Kultūras ziņas

Pasniegta Cimzes balva

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

LNSO galvenā diriģenta amatu ieņems Tarmo Peltokoski

Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents būs Tarmo Peltokoski no Somijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 2022./2023. gada koncertsezonas Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents būs 22 gadu vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski, informēja LNSO pārstāvji.

"Pasaulē ir daudz talantīgu jauno diriģentu, un vairākus no tiem mēs bijām aicinājuši iepriekšējās sezonās stāties pie LNSO diriģenta pults, domājot par nākamo orķestra galveno diriģentu. 2022. gada janvārī Rīgā no Somijas ieradās Tarmo Peltokoski, un jau otrajā mēģinājumu dienā bija skaidrs – šis ir mūsu diriģents! Viņš aizrāva mūziķus ar savām pārliecinošajām muzikālajām idejām un sajūsmināja ar inteliģento cieņu pret mūziku un atskaņotājiem – kopīgais darbs bija īsti svētki. Četrus mēnešus pēc mūsu pirmās tikšanās esam ļoti priecīgi paziņot, ka no 2022./2023. gada sezonas Tarmo Peltokoski būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Mūs gaida krāsains un pārsteigumu pilns ceļojums mūzikas pasaulē!" sacīja LNSO direktore Indra Lūkina.

2021. gada jūnijā Tarmo Peltokoski izpelnījās atzinību, Vācijā debitējot ar "Brēmenes Vācu kamerfilharmoniju". Viņa meistarība, zinātkāre un kaismīgā iedziļināšanās detaļās par katru orķestra dalībnieku radīja lielisku augsni debijai, padarot koncertus par īstu veiksmes stāstu. Sekoja uzaicinājumi uzstāties atkārtoti. 2022. gada februārī Tarmo Peltokoski tika piešķirts orķestra galvenā viesdiriģenta tituls, un šāds postenis orķestra 42 gadu pastāvēšanas laikā izveidots pirmoreiz, norādīja LNSO.

2021./2022. gada sezonā diriģents debitēja simfoniskās mūzikas koncertā ar Berlīnes Komiskās operas orķestri, pirmoreiz diriģēja Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, kā arī Francijas Radio filharmonisko orķestri.

Nozīmīgas debijas gaidāmas sadarbībā ar Reingavas mūzikas festivālu, Šlēzvigas-Holšteinas mūzikas festivālu, Bēthovena festivālu Bonnā, Ķelnes filharmoniju, Amsterdamas "Concertgebouw", Berlīnes "Konzerthaus" orķestri, Berlīnes Radio simfonisko orķestri, Toronto simfonisko orķestri, "Roterdamas filharmoniķiem" un Tulūzas Nacionālo Kapitolijas orķestri. Savukārt Somijas festivālā "Eurajoki Bel Canto" Peltokoski diriģēja savu pirmo "Nībelunga gredzena" ciklu.

Peltokoski ir ne tikai spožs diriģents, bet arī izcils pianists. 2018. gadā fonds "Pro Musica" viņam piešķīra gada jaunā mūziķa balvu.

Pēc Tarmo Peltokoski nesenās debijas ar Francijas Radio filharmonisko orķestri franču mūzikas izdevums Diapason rakstīja: "Uzmanību, ģēnijs! Jā, mēs zinām: jums to saka bieži. Taču ir svarīgi atzīmēt, ka 21 gadu vecā somu diriģenta Tarmo Peltokoski debija Francijā bija apzīmogota ar ārkārtējas izcilības zīmi. Jaunais somu diriģents rādīja tādu sparu un muzikālo izjūtu, kas atstāj bez vārdiem."

LNSO mākslinieciskais padomnieks Andris Poga uzsvēra Peltokoski harismu un saikni ar mūziķiem: "Pagājušajā gadā, kad daudzi koncerti pandēmijas dēļ joprojām bija skatāmi tikai tiešsaistē, pievērsu uzmanību koncertam no Brēmenes, kur "Vācu kamerfilharmonija" spēlēja divdesmitgadīga, tobrīd pasaulē nevienam nezināma somu talanta vadībā. Acīmredzama bija šī jaunā diriģenta harisma un oriģināls viedoklis par atskaņojamo mūziku. Nolēmu uzaicināt viņu uz Rīgu, un jau pirmajos mēģinājumos bija skaidrs, ka mūziķi viņam uzticas. Rezultāts koncertā bija nepārprotams – simpātijas ir abpusējas. Esmu pārliecināts, ka Tarmo darbs LNSO galvenā diriģenta amatā būs produktīvs un aizraujošs kā mūziķiem, tā klausītājiem, gan turpinot to repertuāra virzienu, ko bijām attīstījuši pēdējo gadu laikā, gan, protams, lūkojoties uz arvien jaunām virsotnēm."

Tarmo Peltokoski teica: "Ir liels gods tikt izvēlētam par par LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu. LNSO ir izcils orķestris. Man ir daudz ideju, un esmu īpaši sajūsmināts par iespēju ar savām programmām veidot orķestra māksliniecisko seju. Priekā sagaidu aizraujošu kopīgu nākotni!"

Šī nav LNSO vienīgā sadarbība ar pasaulē atzītiem un pamanītiem talantiem. Piektdien, 13. maijā, plkst. 19.00 skatītājiem ir iespēja vēl pēdējo reizi šajā sezonā ļauties mūzikas valdzinājumam Lielajā ģildē LNSO 96. sezonas noslēguma koncertā. Kopā ar orķestri uz skatuves kāps arī pasaulslavenais franču čellists Edgars Moro (Moreau), kuram ir vien divdesmit astoņi gadi. Koncerta diriģents – Andris Poga. Koncertā varēs dzirdēt Anrī Ditijē, Sergeja Rahmaņinova un Artura Maskata darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti