Kultūra

Krieviski iztulko Annas Sakses "Pasakas par ziediem"

Kultūra

Grāmata „Kokles dziesma dvēselei” iepazīstina ar kokles spēli un kultūru

Latvijā notiks Anastasijas Kadišas autorkoncerts „Dimensijas”

Mūzika, krāsas, kustības Anastasijas Kadišas «Dimensijās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 2.janvārī, Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē pirmo reizi Latvijā notiks Anastasijas Kadišas autorkoncerts "Dimensijas". Anastasijai Kadišai ir komponistes izglītība, bet šobrīd Šveicē viņa studē laikmetīgo mākslu. Savā autorkoncertā viņa apvienos abas šīs mākslas jomas. Tas nozīmē, ka līdzās mūzikai un dažādām skaņām koncertā svarīga loma būs arī krāsām, teatrāliem elementiem, kustībām un priekšmetiem. Šāda veida eksperimentāli priekšnesumi jeb performances Latvijā redzamas reti.

Anastasija Kadiša Latvijā absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmijas kompozīcijas klasi. Viņa jau piecus gadus dzīvo un studē Šveicē, Bāzelē. Vispirms viņa ārzemēs ieguva maģistra grādu kompozīcijā, bet šobrīd turpat Bāzelē studē laikmetīgo mākslu, ko viņai ieteicis pasniedzējs, redzot viņas aizrautību ar dažādiem mākslas eksperimentiem.

"Man vienu brīdi, studējot kompozīciju, sākās eksperimentālais periods, kad es sāku nodarboties ar mūzikas vizualizāciju, savās kompozīcijās iekļaut arī, piemēram, garšu un visādi eksperimentēt ar teatrāliem elementiem. To redzot, mans pedagogs ieteica man turpināt studijas Mākslas akadēmijā, kas arī atrodas Bāzelē. Tagad es jau mācos tur un pilnveidoju savas prasmes un zināšanas performances mākslā," stāsta Anastasija Kadiša.

Pēc viena gada studijām Anastasija Kadiša ir ļoti pateicīga savam pedagogam par pamudinājumu. Viņas iegūtais zināšanu kopums tagad būs redzams un dzirdams pirmajā autorkoncertā Rīgā. Līdzās Anastasijai Kadišai, kura spēlēs klavieres un rādīs performances, koncertā piedalīsies arī flautiste no Šveices Hidbera Dikinsone un latviešu arfiste Elizabeta Lāce. Koncerts būs ļoti atšķirīgs no mums ierastajiem akadēmiskajiem koncertiem.

"Man ir patiess prieks, ka es varu noorganizēt šo unikālo koncertu un parādīt, ko es esmu ieguvusi, studējot ārzemēs. Es izmantošu savu skaņdarbu priekšā celšanai visu zāli. Viens skaņdarbs skanēs vienā zāles daļā, otrs - otrā, bet viena no manām performancēm vispār būs bez mūzikas, jo tajā es apspēlēšu dažādus priekšmetus. Manu koncertu skatītāji būs aicināti klausīties, brīvi pārvietojoties. Protams, būs arī daži krēsli, kur pasēdēt, bet principā tas nebūs klasiskais koncerts ar noteiktām sēdvietām," norāda Anastasija Kadiša.

Savos skaņdarbos un performancēs Anastasija Kadiša apspēlē sev tuvas filozofiskas idejas, kuru atklāsmē izmanto dažādu laiku un tautu kultūras mantojumu: "Būs skatāmas performances, kas balstās sengrieķu mītos. Tāpat būs grieķu mītu apvienojumi ar citām idejām, jo es, piemēram, interesējos arī par ķīniešu filozofiju. Esmu izmantojusi arī sižetu, kam par pamatu ņemta desmit baušļu ideja."

Anastasijas Kadišas performancēs līdzās skaņai ļoti svarīga loma ir vizuālajai informācijai, kas tiek pausta ar krāsām, teatrāliem elementiem, kustībām, gaismu un dažādiem priekšmetiem. "Manas performances cieši saistītas ar manām filozofiskajām idejām, tāpēc katram izmantotajam priekšmetam ir ļoti konkrēta nozīme - vai tas būtu medus, vai tā būtu baltā krāsa, vai basās kājas. Visam ir ļoti noteikta nozīme kopējā kompozīcijā," norāda jaunā māksliniece.

Anastasijas Kadišas inovatīvie darbi jau guvuši uzmanību performanču festivālā Šveicē un apbalvoti ar vācu "Deutsche Bank" stipendiju programmā "Mūsdienu mūzikas teātris".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti