Kultūras ziņas

Svaiga gaļa kritikai

Kultūras ziņas

Labdarības uzvedums teātra senioru atbalstam

Veinberga kamermūzika orķestrim un solistiem

Mūzikas festivālā Amsterdamā pasaules pirmizrādi piedzīvos «Kremerata Baltica» veidotā «Mūsu laika hronika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

7. jūnijā Amsterdamā notiks pirmizrāde jaunākajai “Kremerata Baltica” programmai, kas veltīta poļu komponista Mečislava Veinberga simtgadei. Skaņdarbu ciklu ar nosaukumu “Šībrīža notikumu hronika” Gidons Krēmers raksturo kā mākslinieka pretstatījumu varai. Tādēļ ne velti šī koncertiestudējuma video noformējumā izmantotas Krievijas režisora Kirila Serebreņņikova vīzijas par Veinberga mūziku.

Mūzikas namā “Daile” pieklusinātā apgaismojumā savu jauno programmu mēģina “Kremerata Baltica”. “Mūsu laika hronika” ir poļu un padomju komponista Mečislava Veinberga skaņdarbu cikls, kas ar atsauci uz padomju gados ierobežoto radošo brīvību stāsta par līdzīgo arī mūsdienu pasaulē. Šogad Veinbergam aprit simt gadu, un viņa dzīve ir uzskatāms pierādījums mākslinieka un varas pretstatījumam.

“Mūsu izrādē vai mūsu koncertā nebūs viena skaņdarba, tas būs no dažādiem skaņdarbiem, un ne tikai traģiskiem. Bet noskaņa tomēr ir traģiska, jo mēs dzīvojam traģiskā gadsimtā. Katrs varēs fantazēt, kas notiek, kā tas notiek, klausoties mūziku,” teica “Kremerata Baltica” mākslinieciskais vadītājs Gidons Krēmers.

“Kremerata Baltica” koncertiestudējumu papildina krievu mākslinieku video noformējums, kurā izmantotas Kirila Serebreņņikova vīzijas par Veinberga mūziku. Kā solistus Gidons Krēmers ir aicinājis soprānu Maiju Kovaļevsku un pianistu Georgiju Osokinu.

Pagaidām “Mūsu laika hronika” Rīgā skan mēģinājumu procesā, bet jau piektdien Mūzikas festivālā Amsterdamā tā piedzīvos pasaules pirmizrādi. Iestudējuma Latvijas pirmizrāde plānota šī gada septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti