Mūzikas balvas saņēmēja Elīna Bukša: Ir manī patriotisma sajūta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Vakar svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā pasniegtas Latvijas Lielās Mūzikas balvas. Par izcilu sniegumu aizvadītajā gadā tās piešķirtas septiņiem laureātiem, par mūža ieguldījumu sumināta dziedātāja Laima Andersone-Silāre, bet par izcilu veikumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē - muzikologs Arnolds Klotiņš.

Iepriekšējā gada debijas kategorijas laureāte Paula Šūmane pasniedza balvu Elīnai Bukšai. Vijolnieces tvērums tiek raksturots kā sievišķīgs, smalks, bet reizē virtuozs un kaismīgs. Elīna Bukša šobrīd studē Briselē, bet uzsver, ka Latvijā muzicēt viņai esot vislielākais prieks: „Tā ir absolūti unikāla sajūta – atbraukt uz šejieni, būt šeit un spēlēt šeit. Ir manī šī patriotisma sajūta… (…) Jebkur, kur es braucu, visi vienmēr zina, kas ir Latvija, kas ir Garanča, kas ir Baiba Skride. Tā ir fenomenāla sajūta. Mēs esam tik maza valsts, mūsu ir tik maz, bet tik stipri un tik vienoti kaut kādā ziņā.”

Balvu par izcilu sniegumu savukārt izpelnījās akordeoniste Ksenija Sidorova, kas ceremonijā arī priecēja ar fascinējošu spēli, atskaņojot Pjacollas „Libertango”. Pēc balvas saņemšanas Ksenija Sidorova uzsvēra, ka viņai prieks, ka ar šo novērtējumu vēl vairāk saulītē izceļ tieši akordeonu, pierādot, ka tas ir citiem līdzvērtīgs koncertinstruments: „Man liekas, ka akordeonam ir ļoti plaša dvēsele, un tas var parādīt dažādas emocijas. Es jau dažkārt esmu teikusi, ka tas ir kā mans bēbis… Es uzskatu, ka tas ir dzīva būtne un tāpēc man tas ir viss,” tā apgalvo Ksenija Sidorova.

Kā gada jaundarbs tika godalgots Mārtiņa Viļuma simfoniskais tēlojums „Tvījorān”, komponists pats to dēvē par ļoti subjektīvu kompozīciju, kurā centies savu dzīves sajūtu pārcelt mūzikas dimensijā.

Lielās Mūzikas balvas ceremoniju vakar noskatījās arī ārvalstu viesi, kas Rīgā ieradušies uz Baltijas un Ziemeļvalstu klasiskās mūzikas forumu. Signe Kīsa no Igaunijas: „Visi solisti bija spoži, absolūti spoži. Visvairāk mani fascinēja klarnetists Guntis Kuzma, es klausījos viņā elpu aizturējusi un domāju, kā vispār tā ir iespējams nospēlēt…”

„Man ļoti patika diriģents Andris Poga, viņš muzicē iedvesmojoši un atraisīti, kā arī akordeoniste Ksenija Sidorova - viņa ir vienlaicīgi gan virtuoza, gan ekspresīva,” iespaidos dalās Kristians Bleks no Fēru salām.

Kopumā tika pasniegtas deviņas, un šis ir divdesmitais gads, kopš šāda ceremonija Latvijā notiek.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti