Kultūras ziņas

Radioteātra "restarts"

Kultūras ziņas

Dzejniekam Ojāram Vācietim 80!

Mūzikas nama "Daile" atklāšana

Mūzikas nams «Daile» gatavojas savai pirmajai koncertizrādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Komponists Jānis Lūsēns radījis, jaunu, provokatīvu rokmūzikas labākajās 70.-80.gadu tradīcijās veidotu koncertizrādi ar leģendārā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša vārdiem – „Pus es" un aktieri Ģirtu Ķesteri galvenajā solista lomā. Ar šo notikumu publikai atkal atvērsies leģendārā kinoteātra „Daile" durvis.

Tieši leģendārā dzejnieka Ojāra Vācieša dzimšanas dienā bijušā leģendārais kinoteātra „Daile" telpās durvis vērs mūzikas nams „Daile". Tā atklāšana solās būt īstens rokkoncerts 70.-80.gadu tradīcijās.

„Redzat, pilna skatuve ar klavierēm, pastiprinātājiem. Būs kārtīgs rokkoncerts, kāds bija dzirdams tikai 80.gados, kad bija grupu uzplaukuma laiks, radošo meklējumu laiks. Tāds īsti patiess: Juris Kulakovs ar "Pērkonu", Mārtiņš Brauns ar "Sīpoliem"..." sola komponists Jānis Lūsēns.

„Tāds nepieradināts gars šeit ir paņemts no Vācieša. Katrā dziesmā: tu, tevi, nevaru sagūstīt, nevaru sasniegt... Tas ir skaisti, tātad runa ir par mīlestību," saka aktieris un grupas solists Ģirts Ķesteris.

Par koncertizrādes moto izvēlēts Ojāra Vācieša citāts: „..es esmu tu, tu esi es, divas puses no pasaules.." Bet koncertizrādē ieskanēsies ne tikai mīlestības tēma, drīzāk gan vesels laikmets, atspoguļojot padomju laika izjūtas un noskaņas, Evitas Sniedzes izvēlēto tekstu salikumos, vienlaikus ieraujot klausītājus trakulīgajos Jāņa Lūsēna ritmos.

„Tas sanāca nejauši, pagājušogad laukos "dauzoties" ar ģitāru, nejauši uzšķīrās Vācietis. Un to pat nevar saukt par nopietnu komponēšanu, tā bija vairāk dauzīšanās un dziesmu radīšana," stāsta Lūsēns.

Leģendārā Rīgas kinoteātra „Daile" ēkas pamatakmens ielikts jau pirms simt gadiem. Bet turpmāk mūzikas nams „Daile" vēlas veidot savu, daudzveidīgu repertuāra ceļu, kurā galvenās pieturzīmes būs mūsu valsts nacionālo autoru jaunradītie muzikālie darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti