Nacionālā ierakstu kompānija «Skani»: Pasaulē arvien vairāk klausās latviešu klasisko mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” izdoto latviešu klasiskās mūzikas ierakstu klausījumi un lejuplādes dažādās starptautiskās digitālās straumējuma vietnēs pagājušā gadā būtiski pieauguši, sasniedzot līdz šim lielāko klausījumu skaitu – 250 000, kas ievērojami pārsniedz 2018. gada rezultātus, medijus informē Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) direktors, “Skani” izpildproducents Egīls Šēfers.

Populārākie “Skani” izdotie latviešu klasiskās mūzikas ieraksti straumēšanas vietnēs, kā arī CD formātā 2019. gadā bijuši: Latvijas Radio kora “Vakara impresija”; “Vasks. Lūgšana” Valsts akadēmiskā kora “Latvija”, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, orķestra “Rīga”, Māra Sirmā un Lauras Teivānes izpildījumā; Latvijas Radio kora “Klusuma auglis” un “Magnificello” čellistes Guntas Ābeles  izpildījumā.

"Mūsu izdotie klasiskās mūzikas albumi ik gadu sasniedz arvien lielāku un plašāku globālo auditoriju, ar uzviju pārsniedzot visus plānus un cerības.

Tas notiek gan tādēļ, ka latviešu komponistu darbi ir globālai klasikās mūzikas auditorijai interesanti un saistoši, bet mūsu mūziķu interpretācijas – izcilas, gan arī tādēļ, ka strauji mainās mūzikas klausīšanās paradumi un mēs to protam izmantot savā labā," norāda LMIC direktors Egīls Šēfers.

Digitālās platformas kļūst arvien populārākas visā pasaulē, un “Skani” intensīvi strādā pie šo albumu promocijas – tie regulāri gūst lieliskus starptautisku kritiķu novērtējumus un atzinību.

"Klausītājam mūsdienās ir ārkārtīgi viegli iepazīt šo mūziku, un viņš nejūt nekādu ne sociālu, ne kulturālu spiedienu iepazīt ko jaunu un nedzirdētu. Ar to es domāju – ja jūs apmeklējat mūsdienu mūzikas koncertu, bet jūs tas tomēr neuzrunā, jums ir neērti tā vienkārši piecelties un aiziet. Tas tā vienkārši nav pieņemts un ir nepieklājīgi. Savukārt izmēģināt noklausīties ko jaunu un neparastu vietnē “Spotify” ir ārkārtīgi viegli un, ja tomēr nepatīk – viegli var izvēlēties klausīties ko citu. Šīs brīvība, manuprāt, arī ir veicinājusi to, ka aizvadītājā gadā esam sasnieguši tik lielu klausītāju skaita pieaugumu no tik daudzām pasaules valstīm," skaidro Šēfers.

Dati apkopoti no tādām starptautiskām mūzikas platformām, kā “Spotify”, “Apple Music”, “YouTube”, “Deezer”, “Google Play”, “Amazon Prime”, “Napster”, “iTunes” un citiem no kurām “Spotify” sastāda 88% no “Skani” izdevumu klausījumiem. 

Visvairāk latviešu klasiskos ierakstus klausījušie un lejuplādējuši ASV, Latvijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Vācijā.

Lielāko daļu auditorijas “Skani” ierakstiem veido klausītāji vecumā no 18-35 gadiem. 

Šogad LMIC mūzikas ierakstu izdevniecība "Skani" laidīs klajā astoņus jaunus ierakstu albumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti