Nacionālais simfoniskais orķestris šajā sezonā koncertēs kopā ar Gidonu Krēmeru, Andreju Osokinu un Ivetu Apkalnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uzsākot 97. koncertsezonu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ver jaunu lappusi savā stāstā – par orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu kļuvis soms Tarmo Peltokoski. Šī sezona klausītājiem sola tikšanos ar vijolnieku Gidonu Krēmeru, pianistu Andreju Osokinu, ērģelnieci Ivetu Apkalnu, soprānu Karenu Vūru, maestro Vasiliju Sinaiski, Žanu Klodu Kazadesī, Gintaru Rinkēviču. Par jaunāko paaudžu klausītāju interesi koncertciklos parūpēsies orķestra draugi – lelle LeNeSOns un stāstnieks Goran Gora, informēja LNSO pārstāvji.

Sezonu LNSO atklās 30. septembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē, kad pie diriģenta pults atgriezīsies Kristīna Poska kopā ar igauņu vijolnieku Robertu Traksmanu un latviešu altisti, prestižā Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistari Santu Vižini.

Sezonas atklāšanas koncertā orķestra galvenās viesdiriģentes Kristīnas Poskas vadībā LNSO atskaņos šīs sezonas rezidējošā komponista Krista Auznieka skaņdarbu "Crossing". Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbā "Sinfonia concertante" uz skatuves pievienosies arī solisti – Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine un Tallinas filharmonijas pirmo vijoļu grupas mūziķis Roberts Traksmans. Koncerta kulminācijā skatītāji varēs ļauties vienai no ievērojamākajām Antona Bruknera simfonijām.

"Sākot orķestra 97. sezonu, mums ir gan labas, gan ne tik labas ziņas – Lielajā ģildē, šobrīd vienīgajā akadēmiskās mūzikas koncertzālē Rīgā, renovācijas darbi pagaidām tomēr nesāksies, kā tas iepriekš tika plānots. Labā ziņa ir daudz svarīgāka – LNSO sāk sezonu ar jaunu māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu; viņa vārds jums droši vien jau palicis prātā – tas ir 22 gadus jaunais somu talants Tarmo Peltokoski. Arī sliktajā ziņā var saskatīt ko labu – lai vai kā, bet Rīgas publikai būs iespēja klausīties daudzus mūsu koncertus ar izciliem māksliniekiem tepat, galvaspilsētā. Un arī reģionu klausītājiem nav pamata bēdāties – vairāki no plānotajiem koncertiem notiks tieši reģionālajās koncertzālēs. Par to, cik svarīga loma orķestra radošajā dzīvē ir galvenajam diriģentam, būtu lieki runāt. Esam patiesi laimīgi par satikšanos ar Tarmo Peltokoski un aicinām klausītājus doties 2022./2023. gada sezonas kopīgajā muzikālajā ceļojumā!" skaidroja LNSO direktore Indra Lūkina.

Sestdien, 8. oktobrī, LNSO ceļi vedīs uz Rēzekni, kur plkst. 18.00 Latgales vēstniecībā "Gors" koncertā "ORGANismi 2022. Iveta Apkalna, LNSO un VAK "Latvija"" diriģentu Gunta Kuzmas un Māra Sirmā lasījumā dzirdēsim Aleksandra Gilmāna, Pētera Vaska, Ārona Koplenda un Filipa Glāsa mūziku. Soliste – starptautiski atzītā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna.

Sestdien, 22. oktobrī, plkst. 18.00 koncertzālē "Cēsis" koncertā "Gidons Krēmers un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris" diriģenta Andra Pogas vadībā uz skatuves kopā ar LNSO kāps leģendārais vijolnieks Gidons Krēmers, kura atskaņojumā dzirdēsim Sofijas Gubaiduļinas 1980. gadā komponēto, Krēmeram veltīto koncertu vijolei un orķestrim "Offertorium". Tāpat klausītāji varēs baudīt Johannesa Brāmsa pēdējo – Ceturto – simfoniju.

Īpašu programmu LNSO iecerējis arī ar savu jauno māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski. Pirmais koncerts, kurā diriģents uzņemsies orķestra vadību, notiks sestdien, 19. novembrī, plkst. 17.00 koncertzālē "Cēsis". Programmā iekļauts Krista Auznieka skaņdarbs "Grace", Žana Sibēliusa Piektā simfonija un Ralfa Vona-Viljama Piektā simfonija.

Otrreiz Tarmo Peltokoski vadībā orķestris uzstāsies sestdien, 10. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Domā. Koncertā "LNSO un Tarmo Peltokoski. Vasks un Vona-Viljamsa "Jūras simfonija"" mūziķiem pievienosies somu soprāns Silja Ālto un latviešu baritons Rihards Millers. Programmā atskaņos Pētera Vaska "Musica serena" un koncerta nosaukumā iekļauto Ralfa Vona-Viljamsa "Jūras simfoniju".

LNSO mūziķi šajā sezonā sagatavojuši arī kamermūzikas programmas. Trešdien, 2. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā Ģildē notiks koncerts "LNSO kamermūzika. Stāsts par zaldātu" diriģenta Raimonda Gulbja vadībā. Kamerdarbs ir nedaudz baisa, bet asprātīga parodija par krievu tautas pasakās bieži sastopamo zaldātu, kurš iemaina velnam dvēseli (šajā versijā – savu vijoli) pret laicīgiem labumiem. Stāstnieka lomā iejutīsies komiķis Jānis Skutelis. Savukārt instrumentus pārvaldīs klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Jānis Semjonovs, trompetists Jenss Emīls Holms, trombonists Artūrs Hrustaļovs, vijolniece Ilze Gulbe, kontrabasists Oskars Bokanovs un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

Otrais sezonas kamermūzikas koncerts "LNSO kamermūzika. Brāmss, Perts un Pendereckis" norisināsies ceturtdien, 1. decembrī, plkst. 19.00 Lielajā Ģildē, piedaloties klarnetistei Annai Gāganei, vijolniekiem Sandim Šteinbergam un Indulim Cintiņam, altistam Pēterim Trasunam, kā arī čellistei Dace Zālītei-Zilbertei.

Sestdien, 5. novembrī, plkst. 17.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" lietuviešu maestro Gintara Rinkēviča vadībā LNSO piedalīsies opermūzikas galā koncertā "Draugi Andrejam Žagaram", kas jau kļuvusi par tradīciju – rudenī Cēsīs pulcēt opermūzikas mīļotājus.

Piektdien, 11. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē un sestdien, 12. novembrī, plkst. 17.00 Latgales vēstniecībā "Gors" diriģenta Vasilija Sinaiska vadībā orķestris sniegs koncertu "LNSO, Mālers un Sinaiskis". LNSO un tā goda diriģentam Vasilijam Sinaiskim pievienosies arī pianists Andrejs Osokins. Koncertā izskanēs Andra Dzenīša, Bendžamina Britena opusi, kā arī Gustava Mālera Pirmā simfonija.

Piektdien, 25. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē LNSO piedzīvos atkalsatikšanos ar mūziķu un publikas iemīļoto franču diriģentu Žanu Klodu Kazadesī. Koncertā "Maestro Kazadesī un franču mūzikas šedevri" izskanēs Sezāra Franka, Anrī Ditjē un Morisa Ravela meistardarbi, uz skatuves kāpjot arī franču soprānam Karenai Vūrai.

LNSO jaunajā sezonā nav aizmirsts par pašiem mazākajiem akadēmiskās mūzikas cienītājiem. Sezonas atklāšanas priekšvakarā, 17. septembrī, plkst. 11.00 (ar subtitriem krievu valodā) un plkst. 14.00 (latviešu valodā) Lielajā ģildē notiks koncertuzvedums bērniem "LeNeSOns un "Pasaka par mūzikas instrumentiem"" diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. Libreta autore Inese Zandere un komponists Andris Vecumnieks īpaši LNSO radījuši muzikālo pasaku, kurā atdzīvosies mūzikas instrumenti – viens no tiem būs karalis, kā arī būs vairāki prinči un princeses, burvis, hercogu ģimene un putnu pavēlnieks. Savukārt sestdien, 29. oktobrī, plkst. 11.00 (krievu valodā) un 14.00 (latviešu valodā) Lielajā ģildē mazie mūzikas mīļotāji varēs izbaudīt koncertu "LeNeSOns un Čaikovska "Apburtā princese"" diriģenta Vilhelma Georga Vācieša vadībā.  

Šajā sezonā uz Lielās ģildes skatuves atgriežas cikls akadēmiskās mūzikas entuziastiem "Simfoniskais hits ar Goran Gora". Ceturtdien, 22. septembrī, plkst. 19.00 koncerts veltīts neparastajam un tembrāli neatkārtojamajam pūšaminstrumentam – angļu ragam. Ar tā skaņas krāšņumu, ko meistarīgi orķestra audumā izcēlis komponists Pēteris Vasks, klausītājus iepazīstinās LNSO mūziķis Egils Upatnieks. Savukārt ceturtdien, 15. decembrī, plkst. 19.00 koncertā piedalīsies pianiste Elīna Bērtiņa un diriģents Henrijs Kristofers Āviks, iedziļinoties Franča Lista daiļradē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti