Nacionālo bruņoto spēku orķestri aicina uz koncertu Ventspilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspils koncertzālē “Latvija” ceturtdien, 6. februārī notiks Nacionālo bruņoto spēku orķestru koncerts, kas veltīts Latvijas armijas pirmā kara orķestra dibināšanas 101. gadadienai, medijus informē orķestra pārstāvji.

Koncertā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris kapteiņleitnanta Gunta Kumačeva vadībā, Zemessardzes orķestris kapteiņa Anda Kareļa vadībā un Jūras spēku orķestra rokgrupa “Vairogs” seržanta Andra Ločmeļa vadībā.

Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks kapteinis Andis Karelis uzsver: “Zīmīgi, ka tieši 1919. gada 6. februārī tika izveidots Latvijas armijas pirmais kara orķestris. Godinot šo notikumu, koncertā piedalīsies mūziķi no visiem trim Latvijas militārajiem orķestriem, atskaņojot stilistiski un žanriski daudzveidīgu mūziku.

Orķestru izpildījumā dzirdēsiet gan tehniski sarežģītu mūziku, gan ikvienam pazīstamas latviešu melodijas, kurām var dziedāt līdzi.”

Koncerta pirmajā daļā Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris atskaņos divas mūsdienu autoru kompozīcijas. Amerikāņu komponista un klarnetista Skota Makalistera (Scott McAllister) virtuozais darbs “Freebirds” ir liels izaicinājums skaņdarba solistiem – divām klarnetēm, jo tā atskaņošanai nepieciešama ne tikai tehniskā virtuozitāte, bet arī dažādu skaņas paņēmienu pārvaldīšana. Muzikāli kontrasti un solistu saspēle ievedīs klausītājus rokkoncerta atmosfērā. Savas solo spēles prasmes rādīs Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnetisti kaprālis Ričards Lapiņš un kaprālis Aleksandrs Maslovs. Sergeja Austra Universa svīta “Kurzeme” vēsta par kuršu jūrasbraucēju senvēsturi, aizvedot klausītājus uz rituālo Ķoniņu svētmežu, paciemojoties kurzemnieku kāzās, aplūkojot ar cepurēm sanesto Ķēniņkalnu Talsos, līdz pat hercoga Jēkaba sasniegumiem Kurzemes hercogistē un tālās zemēs. Tas ir muzikāls ceļojums no aizlaikiem līdz mūsdienām ar lepnumu un mīlestību pret Tēvzemi.

Koncerta otrajā daļā Zemessardzes orķestris atskaņos Kanādas Bruņoto spēku Centrālā orķestra saksofonista un komponista kaprāļa Maikla Leta radītos latviešu tautas dziesmu aranžējumus, kas veidoti Kanādas orķestra koncerttūrēm Latvijā. Zemessardzes orķestra solisti Luīze Krasta un Jānis Igaunis izdziedās latviešu autoru dziesmas, kas atpazīstamību iemantojušas Trešās atmodas laikā un ir aktuālas joprojām. Savukārt Jūras spēku orķestra rokgrupa “Vairogs” caur latviešu un citu tautu komponistu dziesmu atskaņojumiem rādīs drosmīga, bezbailīga un savu zemi mīloša latviešu karavīra tēlu.

Turpinot Latvijas armijas tradīcijas, ieeja koncertā – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti