NBS bigbends svin piecu gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ ar vairākiem koncertiem Liepājā, Rīgā un Ventspilī savu piecu gadu pastāvēšanu atzīmēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bigbends. Mūziķi koncertprogrammai bija izvēlējušies arī simbolisku nosaukumu „Esmu gatavs!”, tā apliecinot savu profesionālo varēšanu.

Dzīvespriecīgi, atraktīvi un ar smaidu sejā bigbenda skanējumu pieslīpē NBS bigbenda diriģents, kapteinis Aleksandrs Kreišmanis. Viņš atceras, kā pirms pieciem gadiem notika Jūras spēku orķestra reorganizācija - tas bija laiks, kad daudziem nācās savilkt jostas.

„No trijiem orķestriem palika viens. Tā kā šeit Liepājā bija tik pateicīga infrastruktūra, lai šeit varētu saglabāt daļu no orķestra, tika saglabāts orķestra sastāvs ar tādām instrumentu grupām, lai varētu būt bigbends un tajā pašā laikā lai varētu nodrošināt svinīgās ceremonijas un citus svinīgus pasākumus," stāsta Kreišmanis.  

Bigbends sadarbojas arī ar citiem mūziķiem un ciemos aicina viesdiriģentus no dažādām valstīm, kas ļauj pašiem attīstīties un papildināt savas koncertprogrammas. Pēdējā laikā ir vēl kāds jaunums - bigbenda mūziķi dzied arī paši. Tā, piemēram, kareivis Uldis Veigurs noliek malā savu saksofonu un sāk dziedāt.

„Bigbenda mūzika man ir sirdij tuvāka, jo džeza mūzika, improvizācija tas ir noticis ar mani visu laiku. Varbūt ne tik profesionālā līmenī, bet ar dziedāšanu es pelnīju maizīti, dziedāju balles, bet pārsvarā dušā,” - tā ar zināmu humora devu Uldis Veigurs stāsta par savām gaitām bigbendā. Bigbendā viņš sāka strādāt pirms gada. Vienlaikus muzicēšanai viņam jāpilda arī kareivja pienākums.

„Mums ir arī jāšauj un mežā jādzīvo. Viss jau it kā ir interesanti. Līdz šim nav bijušas problēmas,” saka mūziķis.

Bigbendā pašlaik strādā 18 mūziķi. Kā iespaidīgāko šī gada notikumu, NBS bigbenda diriģents, kapteinis Aleksandrs Kreišmanis min iespēju šovasar piedalīties džeza festivālā, kas notika Somijā.

”Kopā ar Somijas armijas bigbendiem un muzikāliem kolektīviem. Pirmo reizi somi astoņpadsmit gadu laikā uzaicināju kādu no malas. Izvēle krita uz mums. Tas bija ļoti patīkami," stāsta diriģents. "Tā bija liela atbildība, trīs koncerti bija vienkārši lieliski. Cita pasaule, trīs tūkstoš skatītāju katrā koncertā. Liels dopings un pozitīvs lādiņš, lai varētu tālāk darboties. Gluži kā balva par sasniegto piecos gados, braukt kaut kur ārā un sevi parādīt.”

Pašlaik bigbends ieraksta arī savu pirmo disku. Ziemā turpināsies sadarbība ar studentu korporācijām, šoreiz bigbends spēlēs ne tikai balles, bet decembrī īstenos arī kopīgu muzikālu projektu ar studentu korporāciju koriem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti