Kultūras ziņas

Rojas pilsētvidi papildinās ukraiņu mākslinieces darbs

Kultūras ziņas

Andris Freibergs. In Memoriam

Zigmara Liepiņa jubilejas koncerts operā

Nacionālajā operā izskanējis Zigmara Liepiņa klasiskās mūzikas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējās nedēļās esam atkal un no jauna dzirdējuši plašu Zigmara Liepiņa muzikālo daiļradi, atceroties gan senākas, gan pavisam nesen radītas dziesmas. Taču komponists pievērsies arī klasiskās mūzikas radīšanai, un tā jubilejas koncertu maratonā izskanēja Nacionālajā operā.

Jau izskanējuši Zigmara Liepiņa 70. jubilejas koncerti Rīgā, mūzikas namā "Daile" un "Arēnā Rīga", un citās pilsētās, un nu arī Latvijas Nacionālajā operā, kur tika atrādīta komponista klasiskā puse. Koncerta pirmajā daļā skanēja svīta no seriāla "Sarkanais mežs" un Koncerts vijolei ar orķestri. Soliste tajā bija spožā Kristīne Balanas, kas ar Liepiņa mūziku augusi kopš bērnības, taču kā mūziķe ar to sastapusies pirmoreiz.

"Tur noteikti ir gan ļoti emocionālas, tādas plūstošas vietas, gan arī pilnīgs rokenrols. Viņš tur aptver pilnīgi gandrīz vai visu pasauli – tur ir gan skumjas, gan bēdas, gan tāds jautrākas noskaņojums, gan zemnieku dejas. Šis skaņdarbs ir ļoti, ļoti daudzveidīgs," skaidro Balanas.

Koncerta smaguma centrs bija jaundarbs – "Mesa", kas izskanēja kā lūgums pēc miera. Skaņurakstā Liepiņš palicis uzticīgs savam melodiķa garam, ļaujot ieklausīties tīrā un kristāldzidrā mūzikā. Darbs pie šī opusa aizsākās pirms diviem gadiem, kad pasauli pārņēma pandēmija, bet nu, Krievijas–Ukrainas kara laikā, tas iegūst jaunu gaismu, un ilgas pēc miera kļuvušas vēl izteiktākas.

Dziedātāja Inga Šļubovska teic: "Neko šeit uz pasaules tik skaistu es vēl neesmu piedzīvojusi. Zigmars ir sakomponējis tik skaistu mūziku, ko tikai, man liekas, tur debesīs pie Dieva mēs  dzirdēsim vēlreiz un vēlreiz. Paldies viņam, ka viņš uzbūra mums tās brīnišķīgās gleznas. Tā ir tāda kā "Mesas" gleznu galerija, kurā tu ej un skaties, un brīnies par krāsām, par ritmiem, par orķestra brīnišķīgām skaņām."

Kopā ar solistēm Ingu Šļubovsku un Ilzi Grēveli-Skaraini, vokālo grupu "Schola Cantorum Riga" un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri "Mesas" pirmatskaņojumā piedalījās arī ērģelniece Iveta Apkalna.

"Manā repertuārā un manā mūziķes pieredzē šāds emocionāls un arī tik ļoti aizkustinošs darbs savā partitūrā, patiesībā, ir pirmo reizi. Tas bija skaņdarbs, kurā man patiešām ļoti patīkami bija iedziļināties, kurā es pati varēju līdzi lūgt, un jutos mazliet kā bērns, mazliet kā jaunietis, mazliet kā cilvēks, kuram jau ir, ko teikt par dzīvi, un mazliet kā cilvēks, kurš kādam citam grib kaut ko vēstīt," stāsta Apkalna.

Koncerta muzikālais vadītājs bija komponista dēls Jānis Liepiņš. Viņš uzsver: "Man vienmēr liekas, ka jebkuru darbu, ko viņš ir rakstījis, ir rakstījis no sirds, un šī emocionalitāte viņam, man liekas, ir pirmajā plānā. Man vienmēr ir absolūta laime ķerties klāt tēva mūzikai, tas ir kaut kas drusciņ citādāks, nekā tas, ar ko es katru dienu saskaros. Protams, es daudz esmu diriģējis tēva mūziku, bet katru reizi tas man ir liels prieks un gods." Vaicāts par vēlējumu tēvam, Liepiņš teic: "Es domāju, ka laime viņam jau ir, mīlestība viņam ir. Principā es gribētu domāt, ka viņš ir ļoti laimīgs cilvēks, es domāju, ka galvenais, lai ir veselība."

Zigmara Liepiņa jubilejas koncerts LTV būs skatāms svētdien, 22. oktobrī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti