Nacionālais Simfoniskais orķestris svin 95 gadu jubileju un gatavojas uz laiku atvadīties no Lielās ģildes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

8. oktobrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā franču diriģenta Žana Kloda Kazadesī vadībā orķestris atskaņos Bēthovena Pirmo un Devīto simfoniju. LNSO šoruden nosvinējis 95. dzimšanas dienu, un jaunās sezonas pirmais pusgads ir īpašs – tas ir pēdējais, kuru orķestris pavadīs savās mājās, Lielajā ģildē, pirms nama renovācijas sākuma, informēja orķestra pārstāvji.

“Šī sezona ir īpaša. Pirmkārt, atsāksim tikšanos ar saviem klausītājiem klātienē, un ļoti ceram, ka tas tā arī paliks! Pirms jaunās sezonas oficiālās atklāšanas tiks nospēlēts koncerts, kuru gaidījām jau pirms gada – “Ritma dzīres” ar Edgara Saksona un Riharda Zaļupes solo iznācienu. Šajā sezonā ar koncertiem Rīgā, Tallinā un Cēsīs priecājamies sveikt mūsu jauno galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku, kā arī sezonas rezidējošo komponistu – Andri Dzenīti. Sezonas pirmajā pusē gaidāma tikšanās ar publikai jau zināmiem un iemīļotiem diriģentiem Žanu Klodu Kazadesī, Gintaru Rinkēviču, Māri Sirmo, Andri Pogu, Žiljēnu Masmondē, Gunti Kuzmu, kā arī pavisam jauniem talantiem – Somijas slavenās diriģēšanas tradīcijas turpinātājiem Tāvi Oramo un Tarmo Peltokoski. 2022. gada sākumā Lielajā ģildē sāksies ilgi gaidītie remontdarbi un orķestra koncertdzīve pārcelsies galvenokārt uz reģionālajām koncertzālēm,” pastāstīja LNSO direktore Indra Lūkina.

LNSO 96. sezonas atklāšana notiks 8. oktobrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē ar koncertu “LNSO, Bēthovens un Kazadesī”. Tajā dzirdēsim ģēnija pirmo un pēdējo simfoniju — divus dažādus Bēthovenus. Pirmajā simfonijā kā jaunu, labi skolotu un vēl tikai topošu revolucionāru, vienlaikus atvadoties no konservatīvajiem kanoniem. Devītajā simfonijā – sapņojot apvienot cilvēku miljonus un radot himnu kopībai un brīvībai. Tikpat dedzīgi kā Bēthovens, mūzikai nododas arī šī koncerta diriģents, franču maestro Žans Klods Kazadesī, kas atgriezīsies LNSO priekšā un apliecinās savu dzīves moto — “Kalpot, uzdrīkstēties, dot un gūt”. Mūzika, viņaprāt, ir tīrākais ceļš uz augstāko garīgumu. Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un solisti – soprāns Perīna Madefa, mecosoprāns Laura Grecka, tenors Mihails Čuļpajevs un bass Edgars Ošleja.

Rudenī notiks tradicionālais Baltijas simfoniskais festivāls. Pirmais festivāla notikums būs koncerts “LNSO, Poska un Čaikovskis”, kas izskanēs 29. oktobrī. Tas būs diriģentes Kristīnas Poskas pirmais koncerts LNSO galvenās viesdiriģentes statusā. Koncertā skanēs Arama Hačaturjana Vijoļkoncerts un Čaikovska Sestā jeb “Patētiskā” simfonija. Ar šo pašu programmu LNSO viesosies arī Tallinā.

4. novembrī Lielajā ģildē notiks festivāla otrs koncerts “LNSO, Vāgners un Brukners”. Vāgnera “Vēzendonkas dziesmas” izskanēs lietuviešu mecosoprāna, vairāku konkursu laureātes Ievas Prudņikovaites balsī. Koncertu diriģēs Gintars Rinkēvičs. Ar šo programmu orķestris viesosies Kauņas koncertzālē.

“Baltijas simfoniskajā festivālā” plānota arī kamermūzikas programma. 1. decembrī Lielajā ģildē ciklā “LNSO kamermūzika” apvienība “LNSO čellu Dream Team” atskaņos Žana Fransē mūziku 12 (!) čelliem un Gabriela Forē “Pavanu”, bet koncerta otrajā daļā Džeimsa Baraleta mūziku no tādām leģendārām filmām kā “Mehāniskais apelsīns”, “Karību jūras pirāti”, “Pa asmeni skrejošais”, “Terminators”, “Rekviēms sapnim”, “Lubene” un “Zvaigžņu kari”.

29. un 30. decembrī Lielajā ģildē izskanēs “Vecgada koncerts”. Uz skatuves satiksies LNSO, franču maestro, diriģents Žiljens Masmondē, pianists Daumants Liepiņš un Edgara Cīruļa trio, atskaņojot franču mūziku .

Pēdējais LNSO koncerts Lielajā ģildē pirms renovācijas izskanēs 14. janvārī, un tā būs programma “Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais”, ko pirmoreiz Rīgā diriģēs somu diriģents Tarmo Peltokoski. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti