Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālajā operā atjaunots "Aīdas" iestudējums

Kultūras ziņas

Saksofons un klavieres Latvijas Radio 1. studijā

Liepājā turpinās Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Nacionālais Simfoniskais orķestris Liepājas zvaigžņu festivālā atskaņo komponista Andra Dzenīša jaundarbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar komponista Andra Dzenīša otrās simfonijas "Silts vējš" pirmatskaņojumu un izcilās latviešu vijolnieces Vinetas Sareikas sniegto Johannes Brāmsa koncerta vijolei interpretāciju koncertzālē "Lielais dzintars" turpinās 30. Liepājas starptautiskais zvaigžņu festivāls. Diriģenta Andra Pogas vadībā koncertā uzstājās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Lai atbalstītu Ukrainas cīnītājus, līdzīgi kā teju visos kultūras pasākumos Latvijā, arī Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla koncertus ievada Ukrainas valsts himna. Festivāla otrās dienas koncerta pirmajā daļā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Pogas atskaņojumā izskanēja komponista Andra Dzenīša otrās simfonijas "Silts vējš" pirmatskaņojums. Iedvesmu jaundarbam komponists smēlies garos pārgājienos gar jūru sastaptā siltā vēja brāzmās.   

"Dzirdot to materiālu, kāds viņš ir un kāda ir šīs enerģijas līkne, es tik tiešām  pirmatskaņojumu gribēju veltīt šai situācijai, šiem cīnītājiem par Ukrainas neatkarību. Šis ir mans šī brīža veltījums, mans pienesums, ko es ar savu pasauli varu dot, varbūt kaut kādā ziņā klātesošajiem nodot vēstījumu. Gan ne tikai trauksmainās, bet ceru, ka arī gaišās izjūtas," teic komponists.

Savukārt koncerta otrajā daļā uz skatuves kāpa izcilā vijolniece Vineta Sareika. Berlīnē dzīvojošā mūziķe nupat pievienojusies vienam no Eiropas labākajiem simfoniskajiem orķestriem "Berlīnes filharmoniķi", bet Liepājas festivālā atskaņoja Johannesa Brāmsa koncertu vijolei Remažorā. 

"Paldies Dievam, mums ir mūzika, un man personīgi tas ļoti palīdz sakārtot domas un kaut kādā veidā turpināt funkcionēt arī šādos laikos," atzīmē Sareika. Kā atzīst mūziķe, Brāmsa vienīgais sacerētais vijoļkoncerts ir katra vijolnieka repertuāra stūrakmens. Tehniski sarežģītajā vijoles partijā būtiskākais nav izcelt virtuozitāti, bet gan saspēlēties ar orķestri. Vijolniece stāsta: "Vijoles partija ir tik skaisti ievīta tajā simfoniskajā rakstā, un ir nemitīgi dialogi un savstarpēja mijiedarbība ar dažādiem orķestra instrumentiem."

Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājā norisināsies līdz 12. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti