Muzikālie perfekcionisti «Sigur Rós» Rīgā. Saruna ar grupas dalībnieku Georgu Holmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Šoreiz vēlamies klausītājus pielaist sev tuvāk, tomēr saglabāt arī mums raksturīgo grandiozitāti," par aktuālo pasaules koncerttūri saka grupas "Sigur Rós" dalībnieks Georgs Holms. 15. oktobrī postroka grupa "Sigur Rós" no Islandes uzstāsies "Arēnā Rīga". Ar grupas dalībnieku, basģitāristu Georgu Holmu (Georg Holm) sazvanījāmies īsi pirms grupas koncerta Tokijā.

Šogad pirmo reizi "Sigur Rós" ir devušies Āzijas tūrē, kas ir iepriecinošs notikums, taču ceļojums atnesis arī kādu būtisku ķibeli – tehniskā aprīkojuma aizkavēšanos Singapūrā, kā rezultātā grupai nācās atcelt koncertus Dienvidkorejā. Bet citādāk tūre esot brīnišķīga. Savā pastāvēšanas laikā "Sigur Rós" ir apceļojusi gandrīz visu pasauli, tādēļ jautāju Georgam Holmam, kā uz atšķiras klausītāji dažādās valstīs.

Viņš saka: "Vienmēr interesanti pavērot, kā dažādās zemēs un pat dažādās pilsētās dzīvojošie klausītāji atbild mūzikai. Reakcija var būt atkarīga arī no konkrētās nedēļas dienas, kad notiek koncerts. Otrdienas koncerts atšķirsies no sestdienā spēlētā. Šeit, Tokijā, jau iepriekšējā vakarā nospēlējām, mūsuprāt, lielisku koncertu, bet cilvēki bija ļoti klusi. Tā savā ziņā ir normāla Japānas auditorijas uzvedība, bet šoreiz klausītāji bija neierasti klusi. Pēc koncerta noskaidroju, ka Covid-19 piesardzības pasākumu dēļ klausītājiem neesot atļauts kliegt.

Interesanti vērot tik ļoti klusu auditoriju. Tu domā – vai viņiem patīk? Varbūt viņi ir aizmiguši?

Katrā ziņā koncerts bija labs. Kā jau sacīju – klausītāju reakcija ir ļoti atšķirīga."

"Sigur Ros" koncerts Milānā (2022)
"Sigur Ros" koncerts Milānā (2022)

Muzikālie perfekcionisti

Jaunākais "Sigur Rós" izdotais ieraksts "Odin's Raven Magic" ir iznācis 2020. gadā, bet ierakstīts jau agrāk, 2004. gadā. Darbs bija paredzēts mākslas festivālam "Reykjavík Arts Festival’22", un tā pamatā ir islandiešu poēma "Hrafnagaldr Óðins". Grupa prātojusi, ka mūziku vajadzētu papildināt ar vizuālo, tomēr iecere nerealizējās.

"Mūsu grupas princips ir tāds – neizdosim to, ko paši neatzīstam par pietiekami labu esam.

Vairākus gadus pēc "Odin's Raven Magic" ieraksta sapratām, ka šī mūzika pati par sevi ir lieliska, un tā ir jāpublisko. Nezinu, kāpēc tas nenotika agrāk. Šobrīd strādājam pie jauna albuma, kuru drīz plānojam izdot. Mūzikas rakstīšanā esam perfekcionisti. "

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūzika festivāla darbam un mūzika "Sigur Rós" albumam no mūziķiem prasa atšķirīgu pieeju, taču viena otru iedvesmo. Arī jaunajās "Sigur Rós" kompozīcijās jūtama orķestrāla pieeja. Mūziķis stāsta: "Skanējumā kompozīcijas atšķiras no "Odin's Raven Magic", kuru rakstījām ar apziņu, ka to spēlēs stīgu orķestris. Topošā albuma mūzika pati par sevi pieprasīja stīgu aranžējumu." 

Oktobra sākumā "Sigur Rós" izziņoja, ka pārizdos trešo studijas albumu "( )", atzīmējot tā 20 gadu jubileju.

Izdevums būs papildināts ar iepriekš nedzirdētiem demo. Iznākšana paredzēta 28. oktobrī, lasāms mūzikas portālā pitchfork.com. Astotā studijas albuma izdošanas datums vēl nav zināms.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viss notiek uz labu!

Esot viena no pasaulē zināmākajām Islandes mūzikas grupām, "Sigur Rós" ir iedvesmojusi gan klausītājus, gan citus māksliniekus. Kā grupas māksliniecisko ceļu vērtē Georgs? Viņš teic: "Tas tik tiešām mums visiem ir bijis interesants ceļojums.

Nesen aptvēru, ka šajā grupā esmu spēlējis lielāko daļu no savas dzīves. Atceros, kad mēs pirmo reizi tīņu vecumā satikāmies un sākām rakstīt mūziku, mēs viens otru sapratām.

Taču nelielās pieredzes dēļ mēs nespējām radīt to, ko bijām iecerējuši. Tomēr gala rezultāts dabiski izveidojās tāds, kāds tas ir dzirdams toreizējos ierakstos. Un es esmu par to pateicīgs. Protams, gadiem ejot un iegūstot briedumu, lietas ir mainījušās, un tas viss ir uz labu! Esam apzinājušies, cik ļoti mums patīk radīt mūziku. Spējuši nolikt pie malas ego un ļaut viens otram izpausties. Esam ieguvuši labas un veselīgas darba attiecības, kas mums rada prieku. Tik ilgi, kamēr mūzika mums radīs prieku, mēs turpināsim!"

"Sigur Ros" koncerts Madridē (2022)
"Sigur Ros" koncerts Madridē (2022)

"Sigur Rós" Rīgā uzstājās jau 2008. gada augustā, prātā paliekot ar savu monumentālo, pasakaino priekšnesumu, radot savu pasauli, no kuras varēja izkļūt, tikai izskanot pēdējiem akordiem, dalos ar mūziķi atmiņās. "Absolūti piekrītu tevis sacītajam! Mums patīk ļaut mūzikai runāt pašai par sevi, bet arī respektējam auditorijas vēlmi pēc notikuma. Ir jābūt sava veida šovam," saka Georgs. Viņš turpina:

"Šoreiz vēlamies klausītājus pielaist sev tuvāk, tomēr saglabāt arī mums raksturīgo grandiozitāti.

Cik esmu dzirdējis, mums tas izdodas. Dažreiz šova veidošana ir izaicinājums, jo mūsu plānos neietilpst tikai hitu spēlēšana.

Mēs vēlamies radīt kaut ko tādu, lai pēc noskatīšanās varētu teikt – tā tik bija pieredze!"

Kā mūziķis iepazīstinātu mūsdienu jauniešus ar "Sigur Rós"? Georgs nosmīn un saka: "Labs jautājums! Mums bieži tiek jautāts, kā mēs raksturotu "Sigur Rós" mūziku, un vienmēr uz šo jautājumu ir pagrūti atbildēt. Mēdzu sacīt – tas ir rokenrols. Ja mūsdienās kāds uzdod šo jautājumu, mēs sakām – mūzika ir lēna un skaļa."

"Sigur Rós" 1994. gadā izveidoja ģitārists un vokālists Jons Birgisons (Jón Pór Birgisson), basists Georgs Holms (Georg Hólm) un bundzinieks Agusts Gunarsons (Ágúst Ævar Gunnarsson), kuriem 1998. gadā pievienojās taustiņinstrumentālists Hjartans Sveinsons (Kjartan Sveinsson). 2013.gadā Kjartana un grupas ceļi šķīrās, taču šogad viņš ir pievienojies grupas sastāvam. Kritiķi "Sigur Rós" mūzikas stilu parasti ierindo postroka kategorijā, taču gadu gaitā tam piepulcējušies ambietās mūzikas, drīmroka un drīmpopa apzīmējumi. Skanējums tiek raksturots kā klasisks un minimālistisks, melodisks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti