NBS bigbends sagatavojis jaunu koncertprogrammu «Skandināvu džezs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar savu jauno koncertprogrammu „ Nordic Jazz” (Skandināvu džezs) klausītājus priecē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bigbends. Viens koncerts notiek sestdien, 8. oktobrī, plkst. 17 Ādažu kultūras centrā, bet nākamais - 9. oktobrī plkst.18 Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”.

Lai gan Nacionālo bruņoto spēku bigbenda galvenie uzdevumi formāli saistāmi ar augsti stāvošu ārvalstu amatpersonu valsts vizīšu un ceremoniju muzikālā noformējuma nodrošināšanu, tomēr regulāra sadarbība ar ārvalstu mūziķiem kolektīvam kļuvusi par ikgadēju tradīciju. Šī būs ilgi gaidītā tikšanās ar izcilo norvēģu komponistu, aranžētāju un diriģentu Larsu Ēriku Gudimu. Šoreiz viesis nebūs atbraucis viens, bet kopā ar Norvēģijas Jūras spēku orķestra solistu trompetistu Ēriku Eilertsenu, kurš ir arī Dānijas Radio bigbenda vadošais trompetists.    

L. Ē. Gudims pirmo reizi Latvijā viesojās 2006. gadā, kad kopā ar Jūras spēku orķestri sniedza divus koncertus. Jaunajā koncertprogrammā klausītājiem būs iespēja dzirdēt vairākas jaunas L. Ē. Gudima oriģinālkompozīcijas bigbendam, kas spēj aizraut ne tikai pašus mūziķus, bet arī klausītājus.  Komponista daiļrade kliedē mītu par to, ka Skandināvijā mīt atturīgi vēsa tauta un mākslinieki. Koncertprogrammā būs pārstāvēta arī izcilā somu komponista Jukkas Linkola un zviedru pianista Larsa Jansona daiļrade jaunā skatījumā uz plašo džeza mūzikas žanru bagātību.

NBS  koncertprogrammās sastopami skaņdarbi sākot no latviešu klasiķu autordarbiem līdz džeza pasaules grandu sarakstītiem. Iestudētas vairākas nopietnas koncertprogrammas, kuras atskaņotas Latvijas un starptautiskā mērogā, tostarp Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Jelgavā un vietējās kaimiņvalstīs. Starptautiska  pieredzi bigbends guvis arī  pūšamo instrumentu orķestru un džeza festivālos. NBS bibgbenda izpildījumā regulāri vērojama sadarbība ar komponistiem un izpildītājmāksliniekiem -  dziedātāju Ralfu Eilandu, Intaru Busuli, Ediju Šnipki, komponistu un sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi, kā arī  komponistu Valteru Pūci.

Kā pastāstīja NBS bigbenda vadītājs Uldis Locenieks, 9.oktobra koncerta programma ir sastādīta no izcilām Skandināvu džeza mūzikas oriģinālkompozīcijām bigbendam, kas Latvijā tiks atskaņotas pirmo reizi. Vairāku skaņdarbu autors ir pats viesdiriģents Lars Eriks Gudims, kurš ir aktīvs „Oslo Groove Company” bigbenda dalībnieks un ir uzstājies kopā ar pasaules mēroga džeza zvaigznēm, piemēram, izcilo klarnetistu Ediju Danielu no ASV.

Ieeja koncertā Ādažos ir bez maksas, savukārt biļetes koncertam Liepājā var iegādāties visās „Biļešu paradīzes” kasēs un koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti