Mūzikas akadēmijā skanēs Roberta Liedes skaņdarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien, 21. martā, plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Ērģeļu zālē notiks kamermūzikas koncerts "Roberta Liedes vokālā lirika”. Koncertu vadīs muzikoloģe, lektore un profesore Ilma Grauzdiņa, bet pati koncerta ideja pieder mākslinieka dzīvesbiedrei. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latvijas Radio raidījumā „Pa ceļam ar Klasiku” profesore atzīst, ka komponists, kura mūžs aprāvies ārkārtīgi ātri, ir atstājis apbrīnojami bagātu daiļrades mantojumu, ar kuru varam lepoties.

Koncerta ideja pieder Roberta dzīvesbiedrei pianistei Ingunai Puriņai-Liedei, un patiesi: Roberta darbi ir tik skaisti, ka grēks tos turēt ieslēgtus bibliotēkas plauktos. Varam būt lepni, ka mums ir tik skaista dzeja un ir arī komponisti, kuri šo dzeju prot izlasīt pa savam. Jo katra dziesma jau nav tikai mūzika vien – jau dzimšanas brīdī tas ir tandēms. Dzejas un mūzikas tandēms,” stāsta profesore.

Koncerta vadītāja norāda, ka māksliniekam bijušas ļoti augstas prasības gan pret mūziku, gan mākslu, tādēļ koncerta virsuzdevums ir „saglabāt mākslas augstu latiņu”.

Banalitāti, lētumu Roberts necieta. Arī vokālās lirikas jomā redzams, ka viņš bijis izlasīgs dzejas jomā un pievērsies tikai augstas klases tekstiem – te ir gan Bārda, gan Plūdonis un Vācietis. Tādi, ar kuru tekstiem iespējams dialogs. Ja ir sanācis dialogs ar šo dzeju, tad ir sanākusi laba dziesma,” skaidro Grauzdiņa.

Mākslinieks savas dzīves laikā paspēja sarakstīt ļoti daudz skaņdarbu, tādēļ koncerta iecere ir no agrīnajiem darbiem, kurus izpildīs jaunās paaudzes dziedātāji, pamazām izstaigāt cauri līdzi vēlākiem darbiem.

Koncerta vadītāja atklāj, ka galvenais vēstījums, kuru viņa vēlas ar šo koncertu nodot klausītājiem, ir vēlreiz atgādināt par šo talantīgo, bet lielai daļai nezināmo komponistu.

Man ļoti gribētos, lai pēc koncerta visiem, kuri to ir dzirdējuši, izveidojas tāds skaists priekšstats par šo komponistu, kurš vienmēr mums ir blakām bijis, bet faktiski palicis nesadzirdēts. Tas nozīmē, ka mūsu lokā ienāks būtībā līdz šim lielākajai daļai nezināms komponists ar savu mūziku,” atklāj profesore.

Komponists Roberts Liede aizgāja mūžībā 39 gadu vecumā 2006.gada 5.martā. Komponista darbu saraksts atrodams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti