Nacionālā simfoniskā orķestra koncertus Francijā noklausījušies ap 25000 klausītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atgriezies no vērienīgas turnejas, kuras laikā Francijā sniedza 16 koncertus, tajā skaitā 14 reizes uzstājās slavenajā Nantes festivālā “Trakās dienās”, tā aizsākot Latvijas simtgades svinību starptautisko programmu. Pavisam turnejas laikā LNSO koncertus noklausījās aptuveni 25 000 mūzikas cienītāju, lsm.lv informē orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

5.februārī notika “Trako dienu” noslēguma koncerts “Deju mūzika”, ko tiešraidē rādīja "ARTE TV" un kurā muzicēja LNSO un Valsts akadēmiskais koris (VAK) “Latvija” diriģenta Andras Pogas vadībā.

Pēc festivāla rīkotāju ziņām, šo koncertu noskatījās vairāki miljoni cilvēku tikai Francijā vien.

“Dalību Nantes festivālā uzskatu par lielisku iespēju reprezentēt augsto Latvijas profesionālās mūzikas kultūru daudziem tūkstošiem koncertklausītāju klātienē un vairākiem miljoniem visā Eiropā ar TV starpniecību. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un VAK “Latvija” mūziķi Andra Pogas vadībā šo uzdevumu veica ar simtprocentīgu atdevi, ko apliecināja ovācijas skatītāju zālē un augstais profesionāļu novērtējums pēc koncertiem. Esam uzaicināti turpmākai sadarbībai Francijā, un nākošais projekts plānots jau šī gada augustā,” stāsta LNSO vadītāja Indra Lūkina.

5.februārī līdz ar uzstāšanos Nantes festivāla “Trakās dienas” noslēguma koncertā noslēdzās arī divas nedēļas ilgā LNSO Francijas koncertturneja. Šajā laikā orķestris sniedza 16 koncertu septiņās dažādās koncertzālēs, šķērsojot Franciju no Provansas līdz Bretaņai. Viens koncerts izskanēja Eksanprovansas Lielajā teātrī un vēl viens – ar izcilu akustiku slavenajā Mecas “Arsenālā”, savukārt 14 koncerti – Nantes festivālā.

15 no turnejas koncertiem diriģēja LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, kurš Francijā ir augstu vērtēts diriģents. Viņš uzstājas ar vadošiem Francijas orķestriem, ir piedalījies arī divos iepriekšējos festivālos “Trakās dienas” un vienreiz jau diriģējis noslēguma koncertu. Četros koncertos LNSO uzstājās kopā ar VAK “Latvija”, no tiem vienā pie diriģenta pults stājās Māris Sirmais.

2017.gada Nantes festivāla tēma bija “Cilvēks un ritms” (Le Rythme des Peuples), un LNSO bija iespēja deviņos koncertos sniegt dejisku pienesumu ar divu latviešu komponistu opusiem – festivālā izskanēja Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis” un Artura Maskata “Tango” (Artūra Novika akordeona solo).

Nantes festivāls “Trakās dienas” notika divdesmit trešo reizi. Rīkotāji ziņo, ka pārdoti vairāk nekā 140 000 biļešu un koncertzāļu piepildījuma ziņā apmeklējums bija 94% (par 1,5% vairāk nekā 2016. gadā). Festivālā piedalījās ap 1800 mākslinieku un programmā bija iekļauti 292 maksas koncerti, 43 bezmaksas koncerti un vēl 80 koncertu ārpus Nantes. Ievērojami audzis “Trako dienu” interesentu skaits ''Twitter'' un ''Facebook''. Festivāla koncerti Nantes Kongresu centrā notiek astoņās zālēs gandrīz vienlaicīgi.

Nantes “Trako dienu” mākslinieciskais vadītājs Renē Martēns atzīst, ka no dabas ir ļoti zinātkārs, tāpēc tiecas atrast labāko un oriģinālāko, un nosauc festivālu par tramplīnu nākamajām pasaulslavenībām.

Pēc festivāla noslēguma koncerta Renē Martēns personiski ieradās izteikt atzinību Latvijas kolektīviem par izcilo sniegumu, nosauca tos par neikdienišķiem (franciski – extraordinaires) un uzaicināja uz sadarbību nākamajos festivālos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti