Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Vītolu

Rīta Panorāma

Nāve no legālajām narkotikām

Mūzikls visai ģimenei

Mūzikas namā «Daile» top mūzikls «Burvis no Oza zemes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūzikas namā „Daile” top Valta Pūces un Pētera Brūvera mūzikls „Burvis no Oza zemes”. Režisore Dace Pūce to veido ļoti neparastā un pie mums vēl neredzētā vizuālā stilistikā. Lomās tajā būs redzami virkne populāru Latvijas mūziķu. Mūzikla galvenais vadmotīvs ir atklāsme, ka nekur nav tik labi kā mājās un ikviena cilvēka spēkos ir piepildīt savus skaistākos sapņus.

Valts Pūce mūziklu „Burvis no Oza zemes” sakomponēja 90.gadu vidū. Vispirms ar labiem panākumiem tas tika iestudēts Zviedrijā, pēc tam arī Latvijā, Dailes teātrī. Un nu gaidāma trešā versija, nesen atvērtajā mūzikas namā „Daile”.

Mūzikla galvenā varone ir mazā Dorotija, kura vētras laikā tiek aiznesta tālu prom no mājām. Meklējot ceļu atpakaļ, viņa sastop dažādus neparastus tēlus - Putnubiedēkli, Dzelzsmalkas cirtēju, gļēvo Lauvu, kas kļūst par viņas ceļabiedriem. Visi kopā viņi mācās pārvarēt bailes un grūtības - un nokļūst gan teiksmainajā burvja Oza zemē, gan visbeidzot tik ļoti ilgotajās mājās.

Režisore Dace Pūce stāsta, ka viņai darbs piesaistošs ar daudzajiem slāņiem, kas dara to interesantu kā bērniem, tā pieaugušajiem. „Šī stāsta galvenā mācība ir tāda, ka katram no mums piemīt drosme un dzīves gudrība, tikai mums tam ir jānotic. Bieži vien mēs to nespējam un tāpēc slīgstam mazvērtības kompleksos. Es domāju, ka ne tikai bērniem, bet arī lielajiem būs ko skatīties un lasīt starp rindiņām,” saka režisore.

Izrāde tiks veidota neparastā, Latvijā vēl neredzētā vizuālā stilistikā. Aktieri uz skatuves darbosies askētiskā vidē uz vienkārša zila fona, bet virs skatuves būs izvietots ekrāns, kurā savukārt viņus redzēs visneparastākajās un krāšņākajās vidēs. „Profesionālā valodā tā ir "keying" jeb „izspiešanas” metode, ko plaši pielieto televīzijā un kino. Tā kā to var dēvēt par multimediālu pasākumu,” atklāj Dace Pūce.

Īpašā uzmanības centrā mūziklā ir varenais burvis. Viena no lomu tēlotājām Ieva Akuratere viņu salīdzina ar Orvela darba „1984” personāžu, kurš savos pavalstniekos bija radījis sajūtu, ka ir visur klātesošs un kontrolē pat viņu domas. „Mēs varam alegoriski pat Staļinu tur iedomāties. Jo neviens viņu plašajās Krievijas ārēs nebija redzējis, bet visi viņam pakļāvās, baidījās un pat dievināja. Tāda plaša, neredzamā roka - burvis Ozo, kurš mūsu stāsta gadījumā ir mazs cirkus vīriņš, bet viņš māk suģestēt visus un pakļaut savai varai, un tas šeit tiek apspēlēts. Tas man arī šķiet interesanti - šīs filozofiskās alegorijas,” saka Akuratere.

Galveno Dorotijas lomu atveidos Ieva Sutugova, kura dalās savās pārdomās par mūzikla galveno vēstījumu: „Nu, pirmkārt, mājās ir vislabāk. Citiem liekas, ka tas ir sekli, tikpat sekli kā „mammai vienmēr ir taisnība”, bet, jo es pati kļūstu vecāka, jo es varu tiešām apgalvot, ka - jā, mājās, šeit tiešām ir vislabāk, un draugi un ģimene ir pirmajā vietā un pēc tam tikai kaut kādas mantiskās lietas.”

Līdzās Ievai Sutugovai un Ievai Akuraterei mūziklā piedalīsies Antons Zamišļjajevs, Uģis Roze, Valts Pūce, Niks Matvejevs, Ralfs Eilands un vēl citi pazīstami mūziķi. Pirmizrādes mūzikas namā „Daile” būs skatāmas 29. un 30.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti