Mūziķis Jānis Ozoliņš janvārī veltīs koncertu Filipam Glāsam 80 gadu jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai atzīmētu izcilā amerikāņu komponista Filipa Glāsa 80 gadu jubileju, nākamā gada 31.janvārī grupas “Sigma” solists Jānis Ozoliņš aicina uz audiovizuālu koncertu Zirgu ielas koncertzālē. Koncertā, kuram dots nosaukums “Astoņdesmit”, Jānis Ozoliņš atskaņos pazīstamus, kā arī līdz šim Latvijā neiepazītus Filipa Glāsa skaņdarbus klavierēm.

“Ar  Glāsa mūziku esmu veidojis personiskas attiecības turpat 12 gadu garumā. Viss aizsākās ar interesi par 20.gadsimta mūzikas vēsturi, kurā nozīmīga loma atvēlēta arī amerikāņu minimālismam. Vērīgi ieklausoties īpaši Glāsa vēlīnajā klaviermūzikā, saklausām gan baroka, gan klasicisma, gan romantisma mūzikas uzplaiksnījumus. No minimālismam raksturīgajiem eksperimentiem ar cikliskajiem atkārtojumiem, kas klausītājus ieved transā, Glāss laika gaitā ir devies liriskas mūzikas meklējumos, dēvējot to par citu skatījumu uz harmoniju,” par koncerta ideju stāsta Jānis Ozoliņš.

Koncerts ir Ozoliņa veltījums komponistam viņa 80.dzimšanas dienā 80 minūšu garumā, atskaņojot gan hrestomātiskos skaņdarbus, kas latviešu klausītājiem ir labi pazīstami, - "Mad Rush" (1979), Opening (1981) un cikls "Metamorphosis for piano" (1988) -, gan Latvijā līdz šim reti atskaņotās etīdes klavierēm (I daļa, 1994-1995), kuru jaunākais sējums (II daļa, 2012) parāda pavisam citu Glāsu un kuru klausītāji, iespējams, koncertatskaņojumā iepazīs pirmoreiz. Kopā ar domubiedriem mūziķis centīsies atklāt komponista skaņdarbu stāstus audiovizuālā valodā.

Glāss ir viens no 20.gadsimta ietekmīgākajiem komponistiem, kurš ir sadarbojies ar bītu paaudzes dzejnieku Alenu Ginsbergu, kinorežisoriem Vudiju Allenu, Martinu Skorsēzi, Stīvenu Daldriju, teātra režisoru Robertu Vilsonu, mūziķiem Deividu Boviju, Polu Saimonu un citiem. Glāss ir pirmais komponists, kurš ir iekarojis skatītāju simpātijas gan operu namos, koncertzālēs un teātros, gan filmu un populārās mūzikas pasaulē.

Mūziķis un literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš Latvijas mūzikā individuāli un kopā ar grupu “Sigma” ir ienācis pārliecinoši. Grupas debijas albums “Sazaroto taku dārzs” šogad saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons”, ir radīta mūzika vairākām teātra izrādēm, kā arī dokumentālajai filmai “Tev, Rūķi!”, kas saņēmusi Latvijas Nacionālā filmu festivāla balvu “Lielais Kristaps”. Tāpat ļoti veiksmīgi bijuši sadarbības projekti ar Latvijas dzejniekiem, veidojot uzvedumus “Dzejkoncerts” un “Mūsu dienu skaņu celiņš”. Šī gada septembrī Jānis Ozoliņš un grupa “Sigma” pārsteidza Baltās nakts apmeklētājus ar koncertizrādi “Metamorfozes” kultūras pilī “Ziemeļblāzma”.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Pirmās biļetes par īpašu cenu - 10 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti