Vakara autorprogramma

66.Starptautiskais kompozīciju konkurss "Rostrum 2019". Lietuva, Polija, Igaunija, Meksika

Vakara autorprogramma

JVLMA simtgadi gaidot... Skices no Klavieru katedras dzīves

"Nielslens Lielsliens" dziesmas un saruna ar Klāvu Kalnaču

Mūziķis Klāvs Kalnačs: Man patīk augt caur dziesmu, augt caur ideju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Klāvs Kalnačs dzīvo Drustos, muzicē grupā "Židrūns" un apvienībā "Nielslens Lielsliens", un līdztekus tam darbojas biedrībā "Drustu acs", no visas sirds rūpējoties ne tikai par dabu, bet arī to, lai kultūras dzīve laukos neizsīkst. "No katra mazā cilvēka laukos ir ļoti liela jēga,"uzskata mūziķis.

Uz jautājumu, kā atradis savu balsi, mūziķis iegrimst atmiņās: "Atceros, man bija pieci vai seši gadi, kad atbraucu Rīgā pie vecātēva... Ģimenē nebija dziedāšanas tradīciju. Mamma bija koriste, piedalījās Dziesmu svētkos un brauca arī uz tiem Valmierā, bet saviesīgos pasākumos nedziedājām. Arī tēva dzimšanas dienas reizēs – citi dziedāja, bet viņš pats nē. Tāpēc no ģimenes dziedāšana nenāca, bet vēlāk gribēju to uzsākt pats.

Man bija divas mīļas dziesmas: "Sieviete ir skaista plika, man vienalga viss" dziedāju bērnudārza laikā, bet otra bija grupas "Jauns mēness" dziedātā "Kad Mēness jūrā krīt".

Vienmēr licies, ka man sanāk – tiklīdz sevi klausos ierakstā, no malas. Bet laikam jau tikai tagad esmu sasniedzis brīdi, ka arī gadu pēc ieraksta klausos un tas sniedz baudījumu."

Kalnačs atklāj, ka dziedājis gan zēnu korī, gan mācījies pie Adriana Kukuvasa, bet tad nonācis pie izcili gudrā vīra Sergeja Oļenkina. "Mēs beidzām pie tā, ka man jāapgūst kazaku dziedāšana un jāiedvesmojas no Ukrainas folkloras.

Esmu centies to izdarīt, bet tiem vīriem balsis skan daudz spēcīgāk. Man patīk augt caur dziesmu, augt caur ideju, kuru gribas īstenot," stāsta dziedātājs, kurš nudien nevar sūdzēties, ka klausītāji nenāk uz viņa koncertiem. "Esmu lutināts. Nevaru sūdzēties."

Grupas "Nielslens Lielsliens" jaunākais ieraksts noticis Raunā, Drustu pagastā, dziesminieka Mikus Frišfelda studijā.

Top albuma "Kad kniebējs kniebj" ieraksts Raunā
Top albuma "Kad kniebējs kniebj" ieraksts Raunā

"Tā uzbūvēta viņa vecātēva mājas saimniecības ēkā, kuras otrajā stāvā ierīkota studija.

Tur ir klavieres - tādas foršas, smukas; tām ir gaiša koka apdare un biezāki paneļi - tām bija uzraksti, skanēja smuki un nebija "Rīga".

Tur bija ļoti mājīgi, varējām palikt, skrējām krosiņu. Bija silta vasara. Turpat arī nakšņojām. Tur nesmirdēja un nebija pieliets ar alu..."

Grupas "Nielslens Lielsliens" albums "Kad kniebējs kniebj" iznāca šī gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti