Mūzikas festivālus šovasar plāno apmeklēt piektdaļa Latvijas iedzīvotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektā daļa jeb 21% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem šovasar plāno apmeklēt vismaz vienu no Latvijā organizētajiem dažāda žanra mūzikas festivāliem, vēsta jaunākais LaIPA (Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības) Mūzikas patēriņa indekss. Pēc aptaujas datiem, pieci populārākie festivālu galamērķi ir LMT "Summer Sound", "Positivus", "Laba daba", Piena svētki un Senās mūzikas festivāls.

No visiem aptaujātajiem, kas šovasar plāno doties uz kādu no festivāliem, lielākā daļa jeb 27% priekšroku dos "Summer Sound", 22% iecerējuši doties uz "Positivus", 16% izvēlējušies "Laba dabu", 14% plāno atpūsties Piena svētkos, bet uz Senās mūzikas festivālu ceļu mēros 12% aptaujāto. Iecienīti potenciālo apmeklētāju vidū ir arī tādi festivāli kā "Saulkrasti Jazz" (11%) un "Rīgas ritmi" (9%).

Lielā mērā iedzīvotāju mūzikas festivālu izvēli nosaka tajā pārstāvētais mūzikas žanrs (60%), izpildītāji (53%), kā arī pasākuma apmeklējumam nepieciešamās izmaksas (50%). Mazāk svarīgi aspekti šīs izvēles izdarīšanas brīdī ir festivāla atmosfēra un noskaņa (44%), draugu un paziņu ieteikumi (23%), kā arī papildu aktivitātes un izklaides iespējas pasākumā (21%).

Lielākā daļa jeb 40% aptaujāto iedzīvotāju, kas šovasar plāno festivālos piedalīties, ir vecumā no 40 līdz 55 gadiem, 39% ir 18-29 gadus veci, bet 21% jeb piektā daļa – 30-39 gadus veci. Savukārt no tiem, kuri šovasar neplāno apmeklēt festivālus, 27% ir vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 30% vecumā no 30 līdz 39 gadiem un 43% vecumā no 40 līdz 45 gadiem.

“Faktiski visās trijās vecuma grupā festivāla apmeklētāju un neapmeklētāju skaits ir gandrīz līdzvērtīgs. Tas liecina, ka vecums nebūt nav primārais faktors, kas nosaka cilvēku vēlmi apmeklēt mūzikas festivālus, kā to ir pieņemts uzskatīt,” papildina LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

Būtiskākie iedzīvotāju paustie iemesli neapmeklēt mūzikas festivālus ir finansiāli apsvērumi (36%) un nepatika pret šāda veida pasākumiem un to atmosfēru (30%). Daudz retāk iedzīvotāji ir minējuši, ka nedodas uz festivāliem, jo viņus neapmierina festivālā piedāvātās mūzikas repertuārs (8%),  festivālā nav pārstāvēts viņu iecienītais mūzikas žanrs (6%) vai ģimenes apstākļu dēļ (4%). Vien 3% norādījuši, ka priekšroku dod citiem izklaides veidiem, kamēr 2% minējuši laika trūkumu. Bet nieka 1% iedzīvotāju par iemeslu norādīja savas dzīvesvietas atrašanos pārāk tālu no festivālu norises vietas un nepatiku pret masu pasākumiem kopumā.

Tāpat iedzīvotāji atzinuši arī patīkamas fona mūzikas nozīmi pasākumos. Vairāk nekā pusei (57%) fona mūzika palīdz uzturēt pasākuma atmosfēru/noskaņu. Savukārt 49% iedzīvotāju norādījuši, ka tā rosina pozitīvas emocijas, pacilātu noskaņojumu, bet piektā daļa (18%) – ka fona mūzika dod stimulu ilgāk uzturēties pasākumā. Tikai 15% iedzīvotāju norādījuši, ka nepievērš uzmanību fona mūzikai, kamēr vien 7% uzskata, ka fona mūzikai nav būtiskas nozīmes un tā var pasākumos arī neskanēt.

LaIPA atgādina – ja plānots atskaņot mūzikas ierakstus pasākumos, tad legālai mūzikas izmantošanai ir jāsaņem mūzikas autoru, izpildītāju un producentu kolektīvā atļauja. Tātad ir jābūt gan Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) atļaujai, gan Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības" (AKKA/LAA) licencei, lai tiesību īpašnieki saņemtu tiem pienākošos atlīdzību.

Internetaptauja tika veikta šī gada jūnijā, un tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā (18-55 gadi).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti