Kultūra

Hermanis Marģers Majevskis. Dzejoļu krājums "Atvadīšanās no upes"

Kultūra

Tenesija Viljamsa «Jaunības putns ar saldo balsi» – smeldzīga himna aizejošajam laikam

Izsludināts grandiozs mūzikas festivāls "Rīgas Jūrmala"

Mūzikas festivāls «Rīga Jūrmala» sola žilbinošu mūziķu plejādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā mūzikas dzīve vienmēr bijusi piesātināta, bet šajā simtgades gadā tikām īpaši lutināti ar izciliem koncertiem. Izrādās, ka arī nākamgad pēc simtgades nav gaidāms apsīkums, gluži otrādi – nākamvasar mūzikas mīļotājus gaida sevišķi grandiozs notikums – jauns starptautisks festivāls „Rīga Jūrmala”, kas piedāvās augstākās klases orķestru parādi četru nedēļu nogalēs.

Festivāls ir privāta iniciatīva, un par tā māksliniecisko vadītāju uzaicināts slavenā Šveices Verbjē festivāla mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrēms. Starptautiskajam mūzikas festivālam „Rīga Jūrmala” ir milzu vēriens.

Nākamvasar festivāls aptvers četras nedēļas nogales, kas katra būs veltīta kādam pasaulē vadošam orķestrim un diriģentam.

Festivālu atklās Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā, tam sekos Izraēlas Filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, tad Londonas simfoniskais orķestris un diriģents Džanandrea Noseda, kā arī Krievijas Nacionālais orķestris Mihaila Pļetņeva vadībā.

Šāds vēriens iespējams, patiecoties trim vaļiem – pirmkārt, jau dibinātājiem un atbalstītājiem, kas nodrošina finansiālu segumu, otrkārt, spēcīgai mākslinieciskajai komandai un treškārt pašiem māksliniekiem. Festivāla atbalstītājs ir labdarības fonds „Baltijas Muzikālās sezonas” ar tās vadītāju Pjotru Avenu, dibinātāju vidū ir Jānis Zuzāns un vēl citi pazīstami Latvijas uzņēmēji.

Festivāls būs lielisks turpinājums izcilajai Latvijas simtgades koncertsezonai, nešaubās tā izpilddirektore Zane Čulkstēna. "Skaidrs, ka tik mazai valstij kā Latvijai finansēt šādu orķestru regulāru uzstāšanos no valsts finansējuma ir teju neiespējami, un tāpēc ir jo īpaši liels prieks, ka ir privātie filantropi, kas ir gatavi tam veltīt savus līdzekļus un laiku," viņa saka.

Lai festivāls noritētu visaugstākajā līmenī, par tā māksliniecisko vadītāju uzaicināts slavenā Šveices Verbjē festivāla ilggadīgs veidotājs Martins Engstrēms,

pastāstīja fonda priekšsēdētājs Pjotrs Avens.

"Ar Martinu es iepazinos nejauši, tie bija tīri personiski sakari," atceras Avens. "Bet viņam ir stabils bizness un viņam ir interesanti attīstīties tālāk. Pie tam viņš pēc izcelsmes pa pusei ir zviedrs, 1973.gadā Latvijā bijis kāzu ceļojumā un viņam saglabājušās labas atmiņas par Latviju. Kad mēs iepazināmies un aicinājām mums palīdzēt, viņš piekrita. Un tas, ka mums būs tik unikāla programma, protams, ir viņa nopelns”.

Rīgā šajās dienās viesojas Verbjē festivāla līdzdibinātājs un sadarbības partneris arī festivāla „Rīga Jūrmala” veidošanā Migels Estebans. Viņš atzīst – Martina Engtrēma dalība bija viens no garantiem, lai uz Latviju atvestu tik spožu mūziķu plejādi.

"Vispirms jau palīdzēja tas, ka tieši Martins un es viņus uzrunājām," sacīja Estebans. "Jo Martinam ir 25 gadu pieredze Verbjē festivāla rīkošanā, viņš ir ļoti cienīta un plaši pazīstama mākslas personība. Un kad viņš kādu uzrunā, viņā uzreiz nopietni ieklausās. Un mums par laimi, lielākā daļa no uzrunātājiem spožajiem māksliniekiem, mums teica „jā”."

Grandiozs, ļoti cerēts un ilgots pavērsiens pēc muzikāli piesātinātā simtgades gada – tā par festivālu saka mūzikas zinātnieks Boriss Avramecs.

"Pēc visiem tiem kolosālajiem, brīnišķīgajiem koncertiem, par kuriem varam būt pateicīgi simtgadei, bija bažas – nu nevar būt, ka tas viss beigsies un tad mēs ilgi dzīvosim tikai atmiņās," savas izjūtas atklāja Avramecs. "Bet tagad viss sāk materializēties un tas ir kolosāli, jo sen jau Latvija ir pelnījusi, lai mums būtu īsta mūzikas dzīve absolūti pasaules mērogā”.

Vienīgais sāpīgais un nu jau sen aktuālais jautājums šai saistībā ir šādiem koncertiem atbilstošas koncertzāles trūkums Rīgā.

Starptautiskais mūzikas festivāls „Rīga Jūrmala” tiks atklāts 21.jūlijā ar Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertu Marisa Jansona vadībā Nacionālajā operā. Precizētu festivāla programmu izziņos februārī, kad arī sāks biļešu pārdošanu. Pagaidām rīkotāji biļešu cenas nekonkretizē, vien raksturo tās kā pieejamas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti