Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Katrīna Gupalo kopā ar 40 mūziķiem rada klipu Ukrainas atbalstam

"Vīnes kafejnīca" mūzikas namā "Daile"

Nacionālais simfoniskais orķestris mūzikas namā «Daile» mūzikā uzbur «Vīnes kafejnīcas» atmosfēru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klaviertrio ar koncertprogrammu "Vīnes kafejnīca"mūzikas namā "Daile" centās uzburt mājīgu kafejnīcas atmosfēru, kas aicināja satikties un būt kopā mūzikā, un varbūt uz brīdi aizmirst rūpes. Bagātīgā un daudzveidīgā programma solīja gandarījumu visu mūzikas jomu cienītājiem un noskaņu gleznās nemanot aizveda uz kādu īpašu kafejnīcu tieši Vīnes sirdī.

Laikā, kamēr Lielā ģilde piedzīvos savu renovāciju, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris savam kamermūzikas ciklam mājvietu atradis mūzikas namā "Daile". Te jau izskanējis pirmais koncerts, kurā muzicēja čelliste Dace Zālīte-Zilberte, vijolnieks Indulis Cintiņš un pianists Mārtiņš Zilberts. Ilgi lolots un beidzot piepildījies sapnis – ar skatītājiem pie galdiņiem, kūpošu kafijas tasi un dzirkstošu vīna glāzi… Ideja par to, ka "Dailē" varētu skanēt arī kamermūzika, kosmosā tikusi palaista jau pirms diviem gadiem, kad, sadarbojoties ar orķestri, te izskanēja koncerts "Čurļonis un džezs".

Mūzikas nama “Daile” direktore Anda Zadovska neslēpj: "Tam varētu būt laba nākotne arī tādēļ, ka mums, Dailes namam, jau pa šiem gandrīz 10 gadiem ir izveidojusies sava publika. Man liekas, ka tieši šie te LNSO kamermūzikas koncerti varētu mūsu publikai interesēt."

Par to pārliecināta arī LNSO direktore Indra Lūkina: "Katrā ziņā vieta ir ļoti piemērota un jauka. Ir jābūt tādai omulībai, man liekas, kamermūzikas koncertā. Šeit ir kaut kas tāds – mazam kameransamblim varbūt tā intimitāte ir tas, kas man liekas ļoti patīkami, ka tu esi tā kā procesa dalībnieks arī būdams skatītājs un klausītājs zālē."

Kaut gan programmas nosaukums bija "Vīnes kafejnīca", mūziķi piedāvāja baudīt ne tikai tradicionālo Vīnes kafiju, kuras garšu varēja saklausīt Vīnes klasiķa Haidna dzirkstošajā Klaviertrio vai Vīnes iedzimtā – vijoļu virtuoza Friča Kreislera miniatūrās, bet arī īstu americano  – komponista Paula Šēnfelda skaņdarbs "Cafe Music" klausītājus aizveda uz kādu Mineapolisas restorānu, kurā pats autors reiz aizvietojis pianistu – tad arī radusies doma komponēt skaņdarbu, kas restorāna atmosfēru pārceltu uz koncertskatuves.

Rokkafejnīcas gaisotnē aizveda Imanta Zemzara 1976. gadā komponētā "Mazā rokmūzika", kurā saklausāma kabarē, rokmūzikas un džeza ietekme.

Bet, kamēr Lielās ģildes durvis ir slēgtas, mūzikas nams "Daile" līdz pat sezonas beigām būs atvērts kamermūzikas radošajām izpausmēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti