Ne tikai jāklausās, bet jādejo – ansambļa «Arcandela» jaunais balfolka mūzikas albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Siltas, intīmas un dvēseliskas ir balfolka stila mūzikas noskaņas – tā uzskata šī žanra aizsācēji Latvijā. ''Balfolk''  – mūzika, kas ir cieši saistīta ar deju kustību, radās 20. gadsimta 70. gados Francijā un strauji izplatījās visā pasaulē. Latvijā balfolka žanrs ienāca pirms nepilniem desmit gadiem, un viens no tā spilgtākajiem pārstāvjiem ir mūzikas ansamblis "Arcandela". Tikko ansamblim klajā nācis jauns albums "Balfolk Inspirations".

Ne tikai jāklausās, bet jādejo – ansambļa «Arcandela» jaunais balfolk mūzikas albums
00:00 / 05:32
Lejuplādēt

Ansambļa "Arcandela" jaunajā albumā iekļauti 17 skaņdarbi balfolka mūzikas noskaņās.

Pamatā tās ir franču un citu valstu deju melodijas, tādas kā burrē, skotiši, mazurkas un citas, kam ansamblis piepulcējies kompozīcijas, kas, viņuprāt, ļoti labi sasaucas ar balfolka sajūtu, piemēram, Žaka Brela dziesma.

Albuma ierakstā skan dziedātāju Kārļa Saržanta un Aigas Bokanovas balsis, muzicē akordeonists Rolands Zelčs, pianists Rihards Plešanovs, vijolniece Liene Brence un kontrabasists Oskars Bokanovs.

Ieraksts veikts skaņu režisora Tāļa Timrota vadībā, radot balfolk deju vakaram pietuvinātu skaņas estētiku.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Balfolka deju kustība ir visai jauna, tā radās 20. gadsimta 70. gados Francijā un izplatījās visā Eiropā. Uz Latviju to atveda dejotāja Inga Holsta un mūziķis, akordeonists Rolands Zelčs, pēc tam kad aptuveni pirms 10 gadiem bija Francijā paviesojušies kādā viņiem ļoti aizraujošā pasākumā. Rolands Zelčs stāsta: "Ar Ingu mēs aizbraucām uz festivālu Francijā, kur tas notiek veselu nedēļu septiņās lielās hallēs un kura centrā ir tieši balfolka stils. Notiek gan dejošana un deju mācīšanās, gan muzicēšana. Mani tas ļoti aizrāva, tas bija skaisti. Tā arī 2015. gadā radās sastāvs "Arcandela", pateicoties šim mūzikas stilam."

Balfolka mūzika ir neatraujami saistīta ar balfolka deju, ko savukārt Latvijā popularizē Inga Holsta un Sandra Rozenblate. Viņas rīko meistarklases, balfolka deju vakarus, kā arī dejo ansambļa "Arcandela" koncertprogrammās. Latvijas versijā deju kustībai dots nosaukums "Baltfolk", bet ko tad īsti nozīmē šis deju stils – skaidro Rolands Zelčs, kurš arī apguvis šo deju pamatus: "Balfolk – ļoti vienkāršoti sakot – ir balles dejas, kas tomēr nav īsti balles dejas. Būtībā tas ir dažādu deju elementu sakopojums caur improvizāciju. Dažādi dejas elementi tiek apvienoti vienā citā žanrā, kas ir nosaukts par balfolku. Improvizē ne tikai dejotāji, bet improvizē arī mūziķi. Bet tomēr tā improvizācija tiek būvēta zināmā struktūrā, tā ir pietiekami konkrēta."

Ansamblī "Arcandela" kopā pulcējas mūziķi no dažādiem mūzikas laukiem, pārstāv gan akadēmisko, gan tautas mūziku, gan opermūziku, gan džezu. Viņu vidū ir arī pianists Rihards Plešanovs, kurš uzsver: "Man ir liels prieks būt šādā sastāvā, jo tas ir nedaudz atšķirīgs no tā, ar ko mēs sastopamies ikdienā. Man personīgi kā akadēmiskajam mūziķim ir interesanti sadarboties un interesanti komunicēt. Un tie spēles noteikumi arī ir pilnīgi savādāki, tā nav Brāmsa partitūra, kur mēs tagad no 13. takts visi iestāsimies, tas ir cits komunikācijas veids. Ir jāmeklē balanss, saskaņa, brīvība."

Ansamblis “Arcandela”
Ansamblis “Arcandela”

Rihards Plešanovs un Rolands Zelčs uzsver, ka gan balfolka mūzikai, gan dejai piemīt sava īpaša raksturīga atmosfēra, kas arī ir tās lielākais valdzinājums: "Es domāju, tas ir kaut kas ļoti silts, intīms, arī vienkāršs. Dvēsele ir klāt tajā mūzikā," atzīmē mūziķi. "Man tā ir arī tāda nostalģiski romantiskā mūzika. Pats galvenais tajā ir sajūta. Gan mūziķiem, gan dejotājiem.

No savas puses es iesaku ne tikai klausīties šo mūziku, bet iemācīties to arī dejot. Jo tad atveras pilnīgi cita pasaule. Iesaku pamēģināt."

Ansambļa "Arcandela" albumu "Balfolk Inspirations" var noklausīties visās populārākajās straumēšanas vietnēs.

Ja vasarā varēs notikt festivāli, tad vairākos no tiem ansambļa uzstāšanās būs baudāma arī klātienē, tostarp, Valmiermuižas festivālā un Saulkrastu kamermūzikas festivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti