Kultūra

Lielās Mūzikas balvas mūža laureāti Edgars Račevskis un Ellionora Testeļeca

Kultūra

Pabeigta Rīgas Doma ērģeļu mazā prospekta restaurācija

Mūzikas akadēmijas Gada balvas

Mūzikas akadēmijas balvu laureātu koncerts šogad solās būt atšķirīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Mūzikas akadēmijai ir skaista tradīcija - jauno gadu iesākt ar balvu pasniegšanu talantīgākajiem studentiem, kā arī kādam ievērojamam mācībspēkam. Tā tas būs arī šogad. Jau šo trešdien Mūzikas akadēmijā notiks balvu pasniegšana un laureātu koncerts, kura centrā būs Gada balvas laureāti – Pūšaminstrumentu katedras emeritētais profesors Vilnis Strautiņš, jaunā koklētāja Līga Griķe un pianists Daumants Liepiņš. 

Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureātu sumināšana un koncerts notiks trešdien, 11.janvārī, kas būs arī Mūzikas akadēmijas 97.dzimšanas diena. Šoreiz koncerts gaidāms atšķirīgs no citiem gadiem, jo speciālu režiju veidot pieaicināti Latvijas Kultūras akadēmijas topošie režisori.

Mūzikas akadēmijas Pūšaminstrumentu katedras emeritētais profesors, flautists Vilnis Strautiņš šogad pasludināts par Gada balvas mācībspēkam ieguvēju. Laureātu koncertā viņš pats kā mūziķis uz skatuves gan nekāps, toties spēlēs vairāki viņa talantīgie audzēkņi.

Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis viņu raksturo kā ļoti erudītu un aizrautīgu pedagogu, kuram piemīt spēja studentus radoši atraisīt un iedvesmot.

„Tas ir tiešām piemērs, kādam jābūt pedagogam. Nekad neesmu dzirdējis, ka profesors Strautiņš paceltu balsi pret kādu vai ka viņš būtu noskaities. Var jau būt, ka tā ir bijis… Bet tiešām viņš ir ļoti tolerants, tāds pedagoga etalons,” saka Artis Sīmanis.

Viļņa Strautiņa flautas spēles klasi beiguši 60 absolventi, daudzi no viņiem ieņem vadošas vietas Latvijas orķestros. Profesoram pašam vislielākais prieks par audzēkņu panākumiem, vēl pērn tieši viņa studente Vita Rozēna kļuva par Jurjānu Andreja starptautiskā konkursa laureāti, saņemot arī publikas simpātiju balvu.

„Man ir gandarījums ne tikai par augsto vietu, bet arī par rezultātu. Tieši kā viņa spēlēja. Mēs ļoti centāmies panākt , lai viņas mūzika runātu, lai tā būtu izteiksmīga. Ne par velti viņa ieguva arī publikas simpātiju balvu tieši ar šo savu spēles aspektu,” saka Vilnis Strautiņš.

Dažādos konkursos, koncertos un festivālos pērn sevi spoži apliecinājusi arī koklētāja Līga Griķe. Viens no lielākajiem panākumiem ir 1.vieta starptautiskajā konkursā “Grand Prize Virtuozo" Londonā, kad savā kategorijā ar pārliecinošu spēli Līga apsteidza vijoles, čella un arfas spēlētājus.

Līga Griķe šogad pasludināta par Mūzikas akadēmijas balvas jaunajam mūziķim ieguvēju.

Koklētāja Gada balvu saņem pirmo reizi, un Artis Sīmanis ļoti cer, ka tas būs stimuls arī citiem šī instrumenta spēlētājiem.

„Ļoti liels prieks, kad uz skatuves parādās šis instruments – kokle. It kā jau pie mums Latvijā kokles apgūst ļoti daudz bērnu, bet es nevarētu teikt, ka mums ir ļoti daudz labu kokles spēles studējošo šeit, Mūzikas akadēmijā. Viņi ir labi, bet viņu ir samērā maz. Mēs noteikti gribētu, lai viņu būtu vairāk. Un es domāju - ar to, ka Līga Griķe šogad saņem šo gada balvu, tas būs stimuls daudziem citiem jaunajiem koklētājiem nākt uz Mūzikas akadēmiju, jo tas ir ļoti labs piemērs, ka arī šāds instruments tiek izcelts saulītē, ka tam tiek rakstīti skaņdarbi,” saka Artis Sīmanis.

Līga Griķe spēlē nevis etnogrāfisko, bet koncertkokli, šis instruments šobrīd ļoti strauji attīstās, un Līga atzīst – ir prieks, ka var veicināt šo attīstības procesu.

“Piemēram, koncertkokles aizsākumos tai bija tikai 19 stīgas, tagad jau ir 33, redzēsim, kā tas turpināsies tālāk. Mums meistars nepārtraukti strādā pie jaunām iespējām, cerams, ka tuvākajā laikā būs ļoti liels attīstības lēciens,” pauž Līga Griķe.

“Ceru, ka arī tuvākajā laikā aizvien jauni koklētāji braukās pa konkursiem, un tad jau redzēs, kas notiks tālāk,” viņa saka.

Līdzās koklētājai Līgai Griķei Gada balvu jaunajam mūziķiem saņems arī pianists Daumants Liepiņš. Viņš spoži sevi apliecinājis, iegūstot 3.vietu Mančesteras starptautiskajā pianistu konkursā, kā arī koncertos Latvijā pārsteidzis kā ārkārtīgi virtuozs un neordinārs talants. Daumants Liepiņš izvirzīts arī Latvijas Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada jaunais mākslinieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti