Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Iesalnieku

Rīta Panorāma

Intervija ar Sekū Kojate

Mūzikas skanīgais trauslums koncertā – Ernesta Vītiņa izstādē "Stikla labirints"

Mūzikas skanīgais trauslums koncertā Ernesta Vītiņa izstādē «Stikla labirints»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai radītu papildu šķautni tēlotājmākslas izstādēm un  atainotu tās ciešo saistību ar citām mākslas formām, izstāžu zāle “Rīgas Mākslas telpa” ir izveidojusi mākslas un mūzikas koncertvakaru programmu “1xMMM”. Ceturtdien, 7. martā, stikla mākslinieka Ernesta Vītiņa izstādē “Stikla labirints” satiksies pianiste Agnese Egliņa,  DJ Monsta, sitaminstrumentālists Juris Āzers un muzikologs Orests  Silabriedis. 

Kad pianistes Agneses Egliņas pirksti un vibrofona meistara Jura Āzera kociņi pieskaras instrumentiem, dievišķā skaņa ievibrē Ernesta Vītiņa stiklā radītajos mākslas darbos. Laiks apstājas, un tu ļaujies brīnumainai sajūtai, ka rodas brīnišķīgs mākslas darbs. 

“Esam ļoti dažādi instrumenti, šķietami nesavienojama kombinācija, taču tas savienojas kopā tik skaisti un ieved daudzus meditatīvā stāvoklī,” uzskata Juris Āzers. 

Savukārt Agnese Egliņa atklāj – koncertu iesāks un noslēgs Arvo Perta “Spogulis spogulī”. Lai sajustu performances ideju, pianiste pustumsā klīdusi par Ernesta Vītiņa stikla labirintu, fantazējusi vietas, kur stāvēs baltais flīģelis, kur – marimba, kur – DJ Monsta skaņu aparatūra, kurā telpas sadaļā ar tekstiem iekļausies muzikologs Orests Silabriedis. 

“Man šķiet, sitaminstrumentālistam ir jābūt arī ļoti labam aktierim, un dažreiz ir skaņdarbi, kurus tu spēlē bez instrumentiem – izmanto tikai rokas vai tikai ķermeni, vai tikai mīmiku. Tev jābūt ļoti daudzpusīgam,” uzskata Āzers. 

Savukārt Egliņa stāsta: “Redzot Ernesta Vītiņa mākslas darbus, secināju, ka tie veidojas kārtu pa kārtiņai. Un tad es domāju – kas tad ir mūzikā? Un tā ir fūga, kur vienu balsi liekam pie otras un veidojam mākslas arhitektūru.” 

Ernesta Vītiņa autortehnikā radītās stikla skulptūras ir katra ar savu nosaukumu, piestāvošas personībām. Vibrofona mūziķa telpa būs pie darba “Gaisā”, DJ Monsta sabalsosies ar darbu “Pašportrets”. 

Koncerts Rīgas Mākslas telpā izskanēs ceturtdien plkst. 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti