atradusi, kā tikt uz priekšu. Tāpat arī viņa māca saviem audzēkņiem – ja kaut kas nav skaidrs, ir jāiet un jāprasa tiem, kas saprot: "Nevajag turēt sevī un teikt, ka es esmu muļķis, es neko nesaprotu. Vajag prasīt, mācīties. Tie, kas to zina, viņi tev vienmēr paskaidros un iemācīs. Tad būs rezultāti." 

Liela nozīme ir atklātībai un godīgumam, norāda Olga Rajecka, jo viņa uzskata, ka "nedrīkst citiem runāt aiz muguras". Vēl dziedātāja uzsver, ka jaunajiem izpildītājiem ir jābūt tādiem, kas mīl savu darbu: "Tev jāpasaka, ko tu gribi. Nu, pasaki, ka tev nepatīk, kā skan, vai nepatīk, kā tev uztaisa matus. Piemēram, Linda Leen vienmēr pateiks, ko grib. Es arī pateikšu, ko es gribu.

Ir jāpaklausās, ko citi saka, bet ir jānostāda arī sevi.

Tāpat arī vienmēr ir jāsagatavojas, lai nav tā, ka tu atnāc un neko nezini. Tu nedrīksti izniekot citu cilvēku laiku un citu cilvēku naudu."

Pavasarī, aprīļa mēnesī, notiks virkne Olgas Rajeckas koncertu dažādās Latvijas pilsētās, 22. aprīlī plānota pamatīga sadancošanās ar deju kolektīviem VEF Kultūras pilī, un kopā ar Jāņa Miltiņa vadīto grupu Rajecka dziedās Imanta Kalniņa "Buramdziesmas". Šis būs pamatīgas jubilejas svinības visa gada garumā – pirmais koncerts jau 2. aprīlī Lielvārdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti