Mūzikas ceļvedis. Tuvojas Tallinas Mūzikas nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūzikas aprites cikls un griezums, kādā uz to lūkojas industrijas profesionāļi, piedāvā kaut ko arī ne tikai rafinētajam mūzikas menedžmenta pārstāvju lokam. Proti, kaut kur pēc iekšējā nepieciešamībā dzimstošo mūzikas ierakstu fiksēšanas, sekojošajā komercializējošo notikumu ķēdē savu vietu ieņem arī mūzikas ierakstu noietu atbalstošie masu pasākumi, kas patērētājam koncentrētā formātā un vienuviet ļauj uzņemt relatīvi jaunās dažādu žanru mūzikas vēsmas no pasaules. Viens no tādiem tepat kaimiņos ir Tallinas Mūzikas nedēļa, kas jau kārtējo pavasari marta pēdējā nedēļā aicina uz teju nepilnu nedēļu garu radošo industriju plenēru.

Kontekstā ar augstāk minēto Tallinas Mūzikas nedēļa savu programmas piedāvājumu gadu laikā ir apzināti izvēlējusies sabalansēt, paturot prātā pilsētas kapacitāti un reālās iespējas uzņemt dzīvās mūzikas aktus. Tādā veidā, meklējot virzienus izaugsmei, tā pamazām ir apaugusi ar kino, fotogrāfiju, laikmetīgo mākslu un dizainu, taču vislielāko akcentu liekot uz sabiedrības ilgtspējīgas attīstības diskusiju paneļiem.

Jau kā ikgadēja tradīcija, apelējot pie festivāla nozīmīguma valsts līmenī - un pamatoti -, oficiālo atklāšanu iezīmēs Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas uzruna Igaunijas Mākslas akadēmijā 27. martā.

Ja neņem vērā vairāk nekā 160 dzīvās mūzikas koncertus trīs dienu garumā visdažādākajās pilsētas vietās, pieminēšanas vērta ir gaidāmā Sanktpēterburgas grupas “Shortparis” uzstāšanās, sekojot pagājušā gada nogalē iznākušajam albumam “Tак закалялась сталь”.

Mākslas interesentiem Igaunijas Laikmetīgās mākslas attīstības centrs piedāvās īpaši kūrētu galeriju vakaru, apvienojot mākslas galerijas Tallinas pilsētvidē, kur būs iespējams aplūkot igauņu un ārvalstu darbus, kā arī tikties ar to autoriem.

Neizbēgami, pārvietojoties cauri pilsētai, sava artava unikālas pieredzes ķeršanai katru gadu ir arī urbānajām instalācijām, kas sniedz iespēju pilsētas viesiem ieraudzīt Igaunijas galvaspilsētu futūristiskos motīvos.

Kas aizsākās kā vajadzība pēc vienotas platformas Igaunijā radītās neakadēmiskās mūzikas ekspozīcijai, nu ir stabili izaudzis līdz starptautiski atzītam zīmolam Baltijas valstu un Ziemeļeiropas reģiona mērogā, kur savu piederību pie mūzikas un to ieskaujošajām jomām apliecināt ir, teiksim tā, entuziasta goda lieta atbraukušajiem no tuvām un tālām zemēm, lai atrādītos plašākai publikai un kuru pulkam ik gadu sevi pieskaita arī latviešu mūziķi. Šogad Latviju šajā “showcase” festivālā pārstāvēs Chris Noah, Dmitry Distant un grupa “Carnival Youth” – gatavojoties Tallinas Mūzikas nedēļai, sabiedrisko mediju portālā LSM.lv martā gaidāmas arī intervijas ar Latviju pārstāvošajiem mūziķiem.

Tallinas Mūzikas nedēļa 2020. gadā notiks no 25. līdz 29. marta.

Ar Tallinas Mūzikas nedēļas programmu iespējams iepazīties festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti