Labrīt

Cilvēku ar īpašām vajadzībām intensīvākai nodarbināšanai trūkst valsts atbalsta

Labrīt

Rosina "bamšļu" aizliegumu pārcelt uz 2018. gadu

Ellas Ficdžeraldas simtgades koncerts

Nacionālajā bibliotēkā notiks Ellas Ficdžeraldas simtgades koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 21.oktobrī, Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē uz leģendārajai džeza karalienei Ellai Ficdžeraldai veltītu koncertu aicina orķestra „Rīga” bigbends Valda Butāna vadībā. Koncertā piedalīsies arī džeza dziedātāji – Inga Bērziņa, Rūta Dūduma, Evilena Protektore un Roberts Memmēns. Konferansjē būs mūzikas žurnālists Raitis Zapackis.

Koncerta mēģinājumā „Rīgas” bigbends un dziedātāji Rūta Dūduma un Roberts Memmēns interpretē vienu no slavenākajiem Ellas Ficdžeraldas un Luisa Ārmstronga duetiem „Cheek to cheek”. Duetos un solo izpildījumos koncertā skanēs skaistākais no džeza karalienes repertuāra – Džordža Geršvina, Djūka Elingtona, Irvina Berlinga un vēl daudzu citu komponistu sacerējumi.

„Plānojot sezonu, es pēkšņi atskārtu, ka Ellai Ficdžeraldai taču tūlīt ir 100. Šī te ģeniālā dziedātāja ir tiešām ikona, un to neatzīmēt džeza aprindās vienkārši būtu grēks." - Tā par koncerta ierosmi stāsta diriģents Valdis Butāns. To gatavojot, atklājies, ka Latvijā visai maz ir pieejamas Ficdžeraldas dziesmu specifiskās apdares vai aranžijas, un koncerta veidotāji sākuši paši tās rūpīgi vākt un meklēt.

Valdis Butāns: „Mēs meklējām dažādās vietās – internetā un izdevniecībās – un mums tiešām šajā programmā ir izdevies savākt teju 80% patiešām oriģinālās apdares, kuras ir dziedājusi savulaik Ella Ficdžeralda. Un tas man liekas tāds ļoti unikāls un nozīmīgs vēsturisks brīdis arī šeit Latvijas džezā, jo tādas apdares šeit vēl neviens nav spēlējis."

Ella Ficdžeralda uz skatuves bija 60 gadu, un virtuozajā improvizācijas mākslā viņai nav līdzinieku – džeza pirmo lēdiju raksturo mūzikas žurnālists Raitis Zapackis, kurš koncertā būs konferansjē lomā:

„Viņai nebija robežu ne balss diapazona lielumā, ne toņu noskaņās. Viņa bija džeza pirmā lēdija, viņa ir un droši vien arī būs, jo nav citu tādu dziedātāju, kuri spētu ar savu balsi paveikt to, ko paveica Ella. Kā jau ļoti daudziem tā laika mūziķiem viņai nebija muzikālās izglītības. Tās nebija arī Luisam Ārmstrongam un Rejam Čārlzam, viņi bija iemācījušies to no dzīves, no ielas, un man liekas – tas ir tas patiesākais viņos, ka viņi to darīja no sirds. Tur nebija nekādas komercijas, viņi darīja to, kas viņiem patika, un ar mīlestību. Tas viss ir ļoti skaidri dzirdams arī Ellas Ficdžeraldas balsī, ja klausās ierakstus."

Latvijā viena no spožākajām džeza dziedātājām Inga Bērziņa, kura piedalīsies koncertā, nebeidz apbrīnot Ellas Ficdžeraldas lielisko tembru, tehniku un vokalizēšanas bez vārdiem jeb sketa veiklību.

„Ļoti, ļoti daudz ko nozīmē šī viņas sketa veiklība, tāda līdz viņai nebija pasaulē pieredzēta. Skets ir dziedāšana bez vārdiem, viņas vokalizēšanas ļoti lielā ātrumā. Viņa vienkārši fascinēja ar to – tā viņas precizitāte un tas ātrums, kādā viņa to darīja, tas cilvēkus tik ļoti pārsteidza. Pēc tam cilvēki ir tuvojušies tam, bet tajā, kā Ella to darīja, tomēr joprojām ir kas ļoti īpašs," sajka Inga Bērziņa.

Ellai Ficdžeraldai veltītā koncerta veidotāji ļoti strādā pie tā, lai koncertā valdītu pēc iespējas brīvāka un nepiespiestāka atmosfēra, jo tieši tāda bija muzicēšana tā sauktajā svinga zelta ērā pagājušā gadsimta 30., 40. un vēl arī 50. gados.

Ellas Ficdžeraldas simtgadei veltītais koncerts notiks piektdien, 21.oktobrī, Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti