Mūzikas akadēmijā skanēs latviešu kormūzika no piecām pasaules valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 4.oktobrī nebijis projekts – Pasaules latviešu kora mūzikas koncerts. Atzīmējot savu 60.gadskārtu, to rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība sadarbībā ar Mūzikas akadēmiju.

Koncertā skanēs dziesmas no piecām valstīm, ko rakstījušas trīs latviešu komponistu paaudzes ārpus Latvijas. Tās izpildīs Mūzikas akadēmijas jauktais koris Latvijas pazīstamāko kordiriģentu vadībā.

„No pirmās paaudzes komponistiem skanēs Helmera Pavasara „Jāapsnieg” un „Vokalīze”, ko diriģēs Māris Sirmais un Jānis Zirnis; arī Bruno Skulte ir pārstāvēts ar divām dziesmām – tautasdziesmas apdare „Bāleliņš un malējiņa”, ko diriģēs Andris Veismanis, un pie Friča Bārdas teksta dziesmu „Vecā pirtiņa” diriģēs Aira Birziņa. Paaudzi pēc tam pārstāv mans tēvs Tālivaldis Ķeniņš ar labi pazīstamo tautasdziesmas apdari „Ai, zaļā līdaciņa”, ko diriģēs Romāns Vanags," programmu ieskicē Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda priekšsēdis Juris Ķeniņš.

"Imanta Ramiņa „Ave Verum Corpus” diriģēs Juris Kļaviņš. Un no jaunākās paaudzes pārstāvēts Guntars Gedulis no Venecuēlas ar tautasdziesmas apdari „Jūriņ’ prasa smalku tīklu”, ko diriģēs Kaspars Ādamsons; Daces Aperānes apdare „Aiz kalniņa linus sēju” ir veltījums vieniem Ziemeļamerikas jaunatnes dziesmu svētkiem, to diriģēs Edgars Vītols. Savukārt Anitas Kuprisas apdari „Kur tu skriesi, vanadziņi” diriģēs Jānis Baltiņš. Vēl kādu dziesmu, par ko es ļoti priecājos, ir sarakstījusi 23 gadus vecā austrāliete Ella Mačēna ar savas vecāsmātes Ainas Andersones tekstu „Ar Dieviņu”. To diriģēs Sigvards Kļava. 12 skaņdarbi, 12 diriģenti, mūzika tiešām no visas pasaules. Esmu tik priecīgs un lepns par šo programmu, ka nevar iedomāties,” gandarījumu pauž Juris Ķeniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti