Nacionālo bruņoto spēku orķestris atzīmē 25.gadadienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

1. decembrī plkst.19.00 Daugavpils kultūras pilī un 7. decembrī plkst.19.00 Rīgā, Lielās ģildes koncertzālē 25 gadu jubileju svinēs Nacionālo bruņoto spēku orķestris. Jubilejas reizē tiks atskaņoti latviešu komponisti un aranžētāji, kuru radošā darbība ir cieši saistīta ar šo orķestri.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Nacionālo bruņoto spēku orķestra solista, komponista, pianista un aranžētāja seržanta Sergeja Austra Universa svītas pūšaminstrumentu orķestrim „Vidzeme” pasaules pirmatskaņojums. Tajā iekļauti nozīmīgi stāsti un leģendas par Ziemeļlatvijas senatni – kā svarīgu novada identitātes veidotāju no pagātnes līdz šodienai. Svītu veido piecas daļas: „Tālavas taurētājs” – stāsts par drosmi un upurēšanos, „Turaidas Roze” – leģenda par mīlestību un pašcieņu, „Zvejnieka sēta” – ieskats lībiešu zvejnieka dzīvē, „Umurgas zvans” – teika par pazudušo baznīcas zvanu. Svītas noslēgumā „Līgo” – svētki cauri gadu simteņiem. 

Pasaules pirmatskaņojumā piedalīsies ne tikai Nacionālo bruņoto spēku orķestris, bet arī „Smilšu kino” un Nacionālo bruņoto spēku deju kopa „Bramaņi”, veidojot savdabīgu daudzdimensionālu formu, kas klausītāju ievedīs iespaidīgā skaņu, krāsu un sajūtu noskaņā. „Vidzeme” ir jau otrā svīta no četru daļu svītu cikla. Skaņdarbs tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pirmā svīta „Kurzeme” ar panākumiem jau izskanējusi Latvijā, Somijā un Slovēnijā.

Koncerta otrajā daļā varēs dzirdēt gan jaunu, gan arī jau labi zināmu kompozīciju aranžējumus instrumentālās versijās. Uz skatuves kopā ar orķestri muzicēs Latvijā pazīstami mūziķi, kuru darba vieta bijusi Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Orķestra jubilejas koncertus vadīs aktieris Normunds Bērzs, pie diriģenta pults - Nacionālo bruņoto spēku orķestra priekšnieks un galvenais diriģents pulkvežleitnants Dainis Vuškāns, kapteiņleitnants Guntis Kumačevs un kapteinis Aleksandrs Kreišmanis. Solisti: Andris Ābelīte, Vilnis Kundrāts un citi. 

Ieeja uz koncertu Daugavpils kultūras pilī – brīva, Lielajā ģildē – saņemot bezmaksas ielūgumus Lielās ģildes biļešu kasē.

Nacionālo bruņoto spēku orķestris izveidots 1991. gada decembrī ar toreizējā aizsardzības ministra Tālava Jundža un kultūras ministra Raimonda Paula gādību. Orķestra galvenie uzdevumi ir augsti stāvošu ārvalstu amatpersonu valsts vizīšu nodrošināšana ar muzikālo noformējumu, vēstnieku akreditācijas ceremoniju muzikālais noformējums Rīgas pilī, ārvalstu karakuģu sagaidīšanas un pavadīšanas ceremonijas, Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālais noformējums.

.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti