Pa ceļam ar Klasiku

Tuvojas Ilonas Breģes autorkoncerts! Studijā - autore un Andris Vecumnieks

Pa ceļam ar Klasiku

"Rīgas gredzens" - jau šonedēļ! Ieraksti no preses konferences Spīķeros

Elīna Endzele: To tikai sitaminstrumentālists sapratīs…

Mūziķe Elīna Endzele: To tikai sitaminstrumentālists sapratīs…

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO) muzicē brīnišķīgi mūziķi, un gandrīz katra no instrumentu grupām jau vairākus gadus piedāvā kamermūzikas koncertus. Taču sitaminstrumentālisti šādam izaicinājumam piekrituši pirmo reizi. Rezultātu varēs baudīt 28. novembrī Lielajā ģildē koncertā "Perts, Reihs un Zaļupe".

"Tas tā tiešām ir – kaut kā visus šos gadus, kopš aktuāla LNSO kamermūzikas koncertsērija, neviens no mums līdz šim nebija pieteicis visu grupu," stāsta koncerta idejas autore Elīna Endzele. "Līdz šim esam uzstājušies ar citiem ansambļiem, bet šogad man kaut kā spontāni radās doma, ka vajadzētu taču beidzot to paveikt, ka esam tam nobrieduši. Tā ka no vienas puses lēmums bija spontāns, bet tajā pašā laikā – arī nobriedusi sajūta, ka to varam, ka tas būtu ļoti interesanti un visādā ziņā arī pašai grupai ļoti svētīgi un jauki, jo ‘sitējiem’ spēlēt savu sitaminstrumentu repertuāru – tā ir mūsu sirdslieta."

Elīna Endzele labi zināma kā viena no "Art-i-Shock" trijotnes, tāpat krietnus gadus viņa muzicējusi grupā "Perpetuum Ritmico". "Nu jau vairākus gadus šajā ansamblī nespēlēju, un man tā ļoti pietrūkst... Protams, arī tas laikam mani motivē, ka atkal gribu spēlēt tīru sitaminstrumentu mūziku šādā sastāvā. Šeit gan mēs būsim plašākā kompānijā – līdz pat sešiem mūziķiem."

Cik īsti liela ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentālistu grupa, un kā šo ideju par patstāvīgu koncertu uzņēmuši kolēģi? "Grupā esam seši mūziķi, un sākumā, protams, visiem kolēģiem apjautājos, vai viņi būtu ar mieru un vai to darītu no sirds – lai nebūtu tā, ka tas ir kāds kārtējais pasākums. Jautāju, vai visi būtu gatavi ieguldīt sevi, jo šis repertuārs to pieprasa. Biju patīkami pārsteigta, ka visi tiešām labprātīgi piekrita un lielā mērā atbalstīja arī manis piedāvātos skaņdarbus," gandarīta ir Elīna Endzele. Koncertā piedalīsies Edgars Saksons, Uģis Krūskops, Atis Vintuks, Elīna Endzele, Rihards Zaļupe un Ernests Mediņš.

28. novembra programmā LNSO sitēji pārsteigs klausītājus ar to, cik bagāta tembriem un iespējām ir sitaminstrumentu pasaule. "Būs divas lielās piecoktāvu marimbas, būs divi vibrofoni, būs timpānu komplekts, protams, arī zvaniņi un zvani, dažādas perkusijas, lielākas un mazākas – arī pērkonplāksne. Diemžēl nebūs gongu, jo tādu mūsu orķestrī gluži vienkārši nav, kaut vienā skaņdarbā būtu vēlami," stāsta Endzele un uzsver:

"Man gribējās šo koncertu sarīkot tieši Lielajā ģildē, jo tas ir daudz, daudz vienkāršāk – visi instrumenti jau ir uz vietas. To tikai sitaminstrumentālists sapratīs, ko nozīmē ar šādu kravu aizbraukt uz koncertu citā vietā, kur nav nekā no instrumentiem,

tāpēc jo īpaši likās pozitīvi, ka mēs to beidzot varam darīt savās mājās – varam vairāk domāt par mūziku, nevis loģistiku…"

Elīna Endzele Latvijas Radio studijā
Elīna Endzele Latvijas Radio studijā

Koncertā skanēs Ņujorkas matemātiskais minimālists Stīvs Reihs, būs Frederika Makaresa brīnumgabals timpāniem, pasaulslavenā igauņu ģēnija Arvo Perta ikoniskā kompozīcija "Fratres" ("Brāļi"), bet ar sevišķu interesi gaidīsim Riharda Zaļupes mūziku kinofilmai “Nameja gredzens”, ko autors aranžējis sev un talantīgajiem kolēģiem – LNSO sitaminstrumentu grupai –, kuras sastāvā muzicēs arī pats. "Šis mums būs pirmatskaņojums, ko esam sagaidījuši," priecājas Endzele. "No mums visiem sešiem Rihards, šķiet, pie šī koncerta sācis strādāt visātrāk, jo pārlikumu viņš veidoja jau vasarā. Rihards gan īstenībā jau veicis vairākas aranžijas un beidzot pienākusi arī mūsu ansambļa kārta – tā būs svīta "Nameja gredzens" trijās daļās.

Riharda rakstītais šajā gadījumā vairāk balstīts uz ritmu – tikko pati noskatījos filmu, lai saprastu, kādu esenci tad viņš mums no tās ir izvilcis..."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti