Pagrabs

Vērtības un pārvērtības. Kādas vērtības šobrīd ir būtiskas māksliniekiem?

Pagrabs

Māksliniece Sandra Strēle: Katrs turpinājums nāk ar savām pārvērtībām

Edgars Mākens: Bija sajūta, ka ar intuīciju vien nepietiek

Mūziķis Edgars Mākens: Ar idejām man nav problēmu – drīzāk ir problēmas ar to realizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Mūziķu vidū esmu tāds kā izlēcējs – man nav augstākās muzikālās izglītības," – tā pirms pāris gadiem intervijā Latvijas Radio 3 -"Klasika" atzinās grupu "Gaujarts" un "Manta" dalībnieks Edgars Mākens. Šobrīd viņš studē Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas nodaļā un studijas sauc par savu prioritāti. "Populārās mūzikas žanrā veiksmīgi var darboties arī bez akadēmiskās izglītības – tas viennozīmīgi ir skaidrs, bet man kaut kā ļoti prasījās," smaida mūziķis.

"Zināma saņemšanās studijām bija nepieciešama – lai iegūtu kādu vērtību, vienmēr ir nepieciešama zināma saņemšanās. Sākumā nebija tik viegli pieņemt lēmumu – kā es tagad iešu studēt kopā ar divdesmitgadniekiem, vai tas nebūs jocīgi. Bet beigu beigās tas nav būtiski, galvenais, ka mani tas interesē. Esmu ļoti apmierināts ar šo lēmumu," atklāj Mākens.



Kāda šobrīd ir Edgara Mākena studiju ikdiena?

"Tā ir ļoti vispusīga muzikālā izglītība ar daudzām šķautnēm un arī dažādos hronoloģiskajos griezumos.

Esmu pateicīgs visiem kompozīcijas katedras pasniedzējiem – baudu ļoti labu attieksmi no vecāko kolēģu puses. Man ir atbalstoši, zinoši pasniedzēji, tāpēc paldies viņiem visiem!"

Vai tas nozīmē, ka teātra mūzikas sacerēšana un darbošanās vieglajā žanrā atstāta novārtā?

"Populārās mūzikas žanrā veiksmīgi var darboties arī bez akadēmiskās izglītības – tas viennozīmīgi ir skaidrs, bet man kaut kā ļoti prasījās...

Lai gan teātra mūzikas karjera man izvērsās samērā veiksmīga arī pirms tam, bija sajūta, ka vajag kaut ko paņemt klāt, ka tikai ar intuīciju vien nepietiek.

Bet ansamblis "Manta" ik pa brīdim uzstājas, arī jaunas dziesmas top. Lai gan studijas šobrīd ir mana prioritāte."

Kā īsti Edgars Mākens pievērsies mūzikai?

"Savulaik pabeidzu Rīgas Doma kora skolu, un kādu brīdi mūzikā negribēju darīt itin neko. Bet pirms vairākiem gadiem notika klikšķis, sākās "Gaujarts", kas noveda pie teātra, spēlēju mazliet arī grupā "Hospitāļu iela". Tad iepazinos ar Edgaru Šubrovski, tālāk jau nāca 'Manta". Šobrīd rakstu vienu darbu Arta Sīmaņa koncertam ciklā "Meistari un mācekļi", ko izpildīs "Sinfonia Concertante", tad rakstīšu mūziku Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim – jau otro skaņdarbu bērniem, kura nosaukums šoreiz būs "Loranga jeb stāsts par vienu gluži traku māju", kas tapis pēc brīnišķīgas bērnu grāmatas, kuras autore ir Barbrū Lindgrēna. Grāmata ir tik traka un brīnišķīga, ka nevarēju nerakstīt. (..) Rakstnieces fantāziju var apskaust... Pirmatskaņojums notiks "LNSO vasarnīcā", režisors būs Ģirts Šolis.”

Pavisam nesen Latvijas Mūzikas akadēmijā notika mūsdienu mūzikas festivāls "Decibels", kurā izskanēja veseli divi Edgara Mākena opusu pirmatskaņojumi.

Daudzi Edgara Mākena vārdu atpazīs pēc Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Tēvi". "Visvairāk šī izrāde palikusi atmiņā ar tās tapšanas procesu – kā jau intervijās teicis  režisors Elmārs Seņkovs, tas bija tāds psihoterapijas process, jo aktieri ļoti daudz atklājās, stāstīja par savu personisko pieredzi. Izrādē tiek spēlēts dzīvajā – tās ir manas dziesmas ar maniem tekstiem, kas tapa tieši mēģinājumos uz vietas.

Ar idejām man nav problēmu – drīzāk ir problēmas ar to realizāciju," smejas Mākens. "Tieši to arī šobrīd mēģinu mācīties pie profesora Andra Vecumnieka. Varbūt kādreiz arī izdosies iemācīties..."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti