Kultūras ziņas

Dana Bjorka un Rīgas krievu teātris

Kultūras ziņas

Melnais caurums Rīgā

Vecgada koncerti zelta griezumā

Nacionālais simfoniskais orķestris gatavojas «Vecgada koncertiem zelta griezumā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Spilgtiem “Vecgada koncertiem zelta griezumā” gatavojas Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Pie diriģenta pults atkal redzēsim orķestra labo draugu, harizmātisko poļu maestro Tadeušu Voicehovski, bet spilgtus vokālus mirkļus sagādās izcilā Ņujorkas Metropoles opernama dīva Latonija Mūra. Programmā vairāki ar Poliju saistīti akcenti un arī daži pārsteigumi.

Elīnas Garančas un Kristīnes Opolais Ņujorkas Metropoles opernama kolēģi amerikānieti Latoniju Mūru klausītājiem Latvijā pirmo reizi bija iespēja iepazīt pērnvasar koncertuzvedumā “Porgijs un Besa”. Tagad tuvākos trīs vakarus (28., 29. un 30.decembrī) Latonijas spēcīgā balss pieskandinās Lielo ģildi. LNSO Vecgada koncerta programmā arī ārija no operas “Aīda”, ar ko dziedātāja 2012. gadā spoži debitēja Ņujorkas opernamā.

"Lai arī esmu to dziedājusi neskaitāmas reizes, katru reizi tajā atklāju ko jaunu un esmu ļoti pateicīga par šo lomu. Vienmēr atceros, ka tieši šī loma bruģēja karjeras ceļu, un tai vienmēr būs īpaša vieta manā sirdī," saka operdziedātāja Latonija Mūra.

Lielā mērā koncerta programmas izvēle bijusi harizmātiskā poļu maestro Tadeuša Voicehovska rokās, kurš visai bieži bijis pie diriģenta pults arī mūsu Nacionālajā operā. Lai arī diriģējis Ņujorkas Metropoles opernamā, ar koncerta solisti viņam šī ir pirmā sadarbība.

"Pirmo reizi satikāmies tikai šodien īsi pirms mēģinājuma. Viņa ir tik ļoti pozitīva un artistiska. Mēs fantastiski saprotamies uz skatuves," stāsta Voicehovskis. "Pirmkārt, man programmā bija jāieliek daži poļu akcenti. Es ieteicu programmā iekļaut Šabrjē polonēzi, kam ir saistība ar Polijas vēsturi. Ieteicu arī Vojceha Kilara darbus, kas radīti neskaitāmām kinofilmām."

"Tas orķestrim iedod ļoti, ļoti lielu motivāciju un ļoti lielu enerģiju, sadarbojoties ar tik lieliem māksliniekiem, un tas ir patiesi aizraujoši," atzīst LNSO kontrabasa grupas koncertmeistars Oskars Bokanovs.

Kultūras ziņas ir klāt arī brīdī, kad mūziķi mēģina vienu no diviem koncerta pārsteigumiem – skaņdarbu, kurā opera saplūst ar džezu. Tas ir mūzikas žanrs, ar kuru pirms operas dzīvi gribējusi saistīt Latonija Mūra.

"Tas man nozīmē ļoti daudz, jo apvieno manus mīļākos mūzikas virzienus. Man vienmēr patīk dziedāt džezu, kaut arī karjera šobrīd fokusējas uz operu. Un džeza un operas sakausējums man liek justies kā septītajās debesīs," saka Mūra.

"Tas nav iekļauts programmā, un, manuprāt, klausītāji nobeigumā ko tādu gribētu dzirdēt no dziedātājas," - tā Voicehovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti