Mūziķis Reinis Jaunais ar dziesmas video vērš uzmanību uz krīzi kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašreizējā krīze smagi skārusi arī mūziķus, kuru pasākumi ir atcelti, tomēr liela daļa saskaras ar dīkstāves pabalstu atteikumiem. Šai problēmai veltīts dziesmas ''Haoss ir kārtība'' videoklips no grupas ''Reinis Jaunais ar Trio'' albuma ''Pretpolu vienādības'', medijus informē mūziķa pārstāvji.

Mūziķis atzīmē, ka daļa sabiedrības uzskata – radošajā industrijā krīzes nav, jo nekas netraucē radīt ko jaunu, turklāt populārs ir viedoklis, ka kultūras nozarē strādājošajiem šobrīd ir daudz brīvā laika atpūtai. Viņš uzsver, ka realitātē ir grūti radīt ko jaunu, ja nezini, vai pietiks naudas izdzīvošanai.

Reinis Jaunais piebilst, ka viņa kolēģu vidū līdz šim reti kurš jutis, ka runas par atbalstu mūziķiem piepildītos dzīvē. Tā vietā daudzi saskaras ar šķēršļiem iegūt pabalstus kaut vai tā iemesla dēļ, ka daļu ienākumu veido pašnodarbinātā vai mikrouzņēmuma darbība un otru daļu – autoratlīdzības līgumi.

Lai arī nodokļi maksāti likumā noteiktā kārtībā, tomēr pabalsti netiek aprēķināti, ņemot vērā visus ienākumu avotus kopā.

Reinis Jaunais atklāj: ''Pašreizējā situācijā daudzi mani kolēģi izjūt depresiju, apātiju un varbūt pat nožēlo izvēlēto mūzikas ceļu, kurš ievedis strupceļā, pēc ikdienišķa stundām ilga treniņa gadiem ilgi, kā arī naudas ieguldījumiem ierakstos. To šajā video simbolizē sasistie mūzikas instrumenti un sadedzinātās notis. Sliedes simbolizē vietu, kur daudzu lielisku cilvēku dzīves beigušās traģiski, tostarp ģeniālā Emīla Dārziņa gadījumā. Skriešana simbolizē bēgšanu no realitātes. Nedaudz optimistiskās beigas simbolizē mūzikas skatuves atdzimšanu entuziastiskas neatlaidības dēļ, tomēr tā būs pamatīgi iedragāta. Varat minēt pārējos simbolismus.''

Uz pārmetumiem par mūzikas instrumentu laušanu Reinis atbild, ka tie jau pirms filmēšanas bijuši pārāk sabojāti, lai tos spēlētu vai labotu.

Video veidoja Laima Jaunā un Deivids Lagzdiņš. Dziesmas ierakstā piedalījušies mūziķi Ivars Logins, Erna Daugaviete, Lauma Kazaka, Krists Kazaks.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Covid-19 krīzes laikā radīto zaudējumu kompensēšanai un citiem atbalsta mehānismiem kultūras nozarē Kultūras ministrija lūgs piešķirt 32 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti