Kultūras ziņas

Iznākusi grāmata par Kārli Hūnu

Kultūras ziņas

"Džeina Eira" Valmieras drāmas teātrī

Muzikālā brīvība "Sinfonietta Rīga" svētku koncertā

Muzikālā brīvība «Sinfonietta Rīga» svētku koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 17.decembrī, festivāla “Eiropas Ziemassvētki” ietvaros, Lielajā ģildē uz vienas skatuves tiksies kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” un izcilais vijolnieks, Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestra koncertmeistars Florians Donderers. Koncerta programmā – Franča Šūberta impozantā uvertīra “Itāļu stilā”, pasāžu virtenes Volfganga Amadeja Mocarta Piektajā vijolkoncertā un vēl viena klasicisma ģēnija - Jozefa Haidna rotaļīgi smalkā simfonija “Pulkstenis”.

Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestra dibinātājs un ilggadējais koncertmeistars Florians Donderers ar Rīgas kamermūziķiem Ziemassvētku programmas iestudēšanā strādā pirmo reizi. Taču Donderers bija orķestra sniegumu dzirdējis jau iepriekš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Kā tas bieži ir ar kamerorķestriem, viņi visi ir individualitātes, kas prot paši uzņemties atbildību, tāpēc sadarbība ir lieliska un aizraujoša," saka vijolnieks, programmas koncertmeistars Florians Dodnderers.

"Tā ir lieliska izdevība orķestrim spēlēt ar šādu mūziķi kopā un katru dienu mācīties ko jaunu no viņa," atzīst kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” koncertmeistare Marta Spārniņa. "Darbs ar viņu ir ļoti patīkams arī tīri cilvēciski. Viņš zina, kā pateikt lietas, lai tas strādātu. Faktiski katru dienu mēs tagad mācāmies arvien vairāk uzticēties viens otram, jo spēlējot bez diriģenta ir citi noteikumi. Un ir ļoti svarīga tā sadarbība."

Darbā ar "Sinfonietta Rīga" izcilajiem mūziķiem Florians Donders īpaši akcentē skanējuma brīvības nozīmi. Un mūziķi uzteic viņa spēju paskaidrot un parādīt virzienu, ļaujot izpausties katra mūziķa talantam.

Viesmākslinieks īpaši nevairās no apzīmējuma Ziemassvētku mūzika, atzīstot, ka svētku programmām ir savi raksturīgie skaņdarbi.

"Šādu klasisko mūziku parasti saista ar Ziemassvētkiem, jo to ir patīkami klausīties. Bet Haidna simfonijā, kas ir absolūti fantastisks skaņdarbs, pēdējā daļā ir vieta, kurai, kā es vakar mēģinājumā teicu, būtu jāskan kā Baha “Ziemassvētku oratorijai” ar mežragiem un trompetēm," stāsta Donderers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti